Dodaj do ulubionych

Chciałabym wyjechać z Polski...

12.02.07, 23:58
Witam Was wszystkich!
Bardzo Was prosze o poradę.
Bardzo bym chciała wyjechać z Polski,oczywiście do Niemiec,z małym dzieckiem.
Cała moja rodzinka od strony mojej mamy jest już w niemczech ok 20 lat,ale jak z nimi rozmawiałam na temat pochodzenia/obywatelstwa to się okazuje,ze nic nie umią mi załatwić.
że mi się nie należy itd.
Może poprostu nie chcą,a może mają rację,nie wiem....
często czytam,że ktoś przebywa zgodnie z prawem w Niemczech i nie ma obywatelstwa,lub jeszcze go nie ma.
Zgodnie z prawem czyli jak? Wiza? Pozwolenie na pracę?
Kilka lat temu przebywałam w Niemczech ok 8 m-cy,byłam czasowo zameldowana u Omy i chciałam iść do pracy.
Ciocia szukała mi pracy,ale okazało się,że bez pozwolenia na pracę jej nie dostane.
Jak to teraz wygląda?
I co myślicie,miałabym szanse na normalne życie gdybym wyjechała do Niemiec?
Mam na myśli pracę i zapewnienie dziecku lepszej przyszłości niż tu,w naszym chorym kraju.
Mam 25 lat,język znam średnio,dogadać się potrafię,gorzej mąż,bo on języka nie zna wcale.
czy są jeszcze kursy językowe dla przesiedleńców?
Czy mogłabym iść do jakiejś szkoły wieczorowej\zaocznej,aby się wyuczyć zawodu?
Mam wykształcenie średnie.

Doradźcie coś,bo na pomoc ze strony rodzinki nie mam co liczyć.
Oni zapewnią mi dch nad głową,ale wszystkie inne sprawy musze załatwić sama,a nie wiem jak :(

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za jakiekolwiek info

Obserwuj wątek
    • sicha1 Re: Chciałabym wyjechać z Polski... 13.02.07, 09:01
      Drogo Izulka jesli rodzina od strony twojej mamy siedzi w Niemczech tyle lat
      czyli ma pochodzenie a ty tez chyba musisz je miec bo czegos tu wtedy nie
      rozumiem.Ja mieszkam w Niemczech i raczej nie wyobrazam sobie gdzie indziej
      bynajmniej nie w Polsce.Z checia porozmawiam z toba na gg moj
      nr.5536042.Pozdrawiam.
      • mazda25 Re: Chciałabym wyjechać z Polski... 13.02.07, 12:54
        Jak piszesz twoja rodzina mieszka tutaj juz od 20lat.Od tej pory duzo sie
        zmienilo.Polska przystapila do EU ale Niemcy prze 7lat nie zgodzili sie na
        oficjalne zatrudnianie Polakow,oczywiscie sa od tgo wyjatki.Od tago czasu i
        przepisy w sprawie przesiedlencow bardzo sie zmienily.Oprocz tego tutaj kazdy
        przypadek jest traktowany bardzo indywidualnie.Ponadto nie wiem czego sie
        spodziewasz przeprowadzajac sie do Nimiec.Tutaj jest coraz trudniej zyc,coraz
        trudniej o prace duzy wyzysk,warunki i swiadczenia socjalne coraz slabsze.Moze
        powinnas sie zastanowic nad innym krajem europejskim,ktory jest przychylniejszy
        dla emigrantow.Moze Norwegia albo tak popularna w Polsce Irlandia.Srednie
        wyksztalcenie w niczym nie przeszkadza to tylko kwestia zawodu.Liczy sie co
        umiesz i czy ktos bedzie mogl skorzystac z twojej wiedzy.Teraz juz nawet Niemcy
        szukaja szczescia poza granicami kraju.Przemysl to dobrze nielatwo zyc na
        obczyznie,bo pieniadze to nie wszystko.
    • mikulka Re: Chciałabym wyjechać z Polski... 13.02.07, 09:33
      Witaj, moze cos znajdziesz na stronie;
      www.sozpol.eu/index.htm
    • fufu_ffm Re: Chciałabym wyjechać z Polski... 13.02.07, 09:46

Jako przesiedleniec to mi sie wydaje, ze musialabys liczyc na rodzine, ktora
      wszytkie ewentualne podania musialaby podpisac. Skoro piszesz, ze na nich nie
      mozesz liczyc to chyba raczej ta opcja odpada? Zreszta na "przesiedlencach" sie
      nie znam - to co napisalm powyzej to tylko moje przypuszczenie.

Ja nie wiem czy pojecie "przesiedlenca" z Polski wogole dalej istnieje skoro
      teraz wszycy w EU sa i tak czy siak kazdy moze tam mieszkac gdzie chce? Moze
      ktos inny Ci odpowie.

Poniewaz Polska jest w EU to w Niemczech mozesz mieszkac legalnie czy masz
      Niemieckie obywatelstwo czy nie. To nie ma znaczenia. Dostajesz w ciagu 5 minut
      tak zwane Aufenhaltsbescheinigung i to wszytko co potrzebujesz. Ale NIE
      uprawnia Cie to do pracy.

Natomiast jezeli chodzi o pozwolenie na prace, to jezeli znajdziesz pracodawce
      ktory Cie chce zatrudnic to pracodawca wystepuje do urzedu pracy o pozwolenie
      na prace dla Ciebie. Idzie to w miare szybko i sprawnie.

Poniewaz piszesz, ze masz srednie wyksztalcenie i mowisz srednio po Niemiecku
      to mi sie wydaje, ze byloby Ci tutaj bardzo ciezko prace znalezc tak zeby
      pracodawca wystapil o pozwolenie dla Ciebie. Niemcy tak ogolnie sa bardzo
      wyksztalceni - chyba z powodu szalejacego bezrobocia zostaja w szkole dluzej -
      wiec mialabys duzo konkurencji od ludzi ktorzy sa lepiej kwalifikowani
      (przynajmniej na papierze) niz Ty.

Poza tym masz male dziecko co na pewno utrudnialoby Ci podjecie pracy bo tutaj
      jest malo przedszkoli a szkoly sa tylko do 13 albo 14 godziny. Nie wiem tez co
      moglabys robic - moze masz jakis "fach" w reku ktory by Ci pozwolil normalnie
      zarabiac?

Jezeli tak nie jest to zycie tutaj nie wyglada rozowo. Na przyklad jest wiele
      tzw. mini-job gdzie ludzie przy kasie w sklepie zarabiaj 400 euro na miesiac.
      Pomoc dentystyczna zarabia troche ponad 1200 euro na miesiac netto (na reke po
      podatkach etc.). Moim zdaniem to nie wystarczyloby na mieszkanie i utrzymanie.

Twoj maz bez jezyka mialby pewnie szanse na jakas "niewykwalifikowana" prace -
      ale mysle ze taka praca nie dalaby mu szans na pozwolenie na prace. Zakladajac,
      ze koncept "przesiedlenca" dalej obowiazuje to przynajmniej nie musielibyscie
      sie martwic o pozwolenie na prace, ale zeby ja znalezc musielibyscie obydwoje
      lepiej sie jezyka nauczyc oraz zadbac o to zeby miec jakies poszukiwane
      kwalifikacje.

Nie chce Cie zniechecac tylko podaje Ci jak wygladaj fakty. Musisz
      przeanalizowac sytuacje i sama zdecydowac co dla Was byloby najlepsze.

Osobiscie uwazam, ze kraje anglosaskie jak Anglia czy Irlandia daja emigrantom
      z Polski (zwlaszcza takim, ktorzy nie sa jakimis specjalistami w danej
      dziedzinie) o wiele lepsze "szanse", ale jezeli Cie do Niemiec ciagnie to
      powodzenia.
    • kolonistka Re: Chciałabym wyjechać z Polski... 13.02.07, 10:52
      Witaj Izo, sama jestem tu od 20 lat i wiem, ze moj brat kiedy staral sie kilka
      lat temu o "przesiedlenie" do Niemiec musial wszystkie kroki "pochodzeniowe"
      podejmowac w konsulacie niemieckim w Gdansku i to nie dlatego, ze nie chcialam
      mu w tym pomoc tylko tego wymagaly wtedy przepisy. Moze zadzwon do nich albo
      zajrzyj na ich strone internetowa i tam dowiesz sie szczegolow bo zapewne po
      wejsciu Polski do Unii troche sie pozmienialo. Jestem w pracy i tu nie moge
      wejsc na moja poczte zeby do Ciebie napisac - jezeli chcesz napisz do mnie to
      moze uda mi sie na Twoje pytania odpowiedziec.
      Pozdrawiam
      Kolonistk@ ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka