Dodaj do ulubionych

Kurs Niemieckiego ????

28.05.03, 15:21
Witajcie , mam pytanie jestem mezatka od 6 miesiecy , moj maz jest niemcem w
urzedach ( arbeitsamt ) dowiedzielismy sie ze nieprzysluguje mi bezplatny
kurs nauki jezyka niemieckiego.
Nie jestem w stanie placic prywatnie ( dochody ma tylko moj maz ),
czy sa jakies mozliwosci zalatwienia jakiegos kursu bezplatnie ?
i gdzie mam sie skierowac o pomoc ?

Jak sie domyslacie Ciezko jest sie uczyc samemu z ksiazek , juz co nieco
umiem , duzo rozumiem ale nie potrafie sie wyslowic w tym jezyku , a jak
przychodza jakie kolwiek papiery to nic nie rozumiem , nie umiem pisac ani
czytac po niemiecku.
Obserwuj wątek
    • wioleta3 Re: Kurs Niemieckiego ???? 30.05.03, 08:40

Hi, moja Droga Monalizo!
      Bylam w podobnej sytuacji jak Ty. Niestety urzd pracy nie oplaci Ci kursu, bo
      oni w tej chwili sami przezywaja klopoty finansoew. Ja chodzilam do VHS
      (Volkshochschule, zajecia beda sie teraz odbywac od wrzesnia do stycznia
      (semestr zimowy). Zapisz sie tam, mozna spotkac duzo Polakow. Kurs kosztuje
      okolo 150 euro. Wejdz na strone: www.VHS-Hanau.de

Pozdrowienia
      Wiola

P.S. Jak masz pytania to pisz do mnie!
      Temat samotnosc w Niemczech, brak znajomych i problemy z przystosowaniem jest
      mi niestety znany, bo do dzisiaj to jeszcze przerabiam (jestem 1,5 roku w
      Niemczech i 1 rok po slubie).

monaliza23 napisała:

> Witajcie , mam pytanie jestem mezatka od 6 miesiecy , moj maz jest niemcem w
      > urzedach ( arbeitsamt ) dowiedzielismy sie ze nieprzysluguje mi bezplatny
      > kurs nauki jezyka niemieckiego.
      > Nie jestem w stanie placic prywatnie ( dochody ma tylko moj maz ),
      > czy sa jakies mozliwosci zalatwienia jakiegos kursu bezplatnie ?
      > i gdzie mam sie skierowac o pomoc ?
      >
      > Jak sie domyslacie Ciezko jest sie uczyc samemu z ksiazek , juz co nieco
      > umiem , duzo rozumiem ale nie potrafie sie wyslowic w tym jezyku , a jak
      > przychodza jakie kolwiek papiery to nic nie rozumiem , nie umiem pisac ani
      > czytac po niemiecku.
      • monaliza23 Re: Kurs Niemieckiego ???? 30.05.03, 09:33
        Dziekuje Ci za odpowiec , jest to w miare przystepna cena. Znalazlam tez ten
        kurs w mojim miescie , musze do nich zadzwonic i sie dowiedziec kiedy zacznie
        sie kurs.
      • gota Re: Kurs Niemieckiego ???? 01.06.03, 18:00

> Temat samotnosc w Niemczech, brak znajomych i problemy z przystosowaniem
        jest
        > mi niestety znany, bo do dzisiaj to jeszcze przerabiam (jestem 1,5 roku w
        > Niemczech i 1 rok po slubie).

ja jestem prawie 4 lata w Niemczech i prawie 3 po slubie i takze to nadal
        przerabiam. czy to sie kiedys zmieni?
        pozdrawiam :)
        • misia72 Re: Kurs Niemieckiego ???? 02.06.03, 09:51
          Ja jestem juz ponad 10 lat w Niemczech! Trudno mi powiedziec,od kiedy zaczelam
          sie tu dobrze czuc,ale teraz jestem w domu! Mam super rodzinke, dobrych
          przyjaciol i strasznie duzo znajomach. Pare lat temu odwazylam sie po prostu
          wyjsc do ludzi,wyciagnac reke i od razu bylo mi lepiej i lzej na duszy!
          Ale wiem jeszcze jak bylo ciezko,smutno i ponuro na poczatku! oj, bylo!
    • baerbel.de Re: Kurs Niemieckiego ???? 02.06.03, 12:52
      Uniwersytety organizuja tez kursy niemieckiego. Ja taki kurs konczylam przed
      siedmioma laty na Uni w Bochum i placilam 1 DM za godzine. Kurs obejmowal 160
      godzin i odbywal sie dwa razy w tygodniu po 2 godziny lekcyjne.
      Ogladalam tez duzo programow tv dla dzieci. To pomaga w nauce moim zdaniem,
      przynajmniej na poczatku, w osluchaniu sie z jezykiem.

Pozdrawiam.
    • trinity5 Re: Kurs Niemieckiego ???? 03.07.03, 11:25
      Witam.
      Ja jestem tu 1,5 roku.Chodzilam do Volkshochschule,ale musze powiedziec ze ten
      kurs nic mi nie pomögl.Moze dlatego ze zly poziom sobie wybralam(dla
      poczätkujäcych),przed kursem juz cos umialam,ale balam sie ze jak pöjde dla
      srednio zaawansowanych,to bedzie mi ciezej,bo reszta na pewno nie bedzie miala
      juz tej blokady przed möwieniem.Nic nowego sie tam nie nauczylam,a blokade
      (przed möwieniem dalej mam) i nie wiem jak to zmienic?....
      Pozdrawiam.
      • monaliza23 Re: Kurs Niemieckiego ???? 03.07.03, 11:45
        Tinity moze teraz pujd do srednio zawansowanych , moze to cos pomoze.
        Ja zamierzam wybrac sie od wrzesnia do tej szkoly I mam pytanie czy ta skole
        ukancza sie jakim egzaminem . A zamiezam najpierw isc do dla poczatkujacych a
        jak sie uda to bede chodzila dalej dla srednio zawansowanych . Moze macie
        jakies rady.
        • monaliza23 Re: Kurs Niemieckiego ???? 03.07.03, 11:46
          ach najbardziej chodzi mi o nauczenie sie czytania i pisania , mowienia tez ale
          bez pisowni to i tak jest ciezej.
    • trinity5 Re: Kurs Niemieckiego ???? 03.07.03, 15:30
      Witam.
      Na zakonczenie tego kursu nie ma zadnego egzaminu,i nie dostaje sie tez
      swiadectwa ukonczenia.Chodzi sie tam dla siebie,nie ponosi sie tez konsekwencji
      z tego powodu,ze sie nie przyszlo na pare spotkan.Na kursie przede wszystkim
      sklaniajä cie do möwienia(prostych rzeczy),uczä pisania,czytania,liczenia po
      niemiecku.Oczywiscie w zaleznosci od zaawansowania.Na podstawowym kursie
      wszystko jest prosciejsze.Nawet jak nie zrozumiesz,to nauczyciel postara ci sie
      to wyjasnic wszystkimi dla niego sposobami.
      Pozdrawiam.
    • hautnah Re: Kurs Niemieckiego ???? 14.07.03, 20:24
      czesc! polecam ci goraco kurs vhs. sama skonczylam germanistyke w polsce, teraz
      studiuje tu i wykladam na kursach w vhs. jestem przykladem, ze mozna ten jezyk
      opanowac perfekt, ale tez trzeba wlozyc w to kupe roboty, ale naprawede warto.
      latwiej sie tu zyje, choc to osamotnienie i tez znam. ciesze sie, ze odkrylam
      te str. pozdrawiam was goraco!!!
    • imationka Re: Kurs Niemieckiego ???? 18.08.03, 01:20
      Ja jestem w tutaj od okola 2,5 roku. Nikomu nie polecam kursu VHS czy AWO.
      Powodow jest wiele, np: zadko ktory nauczyciel to ´"prawdziwy" Niemiec. wiec
      coz z tego, ze on potrafi perfekt mowic po niemiecku, jak jego akcent zawsze
      bedzie inny niz prawdziwego Niemca. Moja nauczycielka byla z Libanu, nieszka
      tutaj 12 lat i mowi bardzo dobrze po niemiecku, rozumialam ja doskonale, ale
      coz mi z tego, jesli nie rozumie co mowi Niemiec ( wszyscy wiemy, ze niemiecki
      akcent jest ciezki). Tak wiec moim zdaniem podstawa jest, (zanim sie pojdzie
      na dany kurs) dowiedziec sie czy nauczyciel to Niemiec , Chinczyk, czy Rus. To
      jest bardzo wazne. Kolejna sprawa, ktora dotyczy kursow VHS czy AWO: jest na
      nich wiele osob, ktore maja owy kurs finansowany przez miastu, czy urzad
      pracy, a co za tym idzie siedza tam tylko dlatego, ze musza, a nie dlatego, ze
      chca. A to bardzo utrudnia prace innym ludzia. Kolejna sprawa: grupy sa
      stanowczo za duze, wiec istnieje marna szansa, zeby cos z takich zajec
      wyniesc.
      Wiec moim zdaniem najlepiej jest poszukac kursu, ktory konczy sie egzaminem
      koncowym, wtedy mamy pewnosc, ze zostaniemy znuszeni do "ciezkiej" pracy,
      ktora oczywiscie przyniesie oczekiwane przez nas efekty.
      POzdrawiam wszystkich serdecznie i zycze powodzenia
      • sabba Re: Kurs Niemieckiego ???? 18.08.03, 08:01
        ale przeciez na VHSsie tez jest egzamin kocnowy...mozna
        zdawac egzaminy w Goethe Institut...VHS takie egzaminy
        organizuja, sa one autoryzowane i wcale nie trzeba jechac
        do samego Instytutu zeby go zdac...
      • hautnah Re: do imationka 21.08.03, 14:50
        uwazam, ze troche przesadzasz, a moje zdanie jest uzasadnione z tego wzgledu,
        ze znam cala sprawe nauczania niemieckiego przez obcokrajowcow i Niemcow "od
        podszewki"... otoz nawet jesli bedziesz chodzic na kursy do Niemca, to i tak
        nie nauczysz sie akcentu, poniewaz ten wyucza sie w wieku dzieciecym. my jako
        dorosli probujemy go nasladowac. studiuje germanistyke na niemieckim uniwerku i
        w zeszlym semestrze mialam zajecia z Sprecherziehung (nauka wymowy i trening
        glosu). moj wykladowca powiedzial mi, ze to nasladownictwo niemieckiego akcentu
        mozliwe jest do "pokonania" po ok 50latach pobytu tutaj. z tego wzgledu uwazam,
        ze to obojetne,kto prowadz kurs. najwazniejsze, aby ta osoba byla kompetentna i
        potrafila nauczyc, bo i tak tu jestesmy i prawdziwa nauka niemca odbywa sie na
        zywo wsrod Niwmcow. mam przyjemnosc uczyc obcokrajowcow niemieckiego i pracuje
        tez w VHS z Niemcami. nie chce nikomu ublizac, ale sa to osoby, ktore nie maja
        pojecia o gramatyce niemieckiej i bardzo czesto pytaja mnie o zasady
        gramatyczne. to zadne samochwalstwo, ale wiem, ze moi kursanci sa zadowoleni z
        jakosci kursu, bo sama kiedys uczylam sie jezyka. mowie im ciagle, ze jestem
        zywym przykladem, by opanowac go.
        pozdrowionka!
        • sabba Re: do imationka 21.08.03, 20:43
          hmm...akcent mozna nabyc, mozna sie tez go "nauczyc" tak
          jak aktor moze nauczys sie roznego rodzaju mowy, w tym
          takze akcentu. Jesli lektor jet rodowitym Niemcem
          automytacznie wsluchujesz sie juz w jego wymowe,
          intonacje, i moze o to chodzilo, ze lepszy jest mimo
          wsztyko Niemiec jako nauczyciel jezyka niz
          obcokrajowiec....po prostu kontak z jezykiem takim jaki
          on jest, a nie takim jak sie go ktos wyuczyl i nie chodzi
          tu o gramatyke....
          • walterbertin 13 Szczepow germanskich 21.08.03, 21:42
            akcentu ani nie nabedziesz ani sie go nie pozbedziesz
            zreszta i po co
            ja warszawski Niemiec bede zawsze mowil po polsku po warsiawsku
            i wprawdzie potrafie troche po sloonsku
            ale duzo Sloonzakow sie obraza o to uwazajac ze ja ich malpuje
            Tak samo mowie po bajerocku z ta roznica ze Bayer sie usmiecha a nie obraza
            - ale zawsze bede dla Bayera Prajs, nawet jezeli sypatyczny Preusse
            Ja mowie moim Wasserdeutsch, mam swoj zasob slow (duzy), swoj sposob wyrazania
            sie po niemiecku
            W moim wydaniu Wasserdeutsch jest 13 szczepem niemieckim
            \
            wg. Bibli bylo 12 szczepow Izraela stary testament ksiega Genezis
            i ktos (chyba Joseph Gebels ???) z tego zrobil potwornie naciagany mit i
            legende, ze bylo 12 szczepow germanskich kazdy z troche innym jezykiem
            niemieckim Sachsen Bayern Allemannen Schwaben usw usw.
            - no to ja jestem ten trzynasty szczep |:-))))
            bo ja jestem Niemiec, ale ten troche inny niz te pozostale 12 plemion,
            bo z Polski
            - po prostu przylaczcie sie do 13stego szczepu i nie robcie sobie stressu
            z taka czy inna wymowa
            kto slyszal Francuza po angielsku albo pewnych (bo nie wszystkich) Norwegow po
            niemiecku pozbywa sie wszelkich kompleksow

Walter
    • ela_fra Re: Kurs Niemieckiego ???? 20.08.03, 09:46
      monaliza23 napisała:

> Witajcie , mam pytanie jestem mezatka od 6 miesiecy , moj maz jest niemcem w
      > urzedach ( arbeitsamt ) dowiedzielismy sie ze nieprzysluguje mi bezplatny
      > kurs nauki jezyka niemieckiego.
      > Nie jestem w stanie placic prywatnie ( dochody ma tylko moj maz ),
      > czy sa jakies mozliwosci zalatwienia jakiegos kursu bezplatnie ?
      > i gdzie mam sie skierowac o pomoc ?
      >
      > Jak sie domyslacie Ciezko jest sie uczyc samemu z ksiazek , juz co nieco
      > umiem , duzo rozumiem ale nie potrafie sie wyslowic w tym jezyku , a jak
      > przychodza jakie kolwiek papiery to nic nie rozumiem , nie umiem pisac ani
      > czytac po niemiecku.

kase musisz sama wylozyc, innej mozliwosci nie ma. Najtansze kursy sa w Vschule.
      pozdrawiam cieplutko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka