znana.jako.ggigus 30.05.09, 11:20 Jak ktos glosuje w Niemczech, to nie moze glosowac w polskim konsulacie? Nawet jak ma 2 miejsca meldunku - pl i de? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatix Re: Eurowybory 30.05.09, 12:00 Nawet sie nie wynurzaj ze masz 2 meldunki. Nie tylko z powodu wyborow. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Eurowybory 30.05.09, 15:25 Dlaczego? To calkiem legalne, kazdy znajacy przepisy Ci to powie. Odpowiedz Link
thunder-mug Ja głosuję na... 30.05.09, 12:41 Jeszcze jednego bałaganu nie posprzątano, a tu już drugi... 17wojewodztwo.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?403216 PS Ja głosuję na SAMOOBRON-Ę-ę Odpowiedz Link
thunder-mug Malo interesujace, raczej wogole... 30.05.09, 12:49 gadupa napisała: > Malo interesujace, raczej wogole. ------------------------------- Odpowiedz Link
gadupa całą noc czekałeś na mój wpis? 30.05.09, 12:52 Cala noc zastanawiales sie nad nastepnym spamem? Odpowiedz Link
annajustyna Re: Eurowybory 30.05.09, 15:25 Mozesz glosowac albo tu, albo tu. Jesli chcesz glosowac w Niemczech, to najpozniej 15 maja powinnas byla zlozyc wniosek o wpisanie na liste wyborcow w Niemczech. We wniosku tym nalezalo podac, w jakiej gminie w PL bylas dotychczas na liscie wyborcow w celu wymeldowania przez urzad niemiecki. Dlatego ja wypielam sie na wybory w Niemczech. A do konsulatu mam za daleko. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus no sory 30.05.09, 16:21 nie skladalam zadnego wniosku, wystarczy zadzwonic i jak sie jest zameldowanym dluzej niz 3 mies., to jest sie na liscie szkoda, ze nie mozna 2 glosow oddac:) Odpowiedz Link
annajustyna Re: no sory 30.05.09, 17:16 Nie, nie bedziesz automatycznie na liscie. Musisz wypelnic wniosek o to (druk A4). Po koniec kwietnia przysylali specjalne broszurki w jezyku polskim. Chyba ze dokonalas juz rejestracji 5 lat temu, podczas poprzednich wyborow. Na pewno nie mozna oddac glosow w obu panstwach (o tym informuje tez ta broszurka). Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus jestem na liscie 30.05.09, 17:27 dostalam papiery, glosowalam zreszta poprz. razem bez wypelniania druczkow. Wystarczylo telefoniczne zgloszenie sie i oni sprawdzili, ze spelniam wymogi , 3 mies. mieszkania tutaj Odpowiedz Link
annajustyna Re: jestem na liscie 30.05.09, 19:42 W takim razie dziwna to sprawa, bo nalezy wypelnic specjalny druk, zlozyc deklaracje o posiadaniu pelni praw wyborczych w kraju pochodzenia, podac gmine w PL, w ktorej bylo sie ostatni raz na liscie wyborcow i zlozyc wlasnoreczny podpis. Pewnie dokonalas tych wszytskich formalnosci 5 lat temu i po prostu nie pamietasz. Odpowiedz Link
annajustyna Re: jestem na liscie 30.05.09, 19:46 W tej broszurze infomacyjnej bylo tez wyjasnione, dlaczego nie wystarczy sam meldunek - gdybys ja dostala (ale dla Ciebie - jak widac - zrobiono telefoniczny wyjatek;)), to nie musialabys pytac o to, czy mozesz glosowac w obu krajach :P. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus nie, mam dobra pamiec 31.05.09, 11:27 niczego nie wypelnialam 5 lat temu, wszystko bylo na telefon. Moze byly wtedy inne procedury? Odpowiedz Link
annajustyna Re: nie, mam dobra pamiec 31.05.09, 11:52 Byly te same - ba, bylo nawet w broszurce napisane, ze glosowac w Niemczech mozna tylko pod warunkiem wymeldowania w Niemczech (kompletna bzdura). Hmm, w Monachium nie slyszeli o § 5 EuWO, ktory stanowi o koniecznosci wypelnienia formularza opisaneo przeze mnie?! Odpowiedz Link
annajustyna Intryguje mnie inna kwestia... 30.05.09, 20:51 Jesli ktos ma podwojne obywatelstwo, to przeciez nikt go o wymedowanie z listy wyborcow w drugim kraju nie pyta - to taki osobnik moze teoretycznie glosowac podwojnie?! Odpowiedz Link
lunatix Kombinowac jak Polak. 31.05.09, 12:38 Polaczek jednak lubi kombinowac jak kon po gore. I teoretycznie za oddanie dwoch glosow, bedzie mial problemy. Pozniej sie tacy dziwia, ze caly swiat uwaza ich za durni Europy. Odpowiedz Link
mieux Re: Kombinowac jak Polak. 31.05.09, 14:48 Ciekawe na kogo ktoś chciałby oddawać 2 głosy. Ja nie mam na kogo zagłosować, wszystkie partie w Polsce się skompromitowały. Minister indoktrynacji (dawnej edukacji) hall swoją ostatnią ustawą zniszczyła polskie szkolnictwo. Tusk zbłaźnił się mnóstwo razy, np. zamieniając ministra Ćwiąkalskiego na czumę. A druga Irlandia? Gdzie są obiecywane ułatwienia dla przedsiębiorców? Tusk obiecywał zniesienie senatu a nic nie zrobił. W ogóle PO jest od nic nierobienia. PIS stworzyła państwo totalitarne i wyznaniowe. Tusk zresztą też do lichenia pojechał modły odstawiać. Lewica została. Wojtek Olejniczak jest piękny, ale zamiast na niego musiałabym głosować na jakiegoś lewicowca z wystawionej listy. Frekwencja w Polsce będzie chyba na poziomie 12%. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Kombinowac jak Polak. 31.05.09, 14:58 Ale Olejniczak chyba startuje do Parlamentu czy nie? Odpowiedz Link
mieux Wojtek 02.06.09, 09:47 Wojtek Olejniczak startuje. To najpiękniejszy poseł Europy i reszty świata. Poza tym lewica w Polsce nie oznacza już lewicy. Jest partią, która jest wybierana wtedy, gdy inne rządy spieprzą wszystko i trzeba posprzątać i załatać dziury budżetowe po poprzedniej ekipie. Radzi sobie z tym dobrze. Jak już ponaprawiają to polaczki wybierają kogoś innego. Wysyłam Ci jego słynne zdjęcie z okładki "Wprost" www.pardon.pl/artykul/8553/seksowny_wojtek_prezentuje_klate_jak_obama_zobacz Odpowiedz Link
annajustyna Re: Wojtek 02.06.09, 10:47 Eee, moj chlop ma zdecydowanie lepsza klate. A i z fizjonomii bardziej "klasyczny" :P Odpowiedz Link
mieux Re: Wojtek 02.06.09, 13:05 Po tym zdjęciu popularność i notowania Wojtka wzrosły z dnia na dzień o kilka procent. Ba, wzrosły ogólnie notowania lewicy. Teraz lewica jest cool. Odpowiedz Link
lunatix Ledwo wyjezdzac mozna, juz sie glowach miesza. 03.06.09, 10:31 Czerwony, nasz wrog! I tak nam dopomoz bog, tak nam dopomoz bog! oj dzieci dzieci. Jakby was kiedys socjalistyczna milicja spalowala tak zanic, szybko odechcialo by sie wam przystojnych ZOMO-wcow, EsBekow i innych socjalistow "myslacych politycznie poprawnie". Od Odpowiedz Link
mieux Re: Ledwo wyjezdzac mozna, juz sie glowach miesza 03.06.09, 16:07 Minister hall zniszczyła polskie szkolnictwo i dalej brnie w tym kierunku. Od dawna apelowałam do PO aby ją odwołali, albo chociaż jej płacili za to, aby nic nie robiła. Posłowie PO w ogóle nie odpowiadają na listy. Mają swoje kancelarie za 10tys. miesięcznie i te dupy w kancelariach też nie potrafią odebrać maila. Dokładnie odcięli się od obywateli. Parlamentarzyści nie zauważają, że mieli nie tylko dbać o swój zad. Jeżeli posłowie mają obywatela w d. w czasie kadencji, to obywatel powinien mieć ich w d. w czasie wyborów. Wyjaśnienie skrótu: "w d." znaczy "w dużej ignorancji" :) Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Ledwo wyjezdzac mozna, juz sie glowach miesza 03.06.09, 16:09 bo palowanie w wielkiej korporacji i pare innych bonuswo obecnego systemu to sma miod, jak rozumiem. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Kombinowac jak Polak. 31.05.09, 14:59 A jelsi taki dwupanstwowiec ma inna wersje imienia, a czasem i nazwiska, to jak sie polapia, ze to jedna osoba? Odpowiedz Link
thunder-mug Ta wiadomość jest poufna... 31.05.09, 15:35 annajustyna napisała: > A jelsi taki dwupanstwowiec ma inna wersje imienia, a czasem i nazwiska, to jak > sie polapia, ze to jedna osoba? ------------------------------------------ Odpowiedz Link
thunder-mug Pamflet? Paszkwil? 31.05.09, 09:27 www.bibula.com/?p=9801 A więc kogo wybierać? Pamflet? Paszkwil? (...) bardziej nieprzyjemnych rzeczy w biogramach pani eurokomisarz pozostało tylko jej kilkunastoletnie członkostwo w PZPR, z której wystąpiła w 1987 r., gdyż - jak sama tłumaczyła - “do żadnej partii nigdy się nie nadawała” i “miała dość fikcji”. (...) Pełno takich znałem ... Teraz są gorącymi zwolennikami Zjednoczonej Europy... I zawsze byli... W zakładzie pracy zajmowali "normalny etat" na jakieś tam stanowisko. W rzeczywiści zajmowali się wyłącznie pracą partyjną... Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Eurowybory 31.05.09, 23:56 wlasnie tez mialam tu pytac o glosowanie ale znalazlam formularz do wypelnienia i zgloszenia w polskim konsulacie. przed ostatnim glosowaniem w konsulacie zglaszalam chyba 2 dni przed i bylo ok. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Eurowybory 01.06.09, 15:03 Patrz, a mnie przyslali tylko formularz do niemieckiego ratusza, ale nie z konsulatu :(. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Eurowybory 01.06.09, 17:58 a nie, to tez tylko z ratusza dostalam. ale ze jakis czas temu bylam na kilka dni w de w czasie jakichs polskich wyborow a kolezanka wtedy byla w komisji to postanowilam na stronie konsulatu i tym razem sprawdzic. i tam znalazlam formularz rejestracyjny Odpowiedz Link
gadupa Eurowybory blondynki. heheh 03.06.09, 10:41 heheh Ale pieprzysz az milo poczytac. heheh Odpowiedz Link