Dodaj do ulubionych

Egzamin panstwowy

30.09.03, 09:53
..na tlumacza w Niemczech. Czy ktos zdawal? Ja na razie
sie za to nie biore, bo chyba jeszcze zdecydowanie za
malo umiem ale moze kiedys. Slyszalam straszne
historie, podobno strasznie malo ludzi zdaje, starsznie
trudne egzaminy i w ogole. W sumie, dobrze, poprzeczka
musi byc wysoko, tlumacze musza byc the best. Z drugiej
strony spotkalam sie z pewna grupa ludzi ktorzy ten
egzamin zdali o czym nigdy w zyciu bym nie
podejrzewala. Jak to jest czy zdolnosc dobrego
tlumaczenia nie idzie w parze z perfekcyjna zdolnoscia
mowienia w danym jezyku?
Obserwuj wątek
    • xurek Re: Egzamin panstwowy 30.09.03, 09:59
      Nie zdawalam, bo jak mialam szanse, to przestal mi byc potrzebny :)). Znajomy
      zdawal i zdal, trzeba tylko jeszcze raz przegladnac ksiazki z gramatyki. Sabba,
      nie wydaje mi sie, ze nie zdalabys tego egzaminu. Sproboj, przynajmniej
      bedziesz wiedziala, jak on wyglada a gdyby sie nie udalo, to bogatsza o
      doswiadczenia bedziesz mogla powtorzyc. Egazmin (przynajmniej 10 lat temu :)))
      dawal duze pole do popisu jezeli chodzi o "Nebenjoby" - dobrze platne a malo
      obciazajace (np. tlumacz przy rozprawach sadowych).

Xurek
      • sabba Re: Egzamin panstwowy 30.09.03, 10:14
        Temat sie mi przypomnial bo wlasnie kolezanka zdaje i jej
        zdenerwowanie bardzo mi sie udzielilo. Oprocz testow
        jezykowych jest tez egzamin z wiedzy spolecznej,
        politycznej i kulturalnej, obecnej. Widzialam niektore
        testy specjalistyczne na ktorych ona sie do tego
        przygotowuje i coz, nie potrafilabym z glowy "wymyslec"
        pewnych specyficznych zwrotod ekonomicznych. Mysle ze
        moze znajomosc jezyka mam ale potrzebuje zaglebic sie w
        literature wlasnie profilowana. Ale pozyjem zobaczymy:))
        Najpierw ciagnace sie wielkim ogonem studia chce
        zakonczyc:))) Z drugiej strony mam kolezanke ktora
        tlumaczy dla policji, bez zadnego papierku. Zarownow PL
        jak i w De, wszystko legalnie. Musiala sobie tylko
        wyrobic takie zaswiadzcenie w sadzie o wiarygodnosci czy
        jakos tak.
        • xurek policja tak, sad nie 30.09.03, 10:22
          tez tlumaczylam na policji, wystarczylo swiadectwo zakonczenia kursu jezykowego
          plus krotka rozmowa kwalifikacyjna. W sadzie bez egzaminu panstwowego tlumaczyc
          nie mozna (tak przynajmniej bylo wtedy). Policja placi gorzej niz sad plus ma
          te nieprzyjemna wlasciwosc, iz czesto lapie "gagatkow" w nocy wyrywajac swoich
          tlumaczy ze snu :)).

Xurek
          • sabba Re: policja tak, sad nie 30.09.03, 11:02
            Dodatkowo policja placi z duzym poslizgiem, przynajmniej
            ta tutejsza, tak powiada owa kolezanka:))
    • kerstink Re: Egzamin panstwowy 30.09.03, 11:14
      Zdalam taki egzamin 8 lat temu w Berlinie. I to po 10 latach pobytu w Polsce.
      Wybralam sobie kierunek nauki przyrodnicze, jestem po studiach z nauk scislych.
      Egzamin skladal sie z 3 czesci: prace domowe, egzamin pisemny, egzamin ustny.
      Najlatwiej poszlo mi z prac typowo naukowych, ale niestety byly rowniez inne
      (mytologia, jakies teksty ktore sie odnosily do bardzo niescislej tematyki).
      Rowniez balam sie tematow zwiazanych z kultura i zyciem spolecznym itd. w Polsce
      i w Niemczech. Ale jakos sobie poradzilam, zdalam z ocena dostateczna.
      Nigdy nie skorzystalam z tego papierka. Sad w Niemczech slusznie uznal, ze skoro
      przebywam zagranica, to nie moge dla nich pracowac. A w Polsce sie dowiedzialam,
      ze trzeba miec ob. polskie, ktorego nie mam. Ale byc moze byly to mylne
      informacje (moze pobyt staly jest ok, ktorego wtedy nie mialam), po prostu dalam
      sobie spokoj, bo i tak chyba wole sie zajac tym, czym sie zajmuje w tej chwili.
      Pamietam, ze koszty egzaminu nie byly takie niskie.
      Co do twojego ostatniego pytania to mysle, ze to nie idzie w parze. Wymaga to
      praktyki, chyba ze ktos z gory ma takie zdolnosci.
      K.
      • plesser w sprawie polskiego passu 30.09.03, 15:41
        Hmm, nie masz polskiego obywatelstwa? Jesli Twoja rodzina wyjechala z PRL, to
        mozesz sie ubiegac o powierdzenie obywatelstwa polskiego, bo praktycznie nikt
        z wyjezdzajacych go nie utracil. Sad Najwyzszy uznal dekret Rady Panstwa
        pozbawiajacy Aussiedlerow i przesiedlencow do Izraela obywatelstwa polskiego
        za niewywolujacy zadnych skutkow prawnych. Nie wazne jest wiec, ze
        wyjezdzajacy dostawali dokument podrozy na ktorym pisalo, ze z momentem
        przekroczenia granicy traca obywatelstwo polsk. Jesli tylko chca, moga
        otrzymac polski pass. Czasami urzednicy w urzedach wojewodzkich probuja
        podskakiwac i wydawac odmowne decyzje wbrew prawu a na zasadzie „racji stanu”
        (zdarzalo się w Opolu, raczej nie w Katowicach), podobnie zreszta jak ich
        niemieccy odpowiednicy, ale orzecznictwo jest tak jednoznaczne, ze mozna im
        porzadnie przylozyc po glowie mlotkiem. Chetnie pomoglbym Ci to zrobic, gdybys
        miala taki problem.

Jeśli zas jestes Reichsdeutsche to wchodzi jeszcze w rachube inna mozliwosc:
        "Uproszczony sposób nabycia obywatelstwa polskiego reguluje art. 10 cyt.
        ustawy. Zgodnie z nim cudzoziemiec, zarówno mężczyzna jak i kobieta, który
        pozostaje co najmniej 3 lata w związku małżeńskim z osobą posiadającą
        obywatelstwo polskie i uzyskał w Polsce zezwolenie na osiedlenie się, może
        złożyć oświadczenie o woli nabycia obywatelstwa polskiego przez właściwym
        miejscowo wojewodą. Przyjęcie złożonego przez cudzoziemca oświadczenia
        następuje w drodze decyzji wojewody (od 01.07.2001r. ) i powoduje nabycie
        obywatelstwa polskiego.
        Obydwa te warunki muszą być spełnione łącznie, tzn. cudzoziemiec musi posiadać
        zezwolenie na osiedlenie się na terytorium RP i pozostawać co najmniej 3 lata
        w związku małżeńskim z obywatelem polskim. Oświadczenie może być złożone przez
        uprawnionego cudzoziemca tylko w ciągu 6 miesięcy od dnia uzyskania zezwolenia
        na osiedlenie się lub co najwyżej 3 lat i 6 miesięcy od dnia zawarcia związku
        małżeńskiego z obywatelem polskim. Organem właściwym w tych sprawach jest
        wojewoda."
        www.mswia.gov.pl/cudzo_ob.html#6
        ale w tym wypadku, w przeciwienstwie do polskiego Feststelungsverfahren, zeby
        moc miec 2 paszporty musialabys otrzymac zgode Bundesverwaltungsamt (jesli nie
        jestes zamieszkala w BRD) lub Staatsangehoerigkeitsbehoerde miejsca
        zamieszkania w BRD na przyjecie polskiego obywatelstwa. Naturalizacja w Polsce
        bez takiej zgody spowodowalaby utrate obywatelstwa niemieckiego.

Pomyslalem, ze moze sie przydac gdyzby Ci na tym polskim passie zalezalo.
        Czuj sie wolna napisac, jak to sie pieknie mowi po polsku. Chetnie sluze rada
        i pomoca.
        Plesser
        • kerstink Re: w sprawie polskiego passu 02.10.03, 08:31
          Dzieki za rady. Moj przypadek jest troche inny, bo to ja wyjechalam z Niemiec do
          Polski. Korzenie mam same niemieckie tylko trafil mi sie po drodze Polak, za
          ktorego wyszlam.
          Nie wiem, czy przyznaliby mi prawo do posiadania dwa obywatelstwa. Byloby
          ciekawie wiedziec. Ale czuje sie na tyle Niemka, ze nie chce mi sie ubiegac o
          polskie obywatelstwo. Mam tez nadzieje, ze w przyszlosci ten problem zupelnie
          staje sie niewazny, jak juz Polska nalezy do Unii Europiejskiej.

K.
          • miriam21 Re: w sprawie polskiego passu 02.10.03, 09:54
            hallo kerstin

ciesze sie ze tutaj zaglada tez ktos z "odwrotnym" spojrzeniem na dyskutowane
            tematy.ja moglabym sie pod twoim listem podpisac, tylko slowa polak zamienie na
            niemiec a niemka na polka. w przyszlym roku polska znajdzi sie w eu i moze
            wtedy znikna dyskusje, kto jest prawdziwym niemcem ,a kto polakiem a kto tylko
            pol tego i owego.

pozdrwawiam
            ania

viele grüsse
            ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka