Dodaj do ulubionych

polski sklep na Stachusie w Monachium znacznie

25.07.07, 17:14
sie polepszyl!
maja polska sprzedawczynie, torcik wedlowski inaprawde duzy wybor towaru.
Za to konkurencja na Artilleriestr. jakos oslabla.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 25.07.07, 20:19
      Rozmawialam z wlascicielka tego sklepiku jakies poltora miesiaca temu,
      przekazalam jej forumowe uwagi odnosnie polskojezycznej sprzedawczyni i torcika
      wedlowskiego:))). Aha, maja jeszcze otworzyc na jesieni imbis kolo Uni i tam
      bedzie obslugiwac ta "mila" pani...
      • ggigus Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 25.07.07, 20:26
        aa, to dlatego torcik byl!! zakupilam sobe na urodziny, ale sie zatrulam i nie
        moglam prawie niczego zjesc
        a w sprawie imbisu bede sie rozgladac
        • annajustyna Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 25.07.07, 20:27
          To ty juz mialas urodziny? Bo myslam, ze dopiero po imieninach masz...
          • ggigus Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 25.07.07, 21:13
            juz po :))

a Ty obchodzisz imieniny w czerwcu? jest tez Anny w czerwcu, bo imieniny sie
            obchodzi po urodzinach, nie? czy obchdzisz w lipcu
            sorek za ciekawosc, ale naprawde jest jeszcze jedna Anna w czerwcu, ale zadna
            Anna nie obchodzi
            • annajustyna Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 25.07.07, 21:34
              Obchodze jutro imieniny, a urodziny w sierpniu, czyli imieniny mam przed
              urodzinami...Anna faktycznie pojawia sie wiecej niz raz w kalendarzu:
              pl.wikipedia.org/wiki/Anna
              • ggigus imieniny anny sie rozmnazaja! do niedawna 25.07.07, 22:31
                bylam na etapie 9.06 i tradycyjnie 26.07, a teraz 7.06 (?? po kiego?) i anny
                w styczniu to nie pasuje
                a ja swietuje jeszcze imieniny mojego nazwiska!
                • annajustyna Re: imieniny anny sie rozmnazaja! do niedawna 26.07.07, 10:38
                  Che, che, dobre z tym nazwiskiem, faktycznie to tez imie:))). Inwencja tworcow
                  kalendarzy nie zna granic (a propo cudownego rozmnozenia), podejrzewam, ze ta
                  Anna styczniowa to hanna, ktora od niedawna ma oddzielne imieniny;))).
                  Wszystkiego naj w najpopularniejsze swieto wszytskich Anien i Joachimow!
            • baerenfang moja przyjaciółka czyli żona mojego przyjaciela 25.07.07, 21:37
              jutro ma imieniny. Będę pierwszy, który złoży życzenia (ca. 6 Uhr). Za to mnie
              szczególnie lubi;-)
              • annajustyna Re: moja przyjaciółka czyli żona mojego przyjacie 25.07.07, 21:42
                A ja jutro mam wirtualna impreze w Gasofni:)))
                • baerenfang Geburtstag też obchodzisz, Cwaniaro? 25.07.07, 22:49
                  doppelt hält länger! ;-)
                  Herzlichen Glückwunsch Solenizantko! :-)
                  marek
                  • annajustyna Re: Geburtstag też obchodzisz, Cwaniaro? 26.07.07, 10:39
                    Dzieki, dzieki! Moj T. jest Marek z bierzmowania;).
                    • baerenfang z bierzmowania to jestem Stasiu:-))))))) 26.07.07, 11:47
                      Marek Andrzej Stanisław!
                      Nie wiem dlaczego, ale wtedy była moda na św. Stanisława Kostkę;-)
                      • annajustyna Re: z bierzmowania to jestem Stasiu:-))))))) 26.07.07, 20:32
                        Andrzej to moj ojciec, a Stanislaw to tesc...
                        • baerenfang bo my jesteśmy jedna rodzina:-)))))) 26.07.07, 20:50
                          apropos: Kiedyś w niedzielę rano jakiś sqrwiel puścił coś takiego z radia na
                          całe osiedle:-)))))
                          To chyba było radio ma ryja;-)
                          • annajustyna Re: bo my jesteśmy jedna rodzina:-)))))) 26.07.07, 21:02
                            Nie wiem, nie slucham:))).
                            • jessi_a Re: bo my jesteśmy jedna rodzina:-)))))) 26.07.07, 21:14
                              a u mnie zawsze jak przekraczam granice w Swieckun to lojciec dyrektor, a
                              dlaczego, bo ja tez nie slucham?
                              • baerenfang bist Du schon angekommen? 26.07.07, 21:46
                                • jessi_a Re: bist Du schon angekommen? 26.07.07, 22:11
                                  ja, klar, Olsztyn, Bartoszyce, i Mragowo.
    • ania2814 Re: polski sklep na Stachusie w Monachium znaczni 02.08.07, 15:11
      Czesc!
      Ja tez jestem Ania. Slyszalam o polskim sklepie gdzies w Monachium, ale nie
      wiem gdzie jest dokladnie. Prosze napiszcie mi adres albo dajcie jakies namiary.
      Dzieki
      • baerenfang ggigus, gdzie ten sklep? gadaj do cholery!;-) 02.08.07, 15:38
        • ggigus juz pisze! 02.08.07, 16:06
          droga Aniu, drogi Baerenfang,
          w Monachium sa da polskie sklepy,
          jeden z nich miesci sie przy Artilleriestr. 11, to kawalek od Rotzkreuzplatz
          Drugi z nich meiscie sie w centrum w podziemiach stacji metra i kolejki
          podmiejskiej Karlsplatz(Stachus).
          Nalezy kolowac w strone wyjscia do Kaufhofu, po dordze minac Hopfisterei, a
          polski sklep pojawi sie wkrotce. Zlokalizowany jest on miedzy jakimis imbisami,
          na koncu Stachusa, bo potem to albo schody do gory, albo Kaufhof.

Zycze milych zakupow
          • zoe1978 Re: juz pisze! 09.08.07, 20:07
            naprzeciwko butiku z wyrobami skorzanymi- ciezko znalezc ale warto bylo- zajadam
            sie wlasnie kabanosami a oscypek czeka w lodowce:-) dzieki za info:-)
    • ggigus i polskie klimaty tam panuja:)) 10.08.07, 13:40
      pan mowi: ogoreczek, torebeczka, trzy euro i czterdziesci cencikow
      (dobrze ze trzy eurusie i dobrze, ze nie mowi o centusiach), kielbaska i serek
      o!
      • ingeboorg Re: i polskie klimaty tam panuja:)) 10.08.07, 13:51
        Widze, ze ciebie rowniez drazni infantylizacja jezyka polskiego.
        Myslalam, ze to tylko dziwna maniera forumowa.
      • zoe1978 Re: i polskie klimaty tam panuja:)) 10.08.07, 20:09
        a gdzie ten pan?:-) na stachusie byla pani, ale malomowna, drugiego sklepu nie
        znam....
        • ggigus pan to wlasciciel i czasem tam bywa 10.08.07, 21:15
          najczesciej bywa pani sama malomowna, to fakt
          • annajustyna Re: pan to wlasciciel i czasem tam bywa 10.08.07, 21:45
            Wzgledem mnie nie byla malomowna...Prawdziwy wywiad uskutecznilam:))).
            • zoe1978 Re: pan to wlasciciel i czasem tam bywa 10.08.07, 22:17
              widocznie miala zly dzien- lub ja...;-)
              sprobuje zatem nastepnym razem:-)
      • pianazludzen Re: i polskie klimaty tam panuja:)) 01.09.07, 10:32
        haha, a propos zdrobnien, moj chlopak, ktory cos tam probuje mowic po polsku
        myslal, ze bulki po polsku bedzie chlebki (znal wczesniej slowo chleb), bo skoro
        brot - brötchen, to pewnie chleb - chlebki :) dobrze kombinowal, ale nie trafil :)
        • mrugalka74 to mi sie podoba 01.09.07, 11:09
          a mi sie to podoba ze tak ten nasz jezyk brzmi, pojdziesz po buleczki i mleczko,
          masz torebke/nie torbe/ ze soba i pan ci wyda pieniazki a po drodze kupisz
          gazetke-spoko nie?
          po prostu nie da sie tego doslownie stosowac w jez.niemieckim...moj maz probowal
          po niem. i ja sie poddalam jak on z pieseczkiem na spacerek wychodzil:))
          • pianazludzen Re: to mi sie podoba 01.09.07, 12:07
            schwaben stosuja tez non stop zdrobnienia, jest fläschle zamiast flasche, grüßle
            zamiast gruß, ale fakt, ze nie jet to na taka skale zakrojone jak w polskim, np
            nie zdrobnia abstrakcyjnych pojec (od essen nie bedzie essle, a po polsku
            jedzonko - jak najbardziej).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka