24.10.13, 09:22
Nie wiem dlaczego te guziki, mały boi się ich okropnie. Nie założy innych spodni niż dresy, przeszkadzają mu nawet takie napy imitacje guzików. Nie założy koszuli, na widok wrzeszczy. Najgorzej jest z kurtkami,trudno znaleźć taką bez żadnych zapięć. Pytałam terapeutów, innych, nie dostałam wskazówek. Dodam, że mały ma 3,5 roku i ma zajęcia z si. Pomóżcie kochani.
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: guziki 24.10.13, 09:29
      Może ma taką fobię - to się nazywa koumpounofobia i pojawia się zwłaszcza u niektórych dzieci (niekoniecznie autystycznych).
      Ja bym na siłę mu tych guzików nie próbowała forsować. Wyobraź sobie, że panicznie boisz się pająków, a ktoś Ci je każe nosić na ubraniu. ;)
    • emka_waw Re: guziki 24.10.13, 10:14
      W H&M są w stałej sprzedaży dżinsy na gumkę w pasie, za 40 zł. Kupuję dla syna, on guzików się nie boi, ale ma kiepską motorykę rąk i nie daje rady zapiąć guzika. Rzepy, suwaki, gumki - nasi przyjaciele.

Jeśli chodzi o przezwyciężanie fobii, to może nie straszyć, a zachęcać, może jest coś, co bardzo lubi i bardzo pragnie, dla czego byłby w stanie przynajmniej dotknąć guzika? Mój syn duuuużo jest w stanie zrobić za ulubione słodycze. I nie za dużo na raz, dotknięcie na pierwszy raz by wystarczyło.
    • katgaj1 Re: guziki 24.10.13, 15:58
      mój syn od 3 dni gryzie guziki i kredki :(
    • magdaps1980 Re: guziki 28.10.13, 17:37
      mój syn ma 5,5roku;od kiedy pamiętam bał się guzików, nawet nie dotyka ich; nie kupuję mu nic z guzikami, wszędzie tylko suwaki, gumka;i myslę, że kiedyś sam zdecyduje że te guziki wcale takie straszne nie są;)terapeuta próbował oswoić go z owymi guziczkami ale nie udało się skutecznie tego zrobić;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka