Dodaj do ulubionych

Zwrot za podręczniki 2012

05.09.12, 12:22
sprawdzałam w wyszukiwarce i chyba jeszcze w tym roku nie było;) Jeśli się mylę to przepraszam.

szukałam w internecie ale wyskakują mi tylko informacje dotyczące poszczególnych gmin (i na dokładkę nie mojej ;0 ) Możecie się podzielić wiedzą jak taki zwrot uzyskać ( jeśli to możliwe, oczywiście). Jestem zainteresowana dzieckiem w zerówce ( z autyzmem, oczywiście) . Z góry bardzo dziekuję!
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: Zwrot za podręczniki 2012 05.09.12, 15:01
      moze u ciebie jest inaczej (jakies wewnetrzne przepisy), ale na sam autyzm nie ma zwrotu. musi byc autyzm+jeszcze cos.
    • aagawek Re: Zwrot za podręczniki 2012 05.09.12, 21:18
      Szczegóły ze strony MENu:
      www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3053%3A13-milionow-wicej-na-wyprawk-szkolnq&catid=255%3Afinanse-na-edukacj-aktualnoci&Itemid=68
      • mikkoevi Re: Zwrot za podręczniki 2012 06.09.12, 15:23
        uwielbiam tą biurokrokratyczną logikę, że niby autyzm to nie jest niepełnosprawność ;))) i tak reasumując to żeby dostać jakieś dofinansowanie to muszę np dziecku wydłubać oko, sorry ale krew mnie zalewa.
    • marika012 Re: Zwrot za podręczniki 2012 06.09.12, 17:36
      Syn przytachał ze szkoły druczek do wypełnienia. Można się ubiegać o zwrot części kosztów podręczników (u nas to chyba 200 zł jest) z dwóch powodów: z tytułu niepełnosprawności, albo z powody niskich dochodów rodziny. Na naszym druczku pani punkt z dochodami wykreśliła, prosiła o dołączenie ksera orzeczenia o niepełnosprawności i faktury/paragonu za podręczniki.
      • marika012 Re: Zwrot za podręczniki 2012 06.09.12, 18:34
        Poczytałam teraz zalinkowane rozporządzenie i chyba faktycznie w szkole syna źle je zinterpretowali.
        "Programem będą także objęci uczniowie słabowidzący, niesłyszący, z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim oraz uczniowie z niepełnosprawnościami sprzężonymi, w przypadku gdy jedną z niepełnosprawności jest niepełnosprawność wymieniona wyżej, posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego"
        U nas zapis zinterpretowali, że dofinansowanie należy się każdemu z orzeczeniem :)
        Chyba że ta kasa dla nas to jeszcze z innej puli niż ta menoska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka