walterbertin Re: Co myslicie o "Ostalgie" ? ntxt 14.09.03, 11:11 to samo co o lwowskich Tonciach i Szczepciach - wlasnie Ostalgi - Ja bardzo Kiwel lubie A Fridrichstadt Palast - te nogi w kabaretkach, lo Jezu, zona mi oczy zaslania Walter Odpowiedz Link
kerstink Re: Co myslicie o "Ostalgie" ? ntxt 23.09.03, 10:41 To zalezy, ktora masz na mysli. Czy te glosna, czy te taka moja prywatna. O tej glosnej tylko czytam, wiec nie mam zdania. Mysle jednak, ze na wszystkim mozna robic pieniadzy. A ta moja prywatna: Mam taka fajna ksiazke SED - Schoenes EinheitsDesign z fotografiami produktow codziennego uzycia z NRD. Swietna ksiazka. Od czasu do czasu do niej zagladam i sie smieje - i czuje sie jak u siebie. Przypomina mi to moje dziecinstwo. Tak samo z filmami NRDowskimi, sa takie niewinne i przyjemne, wrecz naiwne w kontekscie terazniejszosci. No i byly super buleczki, nie takie nadmuchiwane jak teraz. Mysle, ze Polacy w Polsce czuja cos podobnego (moj maz wiecznie nie moze znalesc tych buleczek z tamtych lat). No to tyle, K. Odpowiedz Link
sabba Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 23.09.03, 10:52 Ostalgia ostalgia, wiadomo, mozna sie rozmarzyc, powspominac, ale zeby za nia tesknic? chyba nikt nie chce by czas sie cofna i znow rzadzil tu czy tam komunizm tak jak wtedy....Troche mnie niepokoi te Ostalgie w De, te show, to wspominanie, jako film to bylo niezle (Good bye Lenin), bo komizm sytuacji itepe...ale robienie programu w TV jak to bylo fajnie za komuny w Niemczech troche mi sie nie podoba. Kiedys w dzienniku opublikowali list oburzonego pana krakowiaka, ze wszyscy zachwycaja sie austriackim falirem Krakowa, jak to pieknie, a kamieniczki,a kawiarenki, a to a tamto, jaki to Franz J. byl dobry dla Polakow...a ze byli ludzie ktorzy szabelka nieraz po plecach dostali, zycie i majatki tracili...to juz nikt nie pamieta... Przyznaje temu panu racje i to samo odnosze do Ostalgie. POwspominac zawsze mozna, ale wielka uhahaha to lekka przesada. Pozdrawiam i witam:)))) Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 23.09.03, 11:00 Ale my tez sie smiejemy z PRL. A im sie nawet latwiej smiac z NRD bo olbrzymia wiekszosc z nich nie ma o komunie zielonego pojecia (bo w niej nie zyla). W prawdziwa nostalgie to ja nie wierze. Odpowiedz Link
sabba Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 23.09.03, 11:08 no ja wiem, tez sie smieje. I czasem sobie ze zgroza przypomne ze wielu do smiechu nie bylo.... a ci ludzie w tym show to wlasnie ci ktorzy to przezyli i tym bardziej uciecha. No i moze radosc, bo jest co wspominac, bylo smiesznie i dobrze ze juz nie ma.... Ja tez nie lubie tego goscia poza tym i jego potwarzy, wiecznie rozesmianej glupkowato. Przez niego ten program zupelnie inny odcien ma a moglby by bylc naprawde fajny. jak on dostanie ta nagrode telewizyjna to ostro zaprotsetuje. Przeciez on obraza kazdego w jakim wystepuje, programu jest:))) MOim skromnym zdaniem:))) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 27.09.03, 10:59 Poniewaz szybciej pisze jak mysle to rzucilam na poczatek ntxt coby za duzo nie napisac. Ale sobie poczytalam , pomyslalam i pisze. Znam DDR troche. Bylam raz trzy tygodnie u niemieckiej rodziny w wieku lat 15. Potem pare razy na poczatku lat osiemdziesiatych. W ciagu ostatnich dwoch lat kilka razy po pare dni. Dla mnie DDR w jakis sposob dalej istnieje. Czego dowodem sa kretynskie show w zachodnioniemieckiej TV. Jasne , ze chodzi o kase i widzow. 6,5 Milionen Zuschauer to nie w kasze dmuchal. Ino: w DDR nie bylo wesolo i nie jest sprowadzanie stosunkow niemiecko - niemieckich do poziomu cyrku mnie razi a jak widze Kasie Witt w Pionierbluse to mi sie rozne slowa na usta cisna. Prostytucja jest najlagodniejszym. Takze Jauch , ktorego lubie zreszta , piejacy na temat plusow mieszkania w Potsdam jest niewiarygodny. Ciekawe co On wie o codziennym zyciu w DDR z Jego pozycja i kasa. DDR to nie tylko Trabbi , sukcesy sportowe , Bulette und Puhdys. To tragedia wielu rozdzielonych rodzin dzieci odebranych rodzicom smierci ludzi , ktorzy chcieli uciec z Arbeiter-und -Bauernstaat albo spedzili wiele lat w wiezieniu niemiekich sporsmenek zamieninionych w mesko - kobiece hybrydy za pomoca srodkow dopingujacych A mnie los ciezko pokaral za rasism w stosunku do DDR :-))) corka chce studiowac w Berlin a syn ma wychowawczynie a zarazem nauczycielke niemieckiego z DDR nawet w Oslo mnie dopadla Ostalgie Kran. Odpowiedz Link
kerstink Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 29.09.03, 11:05 I w glowach NRD jest jeszcze obecna. Tylko ze jest tego coraz mniej, rozmywa sie. Ale to przyjemnie tak wspominac. Chyba to ciebie nie dziwi ? Przeciez na codzien nikt nie mowil o ofiarach. Toczylo sie normalne zycie, przynajmniej u wiekszosci osob, tym bardziej dzieci. Ja wiele rzeczy sie dowiedzialam dopiero pozniej. I owszem, to paranoja, ze nie wiedzialam, ze mamy rodzine na zachodzie; to smieszne, ze musialam juz bedac na studiach w Polsce w niedziele biegac do ambasady na zebrania - zeby przypadkiem nie zboczyc z toru. Itd. A mimo to milo wspominam. Nie ogladalam tych programow w TV, byc moze sa one po prostu niesmaczne. Kerstin Odpowiedz Link
kerstink Re: Co myslicie o 'Ostalgie' ? ntxt 23.09.03, 11:06 Nie wierze, zeby ta masa tesknila. A te show itd. to chyba z braku innych pomyslow stacji TV by przyciagnac widzow. A ludzie na wschodzie ogladaja, no bo gdybym miala telewizor, to tez bym ogladala, z ciekawosci. Tyle sie zapomina. Akurat ja tez swoja bluzke FDJ zachowalam, mam jeszcze flage NRD i kiedys opowiem dzieciom, skad ta ich matka pochodzi. Ale nie teskne, bo nie chcialabym byc znowu zamknieta w zlotej klatce. Bardzo mozliwe, ze w obliczu tylu problemow w Niemczech, jeszcze bardziej programy zyskuja na popularnosci, na wschodzie, bo chyba na zachodzie ludzie nie rozumieja - nie wiem. To dla mnie jakas chwilowa moda, bo potem sie znudzi. K. Odpowiedz Link
walterbertin austriackie gadanie 23.09.03, 16:16 ani w Krakowi ani w Galicji nikt szabelka nie dostal i majatkow nie tracil chyba ze przetrwonil lub w karty przegral - troche wiecej uczciwosci historycznej i mniej tworkow potworkow. A austijacki flair a wlasnicwie paneuropjeski cesarski flair jest wlasciwy zarowno dla Krakowa Lwowa Budapesztu Triestu Lubijany czy Debrecen i Brixen czy Meran. Tylko czerwone kapturki maja problemy z paneuropejskoscia pnadpanstwowoscia cesarstwa - niestety ich nieduczeni wszechposlcy tez. Walter Odpowiedz Link
lalka_01 Moja prywatna prosba 23.09.03, 16:36 Czy pan, obywatel Wielkich Niemiec oraz swiatly Europejczyk moze napisac choc jeden post bez obrazania Polski i Polakow? Zna Pan tak dobrze historie Krakowa jak chocby Sredniowiecza czy Zakonu Niemieckiego???? Odpowiedz Link
walterbertin bardzo dobra ingnorancka ocena Polakow i Slowian 27.09.03, 16:30 ignorant11 napisał: > lalka_01 napisała: > > > Czy pan, obywatel Wielkich Niemiec oraz swiatly Europejczyk > > > moze napisac choc jeden post bez obrazania Polski i Polakow? > > Zna Pan tak dobrze historie Krakowa jak chocby Sredniowiecza > > czy Zakonu Niemieckiego???? Dlaczego w Krakowie przemianiowano Gasthaus Welse (kokurentow Fuggerow) na Wierzynka ??? i jak to bylo z testem polskosci dla niemieckich mieszczan Krakowi ??? szczebrzeszynen co brzmi w trzcinie a jak nie wymowili do rabowac i wypedzac - juz w ciemnym sredniowieczu - widac jakas polska specjalnosc ??? czy o ta czesc historii Krakowi chodzi ??? > > Sława! > tym bardziej iż Niemcy od ponad 100 lat upadają coraz bardziej, > a przyczyniają się do tego głownie Polacy i inni Słowianie... > > Bo za nastepne 100 lat będą tęsknić do dzisiejszych czasów... > Patrzac na stan UBeko-Klechistanu mozna sie tylko zgodzic z ignorantem co do dewastatorskiej sily Polakow i Slowian - jest rzeczywiscie nie do powstrzymania ??? Breslau i Dnazig juz niedlugo nie bedzie bo poniemieckie waly przeciwpowodziowe po 60 latach polskiej gospodarnosci przy nastepnej wodzie puszcza - i ostanie sie jeno sznur a nie Froclaf i Gdanzig. Drog w tym poraboanym kraju nie ma Domostwa sie wala - niedlugo tylko namioty Bundeswehr beda polska Urbanizacje - mosty sie wala i zalamuja - donosila polska prasa zreszta takiego wydazenia nie da sie zakrzyczec w radiu torunskim zaopatrzenie w wode pitna - ciezka sprawa bo Krakow sika w wode pitna Warszawiakow a Warszawiacy w wode pitna Wloclawka itd. Nie powiem komu sikaja do kawy i herbaty cyfrowani Gorale. Kongres Wiedenski w 1815 roku ustalil, ze nacja zamieszkujaca dzis tereny na wschod od Odry i Nysy nie zasluguje na swoja panstwowosc i jak historia dewastacji Slaska i Pomorza wykazuje - mieli racje. Za Niemca sie wszystko oplacala za Polaka sie do wszystkiego doplaca chyby z kieszeni Panow TRZEBABY i SIEZROBI. Gornictwo lezy, Rybolowstwo i Stocznie leza a Pyrolandzie nawet sadzic Pyry sie nie oplaca polnische Wirtschaft slawa Bogu zbliza sie ku koncowi. Za troche wejdzie w zycie GPO II. Walter Odpowiedz Link
maria421 Re: bardzo dobra ingnorancka ocena Polakow i Slow 27.09.03, 19:31 Co Niemcy potrafia pokazali najlepiej przez 45 lat DDR... No, Panie Walter, jak to tam bylo? Czemu ten DDRowek tak slabo przadl? Drog nie mial, mosty sie zawalaly, produktem pokazowym byl Trabant i Wartburg a ludzie od zatrucia azbestem do tej pory umieraja. Przeciesmy im tam naszej polnische Wirtschaft nie narzucali. Odpowiedz Link
walterbertin DDR nie mialo dlugow 28.09.03, 17:49 i to jest podstawowa roznica a ktorej sie wogole nie mowie - albo tyle dlugow co nic - podczas gdy stan zadluzenia UBeko-Klechistanu siega zenitu - i nawet nie bylo by to takie denerwujace ale pieniadze wziete najpierw przez super- czerwonych a pozniej przez czerowono-czarnych byly pienieniedzmi wzietymi na inwestycje - na interes - a przekreconymi do prywatnych kieszonek przyjaciol krolika - Co do Wartburga to w roku 1961 mial on jakas swiatowa nagrode za Design. Doklanie Wartburg byl Zachodnio Belinski - robiony rekami mechanikow mieszkajacych w Ost-Berlin i po budowie muru firma in WestBerlin upadla - a produkcja Warburga ruszyla w Eisenach. Ale to nie sa jedyne plusy DDR, o ktorych dopiero teraz zaczyna sie mowic w ramach Ostaligii. Owszem i Trabant i Maluch sa padlinami, tylko na Malucha wyrzucono w blotu MLD Dollarow a na Trabanta nie. Walter Odpowiedz Link
maria421 Re: DDR nie mialo dlugow 28.09.03, 20:42 Jezeli nie mialo dlugow, to coz mu przeszkadzalo, zeby sie gospodarczo rozwinac, zeby wyprodukowac cos wiecej niz Trabi czy Wartburga? Walter, wymysl cos rozsadniejszego zeby nas przekonac co do wspanialosci gospodarki DDR. Odpowiedz Link
walterbertin za co zrobic cos lepszego ??? za jakie pieniadze 29.09.03, 12:05 maria421 napisała: > Jezeli nie mialo dlugow, to coz mu przeszkadzalo, zeby sie gospodarczo > rozwinac, zeby wyprodukowac cos wiecej niz Trabi czy Wartburga? > > Walter, wymysl cos rozsadniejszego zeby nas przekonac co do wspanialosci > gospodarki DDR. Wlasnie doklanie to im przeszkodzilo - oni nie mieli dlugow nie dlatego, ze ich nie robili czy zrobic nie chcieli, ale dlatego, ze nie mieli gdzie ich zrobic - przeciez NRD bylo panstwem nie uznawanym gdzie indziej niz w Comeconie (Demoludach) Nie wiem czy pamietasz jaka sensacja bylo gdy Franz Joseph Strauss zalatwil miliardowy (DM) kredyt dla Honeckera - wzglednie jego zyrowanie przez podatnika Bundesrepublik Deutschland. (czyli rzadowa agnecje Hermes) - a bez kasy nie zrobisz wielkich skokow tak wiec zostal sie tylko Wartburg (premiowany w 1961 za Design) Trabi i IFA-Robur czyli wywazanie otwartych drzwi Nie mniej jezeli spojrzysz na zlom armii Irackiej to IFA i Robur byla samochodem sprzedawanym w swiecie - w odroznieniu od STARa. Tam jako ciagniki ciezkie KAMAZy a jako transport lekki IFA i Robur STARA i Autosano - brak - w utopiono pieniadze ze az strach w tych dwoch zakladach produkujacych samochody w Polsce. Bylem w szoku gdy sie okazalo, ze DDR bylo gospodarcza na tym samym poziomie co GB i byla to ocena zachodnich specjalistow - do tej pory zawsze widzialem GB przez perspektywe Londynu i imperium kolnialnego, a nie gorniczej Wales czy innych gospodarczych pustyn, moze dlatego bylem w szoku. Uprzedzajac dalsze twojej wejscia w tym stylu Polska dostala kase - jako pozyczke forsy na interes - na rozwoj ekonomii o gospodarki nie 1 mld DM (0,5 Euro)jak DDR a stan zadluzenia na dzis 100 MLD EURO gdzie 40 mld juz zostalo uprzednio umozone czytaj spisane na straty przez banki kredytujace z Frankfurt am Main. Walter Odpowiedz Link
maria421 Walter, i co z tego 29.09.03, 13:18 wszystkiego ma wynikac? Ze DDR nie mogl sie rozwinac, bo mial "obiektywne trudnosci", jakich wg. Ciebie PRL nie mial? I ze tymi "obiektywnymi" trudnosciami byla niemoznosc otrzymania kredytow? A jakby te kredyty Honecker &Co. dostali, to by dopiero pokazali, ze DDR z socjalistyczna gospodarka planowa ma wskazniki takie same jak Bundesrepublika? Walter, Walter! Wymysl cos innego, zeby mnie przekonac, ze Niemiec nawet w socjalizmie potrafi miec prezna gospodarke. Odpowiedz Link
lalka_01 No i czym Ty sie tak podniecasz????? 28.09.03, 12:56 Po raz kolejny niemiecka kultura wygrywa ze slowianskim chamstwem... (To jest moj ostatni post do Ciebie. Dalsza dyskusja na jakikolwiek temat dla mnie jest strata czasu. Jestes nudnym ignorantem. Sie ma). Odpowiedz Link