Dodaj do ulubionych

Podatek kościelny

07.02.07, 20:04
Czy to prawda, że w Niemczech istnieje podatek kościelny od zadeklarowanych
wiernych do danego kościoła?
Jeżeli tak, to w jakiej wysokości?
Co zyskuje opodatkowany wierny od kościoła, chodzi mi o to, czy za śluby,
chrzty, pogrzeby itp. nie uiszczacie już odrębnej opłaty.
Czy istnieje zwyczaj zbierania tacy na niedzielnej mszy w kościele, na mszy
pogrzebowej itd?
Czy kapłani odwiedzają mieszkańców po kolędzie, po świętach Bożego Narodzenia
i czy wtedy należy dać ofiarę na kościół?
Interesuje mnie ten problem, gdyż nie tak dawno rozmawiałam z księdzem w
Polsce i powiedział, że kler chciałby obecnie , aby wierni płacili podatek
kościelny,gdyz parafianie są coraz biedniejsi i księża nie są w stanie
utrzymać kościołów, cmentarzy, opłacać składek emerytalnych.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Podatek kościelny 07.02.07, 20:50
      He, he, moj ulubiony temat. Jesli zdeklarowalas sie przy meldunku, to musisz
      placic, chyba ze zlozyc deklaracje ateizmu (odradzam, info pojdzie do Episkopatu
      Polski), albo przy zmianie mieszkania na inna gmine przemilczysz swoje wyznanie.
      Podatek wynosi od 8-9 % podatku dochodowego (nie ma gornej granicy, moze on
      wynosic teoretycznie nawet kilka tysiecy na miesiac). Nie ma czegos takiego jak
      koleda, taca istnieje jak najbardziej, sakramenty sa darmowe (datki mile
      widziane). Dodam, ze Polskie Misje Katolickie patrza przez palce na nieplacacych
      tego podatku Polakow. Aha, istnieje jeszcze Kirchengeld, placa go
      niezdeklarowani religijnie pracujacy malzonkowie (taki podatek od darmowej pracy
      gospodyn domowych, taki ten Kosciol w Niemczech sprytny). Kirchensteuer zostal
      wprowadzony w 1892 roku.
      • annajustyna Re: Podatek kościelny 07.02.07, 20:51
        Aha, powiedz temu ksiedzu, ze w Niemczech Kosciol nie dostaje ani grosza z
        budzetu panstwa, wiec nie wiem, czy bylby taki zachwycony...
        • mazur39 pośrednio dostaje, przecież chyba odliczasz 07.02.07, 20:55
          Kirchensteuer od dochodów.
          • annajustyna Fakt, masz racje... 07.02.07, 20:57
            A teraz czekam, az sie objawi Ro-Bert, bardzom sie stesknilam:))) i nas
            wszystkich wyklnie:))))). Chyba mu KK jakis procencik za te walke propodatkowa
            odpala;)))). Pozdrawiam:)))).
        • magnusg Re: Podatek kościelny 08.02.07, 11:25
          "Aha, powiedz temu ksiedzu, ze w Niemczech Kosciol nie dostaje ani grosza z
          > budzetu panstwa, wiec nie wiem, czy bylby taki zachwycony..."
          Tu sie bardzo,bardzo mylisz.Samo to, ze panstwo organizuje bezplatnie dla
          kosciolow sciaganie podatku koscielnego jest dotacja.W innych formach koscioly
          ewangielicki i katolicki sa dotowane suma ponad 1 miliarda Euro na rok z
          budzetu panstwa.Najlepszymi przykladami sa katolickie badz ewangielickie
          przedszkola czy szkoly, ktore chociaz formalnie sa wlasnoscia kosciolow to w 80-
          90% sa finansowane przez panstwo.Finansuje sie tez budowe badz utrzymanie
          budynkow koscielnych.Budowe n.p. Frauenkirche w Dreznie Bund,Land Saksonia i
          gmina Drezno dofiansowaly suma ponad 50 milionow Euro.
          • marchewa4 Re: Podatek kościelny 08.02.07, 14:13
            magnusg napisał:

> Najlepszymi przykladami sa katolickie badz ewangielickie
            > przedszkola czy szkoly, ktore chociaz formalnie sa wlasnoscia kosciolow to w
            > 80 - 90% sa finansowane przez panstwo.

Przez panstwo (a wlasciwie przez miasto, ale tak czy owak z podatkow)
            wspolfinansowany jest pobyt dzieci w tych placowkach, podobnie jak w kazdej
            tego rodzaju placowce niezaleznie od tego, kto jest jej wlascicielem (panstwo,
            e.V., kosciol itp). Tzn. na kazde dziecko (nie miejsce!) przypada okreslona
            dotacja. Remonty, wyposazenie itp pokrywa placowka ze srodkow wlasnych. Kazda
            placowka, ktora otrzymuje taka dotacje musi zagwarantowac dostosowanie sie do
            wymagan miasta (np. maksymalna oplata pobierana od rodzicow, warunki przyjec
            itp). Przedszkola "wyznaniowe", ktore otrzymuja taka dotacje, nie moga np.
            stawiac wyznania jako kryterium przyjecia dziecka do placowki.

(na podstawie osobistych doswiadczen we Frankfurcie nad Menem)

Pozdrowienia

M.

PS. Nie przeczy to oczywsicie tezie, ze panstwo niemieckie wspomaga wspolnoty
            wyznaniowe, czego najlepszym przykladem jest wspomnianie juz tutaj zmniejszanie
            podstawy opodatkowania o zaplacony podatek koscielny.
      • margo125 Re: Podatek kościelny 07.02.07, 23:06
        Ucieszylas mnie wiadomoscia, ze info dotrze do episkopatu Polski. Jestem
        zdeklarowna ateistka. Mam nadzieje,ze uwzglednili to w swoich statystykach.
    • annajustyna Aha, 3-4,5% tego podatku zabiera panstwo 07.02.07, 21:01
      jako oplate manipulacyjna. Jak najfajniejsze jest, ze niemieccy urzednicy
      wydzialu meldunkowe czuja sie troche teologami i czasem probuje podpiac kogos z
      Kosciola niemajacego przywileju podatkowego w De (jak KAnglikanski) chocby do
      ewangelikow niemeickich:)))). A potem musizs sie deklarowac pro forma, ze
      wystepujesz od luteran (choc nigdy do nich nie nalezales) albo - o zgrozo- ze
      wystepujesz ze swojego Kosciola. Mouja kolezanka miala problemy, bo sie
      przyznala, ze nalezy K polskokatolickiego i ja "podpieli" pod KK:))))).
      • jadwiga_r Re: Aha, 3-4,5% tego podatku zabiera panstwo 07.02.07, 21:21
        Powiedz mi, ile wynosi u Was podatek dochodowy od pensji?
        Dla przykładu, jeżeli w Polsce najniższy podatek wynosi 19%, to gdyby był
        jeszcze podatek kościelny, tak jak u Was,i w tej samej wysokości, to łącznie
        ZUS od mojej emerytury potrąciłby mi 29 % podatku?.
        To nie mieści mi się w głowie.
        Kto u Was pobiera ten podatek /zakład pracy, ZUS, biuro meldunkowe/?

• annajustyna Re: Aha, 3-4,5% tego podatku zabiera panstwo 07.02.07, 21:40
          Pracodawca odprowadza ten podatek do Kosciola. Zarabiasz np. 1000 zl, podatek
          dochodowy 19%, czyli 190 zl. to zaplacilabys KK jeszcze dodatkowo ok. 18
          zl:))))). Przykladowo masz zarobki ok. 2 tys € brutto, to podatek w 1.klasie
          wynosi ok. 25 EUR.
          • jadwiga_r Re: Aha, 3-4,5% tego podatku zabiera panstwo 07.02.07, 21:46
            Dziekuję za szybką odpowiedź.
            Pozdrawiam
    • michalina1974 Re: Podatek kościelny 08.02.07, 09:30
      z tym przemilczeniem przy zmianie miejsca zamieszkania to nie jest takie
      proste, gdyz osobnicy z Bürgerbüro/Einwohnermeldeamt przysla pisemko badz
      kontaktuja sie telefonicznie, zeby potwierdzic, ze cos sie w miedzyczasie
      zmienilo. a jesli nie masz potwierdzenia, ze sie z danego kosciola "wypisalas"
      (Kirchenaustritt) to dalej beda Cie traktowac jako zdeklarowana
      osobe "wyznaniowa".
    • marchewa4 Re: Podatek kościelny 08.02.07, 14:24
      jadwiga_r napisała:

> Czy to prawda, że w Niemczech istnieje podatek kościelny od zadeklarowanych
      > wiernych do danego kościoła?

Zalezy od kosciola. Dla katolickiego tak (oczywiscie nie tylko dla
      katolickiego, ale to interesuje Cie chyba najbardziej, prawda?).

> Jeżeli tak, to w jakiej wysokości?

Zalezy od kraju zwiazkowego (Landu). W Bawarii i Badenii-Wirtembergii 8 % w
      pozostalych 9 % naliczonego podatku dochodowego.

> Co zyskuje opodatkowany wierny od kościoła, chodzi mi o to, czy za śluby,
      > chrzty, pogrzeby itp. nie uiszczacie już odrębnej opłaty.

Pewnie zalezy od konkretnego przypadku. Ja nie uiszczalem.

> Czy istnieje zwyczaj zbierania tacy na niedzielnej mszy w kościele, na mszy
      > pogrzebowej itd?
      Istnieje.

> Czy kapłani odwiedzają mieszkańców po kolędzie, po świętach Bożego Narodzenia
      > i czy wtedy należy dać ofiarę na kościół?

U nas odwiedzaja, jesli sie taka chec zglosi. Czy nalezy cos dac nie wiem,
      checi nie zglaszalem.

Pozdrowienia
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka