Dodaj do ulubionych

????wyksztalcenie i zycie w niemczech??

11.07.07, 19:11
wtam potrzebuje informacji na temat czy wyksztalecnie polskie jest honorowane
w niemczech ?mianowicie skoczylam studia licencjckie pedagogika z informatyka
w 2006 roku i matura 2002 czy moje papiery beda tu honorowane czy musze na
nowo robic jakies egzaminy?
Obserwuj wątek
    • caysee Re: ????wyksztalcenie i zycie w niemczech?? 11.07.07, 19:19
      Co masz na mysli mowiac: honorowane? Kto ma to honorowac? Pracodawca, uczelnia?
      • dora606 Re: ????wyksztalcenie i zycie w niemczech?? 11.07.07, 19:22
        czy jak bym chciala pracowac w zawodzie ?
        • jessi_a Re: ????wyksztalcenie i zycie w niemczech?? 11.07.07, 19:28
          wyksztalcenie jest uznawane, uzywasz tytulu a w nawiasie gdzie uzyskany np
          dr(PL). Jezeli chodzi o zawod to zalezy jaki masz?
          • annajustyna Re: ????wyksztalcenie i zycie w niemczech?? 11.07.07, 20:09
            Pedagog to zawod, ktory polega scislym restrykcjom w DE. Nalezy zwrocic sie do
            odpowiedniego Schulamtu.
            • jessi_a Re: ????wyksztalcenie i zycie w niemczech?? 11.07.07, 20:25
              jezeli mieszka NRW to do Ansberg, pisemnie, sa formularze w internecie.Ale z
              licencjatem to chyba "teilweise Anerkennung", marna szansa na znalezienie
              prycy, zaznaczam nie jestem pewna, jezeli chodzi o licencjat.
              • jecki.p a niby dlaczego Arnsberg ? 11.07.07, 21:50
                Es gibt viele Regierungspräsidien in NRW.

j.
                • jessi_a Re: a niby dlaczego Arnsberg ? 11.07.07, 22:03
                  ale dla uznania zawodu nauczyciela zdobytego w Polsce jest wlasnie Arnsberg,
                  wiem bo to przerabialam
                  • jecki.p i - znowu - pleciesz glupoty: 11.07.07, 22:36
                    nie "uznaje sie zawodu nauczyciela", lecz wszystkie etapy edukacji osobno i po
                    kolei. a teraz spojrz, czy wszystko to robi Arnsberg.
                    www.bildungsportal.nrw.de/BP/Internationales/Anerkennung/Zustaendigkeiten/index.html
                    j.
                    • jessi_a Re: i - znowu - pleciesz glupoty: 12.07.07, 06:20
                      nie wmawiaj mi ze biale jest czarne, wiem co pisze, bo powtarzam uzanie zawodu
                      nauczyciela musialam uzyskac (zawod reglamentowany)
                      --
                      www.bezreg-
                      duesseldorf.nrw.de/BezRegDdorf/hierarchie/themen/Schule_und_Kultur/Anerkennung_v
                      on_Lehramtspruefungen/Anerkennung_von_Lehramtspruefungen11262.php

"Są ludzie, którzy nie popełniają błędów. To ci, za których myślą inni."
                    • jessi_a Re: i - znowu - pleciesz glupoty: 12.07.07, 06:25
                      i jeszcze jedno, moje wyksztalcenie i tytul jest w Niemczech uznane bez
                      Anerkernnung (1992 umowa z z Niemcami, podpisal ja Kwasniewski). Pisze to z
                      mojego doswiadczenia, bo tez sie na poczatku miotalam. Uwazaj na to abys ty
                      glupot nie pisal, to sie robi juz niesmaczne.
                      • jessi_a Re: podsumowujac 12.07.07, 08:53
                        cyt:
                        "Die anderen Bezirksregierungen haben folgende Zuständigkeit: (NRW)

Bezirksregierung Arnsberg: Anerkennung von Abschlüssen aus der EG, Polen und
                        der Schweiz
                        Bezirksregierung Detmold: Anerkennung von Abschlüssen aus Staaten, die nicht
                        der EG angehören
                        i jeszcze cos :
                        www.bezreg-arnsberg.nrw.de/dieBezirksregierung/aufbau/abteilungen/abteilung4/dezernat46/ane
                        rkennung_eu/anerkennung_lehramtsbefaehigungen/antragsunterlagen_lehramt.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka