camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 02.02.09, 11:15 totaki papier dla ludzi spoza EU, ktorzy chce mieszkac w Niemczech - tam gdzie maja ochote itd. Polakm nie jest to potrzebne Odpowiedz Link
lilith_ll Re: Freizugigkeitsbescheinigung 02.02.09, 15:20 o to sie nie musisz ubiegac - jak przeprowadzasz sie do Niemiec, tzn. meldujesz sie w jakims miescie, to musisz odbyc wycieczke do Ausländerbehörde - tam założą ci taką teczuszkę, w której bedą trzymac informacje o tobie i np. gdy sie przeprowadzisz do innego miasta w Niemczech teczuszka bedzie wędrować za tobą - tam też dostaniesz Freizügigkeitsbescheinigung - papierek gdzie bedzie napisane, ze jako EU-Bürger/in mozesz mieszkac, gdzie ci sie zywnie podoba i ze na dzien dzisiejszy podoba ci sie w.... i tu pada adres - papierek jest wazny bo potwierdza meldunek - w dowodzie nie bedziesz miec niemieckiego adresu. Odpowiedz Link
camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 02.02.09, 15:42 serio? mnie tam nic takiego nie dano... a mieszkam tu od 10 lat. z tego co wiem jedyna rzecza ktora musisz miec to paszport:), ktory jest dowodem na to ze jestes z UE, Odpowiedz Link
duszka30 Re: Freizugigkeitsbescheinigung 02.02.09, 19:20 No widzisz, a ode mnie zażądano tego w Familienkasse, w celu uzystkania Kindergeld, Tobie dziecko urodziło się na miejscu i Ty juz tu byłeś jakiś czas, a mnie podejrzewają o najgorsze i żądają czego tylko chcą:) Nawet tego czegoś:) Odpowiedz Link
diegosia Re: Freizugigkeitsbescheinigung 03.02.09, 09:35 Oj, to chyba nie o podejrzewanie czegokolwiek chodzi :) Mnie gdy skladalam papiery o wydanie prawa jazdy w urzedzie miasta tez zapytano o Freizügigkeitsbesch., ktorego oczywiscie przy sobie nie posiadalam. Pani sprawe i tak zalatwila ale wyjasnila, ze wlasciwie powinnam je przy sobie posiadac (razem z dowodem osobistym). Coz, ja nadal nie nosze, bo chyba nawet nie wiem gdzie jest :D Odpowiedz Link
camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 03.02.09, 15:01 kurde...serio..mieszkam tu od 10 lat , zalatwiam rozne sprawy i w zyciu mnie nikt o to nie poprosil... Odpowiedz Link
camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 03.02.09, 15:00 cos ty..dzeicko urodzilo sie w Polsce.. > No widzisz, a ode mnie zażądano tego w Familienkasse, w celu > uzystkania Kindergeld, Tobie dziecko urodziło się na miejscu i Ty > juz tu byłeś jakiś czas, a mnie podejrzewają o najgorsze i żądają > czego tylko chcą:) Nawet tego czegoś:) Odpowiedz Link
duszka30 Re: Freizugigkeitsbescheinigung 03.02.09, 19:56 No ale Ty mieszkasz tu, to dziecko "przypisane" niejako:) Odpowiedz Link
camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 03.02.09, 22:08 duszka30 napisała: > No ale Ty mieszkasz tu, to dziecko "przypisane" niejako:) a ty tu nie mieszkasz? :))) Odpowiedz Link
duszka30 Re: Freizugigkeitsbescheinigung 04.02.09, 16:31 No kurde ale przyjechałam w październiku razem z dziećmi a Twoje dziecię chyba urodziło sie niejako podczas Twojego pobytu...tak zrozumiałam:) Odpowiedz Link
camel_3d Re: Freizugigkeitsbescheinigung 05.02.09, 15:14 no tak..urodzilo sie podczas mojego pobytu..:) ale to i tak dziwne, bo z tego co wiem obywatele UE nie potrzebuja Freizugigkeitsbescheinigung. Odpowiedz Link
duszka30 Re: Freizugigkeitsbescheinigung 05.02.09, 18:19 Tak powinno być...ale nie każdy jeszcze pogodził sie z tym, że Polska jest w UE:) Odpowiedz Link
dobiasz Re: Freizugigkeitsbescheinigung 04.02.09, 09:42 > o to sie nie musisz ubiegac - jak przeprowadzasz sie do Niemiec, tzn. meldujesz > sie w jakims miescie, to musisz odbyc wycieczke do Ausländerbehörde - tam założ > ą > ci taką teczuszkę, w której bedą trzymac informacje o tobie i np. gdy sie > przeprowadzisz do innego miasta w Niemczech teczuszka bedzie wędrować za tobą - > tam też dostaniesz Freizügigkeitsbescheinigung - papierek gdzie bedzie napisane > , > ze jako EU-Bürger/in mozesz mieszkac, gdzie ci sie zywnie podoba i ze na dzien > dzisiejszy podoba ci sie w.... i tu pada adres - papierek jest wazny bo > potwierdza meldunek - w dowodzie nie bedziesz miec niemieckiego adresu. Ja meldowałem się 3 lata temu i nie dostałem żadnego Freizügigkeitsbescheinigung tylko Anmeldebestättigung z wpisanym adresem. Noszę to włożone do paszportu, przydało się raz, jak mnie kanar spisał ;-) Odpowiedz Link