skade 19.07.07, 21:48 Witam proszę o radę czy może ktoś z Was słyszał o tej firmie chcę tam założyć system oszczędzania emerytalnego będę wdzięczna za opinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkaczka Re: S k a n d i a 19.07.07, 22:17 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44442 poczytaj na tym forum, opinie nienajlepsze, jesli chcesz odkladac pieniadze na emeryture to jest sporo instrumentow, ktore pomoga zrobic to samemu skandia i aegon opinie maja nienajlepsze, ja generalnie omijam zamotane ofery ubezpieczeniowo-inwestycyjne, albo sie ubezpieczam albo inwestuje Odpowiedz Link
ewa553 Re: S k a n d i a 20.07.07, 08:30 ja duzo dobrego slyszalam o Riester-Rente, do ktorej panstwo doplaca. Jakie jest Wasze zdanie? Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Re: S k a n d i a 20.07.07, 11:34 Place na ta Risterrente i caly czas sie zastanawiam. Panstwo niby 50% doplaca, ale jak ja bede na rencie to to wszystko co doplacaja, moze wirowna stope inflacji przez ten czas i czlowiek bedzie miec tez guzik. Ale Riste warto wziasc, bo ma swoje zalety (50 % doplaty jest gwarantowane, jest ona dziedziczna, kasa nie przepada, wplacone pieniadze nie sa pfändbar). Odpowiedz Link
caysee Re: S k a n d i a 20.07.07, 17:22 Mucha na dziko, > bo ma swoje zalety (50 % doplaty jest gwarantowane, Nie, nie jest. Mam dokladne wyliczenie i w moim przypadku by to bylo 41%, wiec gdzie masz ta gwarancje? > jest ona > dziedziczna, ...ale tylko w pewnym stopniu... > kasa nie przepada, ...bo jakbys umarl to twoje dzieci nie dostana wszystkiego co wplaciles, wiec kasa CZESCIOWO PRZEPADA. > wplacone pieniadze nie sa pfändbar). Wplacone pieniadze mozna wyciagnac, jednak nie 100%. Generalnie mocno sie nad tym zastanawialismy, sama przeciez niedawno zrobilam taki temat, ale ostatecznie stwierdzilismy, to jest w tym wiecej minusow niz plusow. Wole miec swoje pieniadze na koncie, niz 40 lat placic 200€ miesiecznie, zeby potem dostac 200€ dodatku do emerytury. Odpowiedz Link