Dodaj do ulubionych

powrót odruchu MORO ?

03.12.09, 22:51
Witam
Nie wiem za bardzo gdzie mam o tym pisac,wiec mam nadzieje ze tutaj ktos
zyczliwy mi odpowie...
Moja coreczka/9,5 m-ca/jest wrazliwym dzieckiem,czesto sie czegos boi.Dlugo
miala odruch Moro ,myslałam,ze wygasl w 6 m-cu,ale sie myliłam :( .Niestety od
dwoch dni moje dziecko,ktore kochało wode ,placze wkladane do wanny
,natychmiast wstaje ,probuje wczepic sie we mnie ,wiec ja chce ją umyc/robie
to delikatnie/,zeby jak najszybciej ja wyciagnac z wanienki,wowczas ona
rozrzuca rece na boki,widac ,ze sie boi. /o rany,troche to zawije napisalam/
Druga sytuacja miala miejsce dzis wieczorem.Mala juz spala ,chcialam ja
wygodniej ulozyc ,delikatnie ja przesunelam,bo lezala na zwinetym kocu i
wowczas znow lekko rozrzucila raczki,nie budzac sie.
Bardzo sie martwie bo sporo czytalam o tym nieszczesnym odruchu i wiem ze
przetrwaly szkodzi dziecku.
Czy mam sie udac do jakiegos lekarza,czy dziecku w tym wieku /9,5m-ca/ ktos
pomoze?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 07:41
      neurolog
    • yula Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 07:47
      Na konsultacje do neurologa, on zdecyduje co dalej.
      • a_m_k Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 08:20
        My chodzimy do terapeutki zajmującej się wygaszaniem przetrwałych odruchów,
        powiem Ci że do póki się tym nie zainteresowałam nie wiedziałam jak takie
        przetrwałe odruchy blokują rozwój dziecka i że wiele funkcji nie może się
        rozwinąć jeśli odruchu nie wygasimy. Odruch moro jest bardzo ważny a nie
        wygaszony ma poważny wpływ na życie dziecka w późniejszym wieku. Wiem co mówię z
        własnego doświadczenia. Jeśli chcesz mogę ci podać namiary na priva.
        • oleczek555 Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 14:15
          czy tobie chodzi o terapeutkę od metody swietłany masgutowej? bo ja też zastanawiałam sie nad tą metodą i terapią, nawet znalazłam u siebie kogos, kto się tym zajmuje. ale słyszę różne opinie, terapeuci(ci od SI czy NDT) raczej nie traktują tej metody poważnie, trochę się wypytywałam(nawet założyłam wątek na forum zawitkowskiego) i mam metlik w głowie. bo i mój(znaczy się mojej córki) terapeuta też się dziwnie uśmiechnął i może nie odradził, ale też nie poradził tej metody.
          • iska2009 Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 20:13
            A czy tradycyjne SI nie zajmuje sie wygaszaniem odruchow
            przetrwalych? Pytam, bo w diagnozie SI wystawionej mojemu synkowi
            jak byk stoi : odruchy przetrwale. Od jakiegos czasu jest w terapii
            i powiem szczerze jakos do glowy mi nie wpadlo zeby o te odruchy
            terapeutke zapytac. Po prostu wydawalo mi sie oczywiste, ze nad tym
            tez pracuja, ale teraz juz nie mam pewnosci.
            • iwpal Re: powrót odruchu MORO ? 04.12.09, 22:03
              >>iska2009 napisała:
              > A czy tradycyjne SI nie zajmuje sie wygaszaniem odruchow
              > przetrwalych? <<<

W teorii Integracji Sensorycznej jest jak byk o odruchach ATOS, STOS i TOB,
              jednakze A.J.Ayres nie zajmowała sie nimi bardzo szczególnie, w związku z tym
              one czesto wygaszają sie w trakcie SI, ale czasem niezupełnie.
              W SI nie ma miejsca na Moro i inne odruchy, aczkolwiek terapeuci, którzy mają
              tez dodatkowa, wiedzę czasem o innych odruchach tez piszą, ale w ramach samej SI
              sa małe szanse na ich wygaszenie.
              Czasem po zakończeniu SI włącza sie jeszcze wygaszanie odruchów (co wykonuje sie
              codziennie w domu, a terapeuta modyfikuje co kilka tygodni ćwiczenia).

Co do pytania autorki wątku: małe dziecko powinien zobaczyc neurolog, aby
              wykluczyć podłoże neurologiczne ww wymienionych reakcji. U niemowląt kazdy etap
              rozwojowy ma swój sens i zdarza sie, że Moro nie do końca sie wygasiło, jezeli
              np. ATOS nie był w odpowienim czasie zbyt silny i nie wypełnił swojej funkcji.

Legenda:
              ATOS - Asymetryczny Toniczny Odruch Szyjny
              STOS - Symetryczny Toniczny Odruch Szyjny
              TOB - Toniczny Odruch Błędnikowy
              • a_m_k Re: powrót odruchu MORO ? 05.12.09, 11:14
                Moja terapeutka uczyła się u Pani Mazgutowej przetestowała jej metody pracy i
                sama powiedziała że nie dają rezultatu teraz pracuje innymi metodami które ponoć
                dają efekty. Sami dopiero zaczynamy i nie potrafię odpowiedzieć czy będą efekty
                ale mam zaufanie do tej pani i wierzę w to co mi mówi. A powiedziała, że jeśli
                dziecko chodzi na SI i nie przynosi to rezultatów to prawie zawsze jest pewne,
                że ma przetrwałe odruchy i najpierw musi je wygasić by mogło pójść dalej.
                Odruchy są w pniu mózgu i jeśli nie są wygaszone układ nerwowy nie może się
                rozwijać prawidłowo.
                Tyle wiem, wiem też że po badaniu mojemu 6 letniemu synkowi wyszło, że jego
                układ nerwowy jest na poziomie rocznego dziecka i z stąd biorą się jego problemy
                emocjonalne, bariera lęku i inne rzeczy.
                Tak jak mówię żałuję że wcześniej nic o tej metodzie nie słyszałam bo myślę iż
                dużo by ona nam dała.
                Pozdrawiam
              • iska2009 do Iwpal 05.12.09, 12:20
                W diagnozie mojego synka niestety nie wyszczegolniono o jakie
                odruchy chodzi... Iwona jesli mozesz, wyjasnij prosze co mialas na
                mysli piszac ze w SI nie ma miejsca na odruch Moro. Tzn., ze SI sie
                tym odruchem nie zajmuje, czy nie ma sposobu na jego wygaszenie.
                Piszesz tez ze czasem po zakonczeniu SI wykonuje sie cwiczenia
                wygaszajace - ale to jak rozumiem nie jest standard i nie wszyscy
                terapeuci stosuja, tak? O to trzeba dopytac lub znalezc takiego
                terapeute, ktory bedzie sie tym zajmowal? I ostatnie pytanie, czy
                mozna jednoczesnie pracowac nad Integracja Sensoryczna i nad
                wygaszaniem odruchow, czy to sie wzajemnie wyklucza?
                I teraz juz zupelnie ostatnie :) czy mozesz kogos polecic, kto sie
                na tym zna? w Warszawie lub okolicach.
                Dzieki,
                Iska
                • kasia_de Re: do Iwpal 05.12.09, 12:52
                  www.centrumedukacji.com/?terapie,7
                  my kupujemy tam płyty do treningu słuchowego johansena, ale
                  rozmawiałam też o wygaszaniu odruchów i wiem, że się tym zajmują.
                  • iska2009 Re: do Iwpal 05.12.09, 17:05
                    Kasia - dzieki wielkie za namiary :)
                • iwpal Re: do Iwpal 05.12.09, 17:35
                  >>iska2009 napisała:
                  > W diagnozie mojego synka niestety nie wyszczegolniono o jakie
                  > odruchy chodzi...<<<
                  Hmmm, powinno być wyszczególnione, gdyż określenie "odruchy niemowlęce" jest
                  bardzo szerokie, a SI dysponuje próbami testowymi na ATOS, STOS i TOB

>> Iwona jesli mozesz, wyjasnij prosze co mialas na mysli piszac ze w SI nie ma
                  miejsca na odruch Moro. Tzn., ze SI sie
                  > tym odruchem nie zajmuje, czy nie ma sposobu na jego wygaszenie<<

A.J.Ayres tworząc podwaliny swojej metody nie mówiła o Moro, gdyz prawdopodobnie
                  nie uważala wtedy tego odruchu za istotny w wyjasnianiu problemów w zakresie
                  integracji sensorycznej; a w zwiazku z tym, ze zmarła w połowie lat 80-tych, nie
                  miała pewnie dużej stycznosci z twórcami metod pracy z odruchami (rozkwit metod
                  w latach 80/90-tych).

>>>I ostatnie pytanie, czy mozna jednoczesnie pracowac nad Integracja
                  Sensoryczna i nad wygaszaniem odruchow, czy to sie wzajemnie wyklucza?<<<
                  Niektórzy pracują łacznie obiema metodami w tym samym czasie, a od jakiegos
                  czasu rozdzielam te metody, tzn.u młodszych dzieci, badź u dzieci z bardzo
                  zaburzoną motoryką więcej efektów przynosi SI, u starszych lub tych lepiej
                  funkcjonujących ruchowo - odruchy.
                  Nie łacze tez ze względu na to, ze SI działa na ryzko przestymulowania
                  (ćwiczenia w ramach terapii odruchów robi sie w domu CODZIENNIE przez dłuższy
                  czas), szczególnie układu przedsionkowego.

> I teraz juz zupelnie ostatnie :) czy mozesz kogos polecic, kto sie
                  > na tym zna? w Warszawie lub okolicach.<<<
                  odruchy wg INPP (dr Sally Goddard-Blythe) to metoda zakładająca pewien stopien
                  współpracy, więc nadaje sie dla dziaci od ok 7/8 roku zycia, bądź dobrze
                  współpracujących dzieci nieco młodszych
                  niemowlęta powinny byc prowadzone przez rehabilitanta (najlepiej NDT-Bobath)
                  www.inpp.org.pl/2294/index.html
                  Terapeuci rekomendowani przez INPP POLSKA
                  Warszawa:
                  Bałza vel Betuza Grażyna
                  Borowiecka Renata
                  Demianiuk Magdalena
                  Kuczewska - Kiełbus Beata
                  Matuszkiewicz-Górska Maria
                  Popieluch Aneta
                  Rychetsky Katarzyna
                  Trzpil Bożena Otwock/ Celestynów

Kraków:
                  Grzywniak Celestyna
                  Kałuża Renata
                  Porębska Maria

Włocławek:
                  Kosiorek Zofia
                  Rekowska Magdalena

Poznań:
                  Palicka Iwona
                  Skubel Aleksandra
                  Stępień - Błachowiak Bogna
                  • kasia_de Re: do Iwpal 05.12.09, 18:14
                    odnośnie linku, który podałam - pracująca tam pani,Renata
                    Borowiecka jest na liście rekomedowanych terapeutów.
                    Jak pisałam, my do niej trafiliśmy w związku z Johansenem, ale
                    konsultowałam się w sprawie odruchów też. Mój syn ma prawie 5 lat,
                    chodzi na SI, pani Renata orzekła, że na razie niech na tym SI
                    poprzestanie, jak za jakiś czas będą niewygaszone odruchy (u niego
                    chodzi o ATOS i chyba STOS), to pomyślimy o ukierunkowaniu się na
                    wygaszanie tych odruchów, bo zwykle właśnie u starszych dzieci się
                    to robi.
                    • iwpal Re: do Iwpal 05.12.09, 19:37
                      I racja - jezeli terapeuta ma wiedzę z zakresu SI i z z zakresu odruchów, to
                      wie, co w którym momencie terapii włączyć.
                  • iska2009 Re: do Iwpal 05.12.09, 20:32
                    Iwona - dziekuje bardzo za wyjasnienia i wszystkie informacje,
                    Kasia - Tobie rowniez.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    • iska2009 Re: do Iwpal 05.12.09, 21:09
                      Iwona, jesli moge, chcialabym Ci zadac jeszcze jedno pytanie. W
                      trakcie obserwacji diagnostycznej ktos z zespolu stwierdzil, ze moj
                      synek ma przeprosty. Potem juz zapomnialam sie dopytac o co chodzi.
                      Czy moglabys mnie oswiecic :) rowniez w tym temacie.
                      Dziekuje
                      • iwpal Re: do Iwpal 05.12.09, 21:33
                        img6.imageshack.us/i/img00039bw.jpg/
                        przeprost łokcia czy kolana powstaje w wyniku osłabienia mięśni wewnętrznych,
                        powoduje to jakby "wygiecie" stawu w drugą stronę, co jest widoczne szczególnie
                        po obciążeniem. Wiotkie stawy + słabe mięśnie = przeprosty; nieprawidłowością
                        jest przeprost powyzej 10 stopni, gdyż powoduje to ustawianie stawów w
                        patologiczny sposób, co moze je nadmiernie przeciążac i uszkadzac.
                        • iska2009 Re: do Iwpal 06.12.09, 09:13
                          Bardzo dziekuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka