Dodaj do ulubionych

chodzenie na palcach

29.09.16, 15:07
Witam, synek ma 3 lata, prawdopodobnie ma autyzm (jeszcze nie zdiagnozowany, bo jesteśmy w UK :( ). Większość czasu chodzi na palcach. Byliśmy u ortopedy i dała nam bardzo twarde wkładki do butów. Powiedziała, że dzięki nim syn może oduczyć się chodzenia na palcach, gdyż mając te wkładki będzie mu ciężko. Poleciła zakładać te buty z wkładkami do przedszkola. Synek bardzo powoli chodzi a jak ma te wkładki to jeszcze wolniej i widać, że mu niewygodnie jest. Czy ktoś miał podobną sytuację? Nie wiem czy dobrze robimy bo takie buty mogą przeszkadzać i być bardzo uciążliwe w przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • pufulek Re: chodzenie na palcach 30.09.16, 20:54
      Moja córka - (7 lat i też mieszkamy w UK) też chodzi na palcach. Jak była w wieku Twojego synka to też chodziła większość czasu. Wkładki też miała i z tymi wkładkami też dawała radę chodzić na palcach (jak baletnica na samych czubeczkach). Przyzwyczaiła się do tych wkładek dość szybko. Im jest starsza, tym na palcach chodzi rzadziej (teraz praktycznie tylko wtedy gdy jest zdenerwowana). Na ostatniej wizycie już jej wkładek nie przepisano, mamy się pokazać za pół roku.
    • marta75b Re: chodzenie na palcach 30.09.16, 21:59
      Mój syn ma obecnie 5,5 lat, tez chodzi na palcach. Kupowalismy specjalne buty, nic nie pomagało, bardzo szybko sie przyzwyczajał. Teraz juz nie chodzi na samych czubkach palców, jest troche lepiej, moze z czasem bedzie chodził na całych stopach.
    • bubasio Re: chodzenie na palcach 30.09.16, 22:58
      Mój syn ma obecnie 9,5 lat i do tej pory mu się czasem zdarza chodzić, częściej stać na palcach, w wieku Twojego syna chodził,, stał praktycznie non stop - neurolog bagatelizowała, ortopedzi nie wiedzieli czemu itd- dopiero jak go zdiagnozowano w wieku 6 lat (ZA), to dr powiedziała, że to częste u dzieci ze spektrum.
      My zwracaliśmy i zwracamy mu uwagę żeby nie chodził/stał i tyle, żadnych butów specjalnych nie nosił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka