Dodaj do ulubionych

Konkurs Pojedynki

20.09.04, 16:32
Konkurs poprowadzą wspólnie widok22 i luxer.
Począwszy od 28 września, w każdy wtorek, punktualnie o godz. 19.00, pojawi
się w sieci 12 haseł do odgadnięcia. Ujawniona będzie liczba liter w
odgadywanych wyrazach i, ewentualnie, niektóre litery.
Zasady punktacji dla rozwiązujących - pierwsze odgadnięte hasło za 1 punkt,
drugie za dwa, itd., aż do 12 punktów. Rundę wygrywa ten, kto zdobędzie
najwięcej punktów.
Dla zwycięzców przewidziane są nagrody – na razie to niespodzianka.
W każdej rundzie znajdą się hasła dwóch autorów - po 6 haseł każdego autora.
Konkurs we wtorek 28 września dojdzie do skutku, jeżeli do poniedziałku do
godz. 19.00 przynajmniej 5 zestawów autorskich dotrze do widoka.
Obserwuj wątek
    • widok22 Losowanie par 20.09.04, 16:33
      Zawsze w poniedziałek, po godz. 19, zestawy autorskie nadesłane na konkurs
      ustawiane są kolejno od 1 do n. (Kolejność przypadkowa).
      Widok podaje mejlem do Luxer liczbę n. Luxer podaje dwie liczby od 1 do n –
      ustalając tym samym skład pary na wtorek.
      Jeżeli n jest większe od 4, pozostali autorzy wchodzą do puli losowanej w
      następnym tygodniu. (W tym wypadku w rundzie eliminacyjnej jest możliwość
      przyłączenia się w trakcie trwania konkursu).
      Jeżeli n jest równe 4, dwaj pozostali autorzy startują w pojedynku w następnym
      tygodniu. (Nie ma już możliwości przyłączenia się do konkursu).
      Jeżeli n jest równe 3, nie wskazany autor zdobywa “wolny los” i przechodzi do
      następnej rundy bez pojedynku.
      • widok22 27 września pierwsze losowanie 23.09.04, 13:21
        widok22 napisał:
        > Zawsze w poniedziałek, po godz. 19, zestawy autorskie nadesłane na konkurs
        > ustawiane są kolejno od 1 do n. (Kolejność przypadkowa).
        > Widok podaje mejlem do Luxer liczbę n. Luxer podaje dwie liczby od 1 do n ̵
        > 1;
        > ustalając tym samym skład pary na wtorek.

Jest już kilka zestawów czekających na losowanie. Dziękuję i proszę o następne.
        Pierwsze losowanie w poniedziałek wieczorem, pierwszy pojedynek (teraz to już
        pewne) we wtorek 28 września o 19.00.
      • widok22 Re: Losowanie par 27.09.04, 21:15
        W portalu Luxer właśnie odbywa się losowanie par do
        jutrzejszego pojedynku.
        Jutro startujemy tutaj o godzinie 19.00.
        Bardzo jestem ciekaw, czy o 19.15 będą rozwiązane wszystkie zagadki, czy może
        żadna?
        • luxer Re: Losowanie par 27.09.04, 21:38
          widok22 napisał:

> W <a
          href="http://szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2&forum=4">portalu
          Luxer</a> właśnie odbywa się losowanie par do
          > jutrzejszego pojedynku.
          > Jutro startujemy tutaj o godzinie 19.00.
          > Bardzo jestem ciekaw, czy o 19.15 będą rozwiązane wszystkie zagadki, czy może
          > żadna?

To jest po prostu złośliwośc rzeczy martwych , czyli komputerów. Link sie
          przesunął i przekierował nie na ta strone co trzeba. Małe sprostowanie.
          Lusowanie par odbyło sie tu

szarady.aplus.pl/modules/news/article.php?storyid=34
          i zostali wytypowanie autorzy ukrywający sie pod numerami DWA /2/ i PIĘĆ /5/

pozdrawiam

luxer
          • megalomaniac Re: Losowanie par 27.09.04, 21:40
            luxer napisała:

> zostali wytypowanie autorzy ukrywający sie pod numerami DWA /2/ i PIĘĆ /5/

widziałem, widziałem!...losowanie iście palidromiczne!;-)))

pozdrawiam i czekam jutra!

howgh!
          • widok22 Pojedynek 2 już jutro, 5 października o 19.00 04.10.04, 17:18
            Drugi pojedynek odbędzie się jak zwykle we wtorek o 19.
            Wcześniej na portalu Luxer - losowanie pary Autorów, którzy staną do pojedynku.
            Na liście na razie jest 7 zestawów - o jeden więcej niż przed tygodniem, bo
            wprawdzie dwa w ostatni wtorek ubyły, ale trzy nowe przybyły. Lista do
            losowania nie jest jeszcze zamknięta i ostateczna liczba kandydatów do
            jutrzejszego pojedynku pojawi się u Luxer.
            Dziś, ale dopiero po 19, nastąpi nowe tasowanie, które przydzieli Autorom nowe
            numery. Zapraszam więc najpierw do Luxer na losowanie, a potem tu na pojedynek!
            • totet Re: Pojedynek 2 już jutro, 5 października o 19.0 04.10.04, 19:46
              Czyżby poniedziałkowy wieczór stracił trochę dreszczyku emocji? Komisja Kontroli
              Gier i Zakładów jednak się dzisiaj nie zbierze :)? Cóż, sądziłem, że już teraz
              się dowiemy, kto z kim się zmierzy - drugi z piątym czy czwarty z siódmym. A
              może pierwszemu, trzeciemu czy szóstemu łut szczęścia przydzieli wolny los? A
              nuż znajdzie się jeszcze ósmy? Oj, Luxer, Luxer, tak trzymać szaradzistów w
              szachu...
              • reptar Podobno SIÓDEMKA z SZÓSTKĄ n/t 04.10.04, 23:25
              • luxer Re: Pojedynek 2 już jutro, 5 października o 19.0 05.10.04, 08:39
                >Komisja Kontrol i Gier i Zakładów jednak się dzisiaj nie zbierze :)?

Oczywiście, że się zebrała, bo nie mogła doczekać się "jutra", czyli wtorku,
                czyli dzisiejszego dnia.:))))

> No i nie zgadłeś, bo było tak:

Powiem krótko:
                - To będzie znój,
                SIÓDEMKA (7) z SZÓSTKĄ (6)
                stoczą ten bój!!!!!

A zestawy autorskie i numery są przechowywane w zalakowanej /czyt. zahasłowanej/
                kopercie:)) Myślisz Totecie, że gdybym wiedziała, kto kryje sie za tymi liczbami
                potrafiłabym utrzymać to w tajemnicy??? Hehe, to nie znasz bab!!! Widok jest
                przewidujący, bo po przetasowaniu kart i po schowaniu na e-poczcie, całą noc
                modli się, aby nie było włamu do skrzynki, zapominając co właściwie tam
                schował:)))))))))))))) Nie zdradza mi wcześniej, komu jaki numer przypisał.

W takim razie Totecie, dopóki nie znamy nazwisk autorów biorących udział
                w konkursie, kŧóry numer obstawiasz, - ja 7! Jak loteria, to loteria.

Mnie też ciekawośc zżera, kto dzisiaj walczy.

luxer
                • widok22 Re: Pojedynek 2 dzisiaj o 19.00 05.10.04, 11:53
                  luxer napisała:

>
                  > Nie zdradza mi wcześniej, komu jaki numer przypisał.
                  >
                  Ba, nawet sam zapomina! Całe szczęście, że skrzynka pamięta.
                  • reptar Re: Pojedynek 2 dzisiaj o 19.00 05.10.04, 12:04
                    widok22 napisał:

> Całe szczęście, że skrzynka pamięta.

Bo to jest pewnie CZARNA skrzynka   ;-)
      • widok22 Pojedynek 7: wtorek 23 października, 19.00 22.11.04, 23:15
        widok22 napisał:

> Zawsze w poniedziałek, po godz. 19, zestawy autorskie nadesłane na konkurs
        > ustawiane są kolejno od 1 do n. (Kolejność przypadkowa).
        > Jeżeli n jest równe 4, dwaj pozostali autorzy startują w pojedynku w
        następnym
        > tygodniu. (Nie ma już możliwości przyłączenia się do konkursu).

Dziś odbyło się losowanie par pojedynku nr 7 spośród czwórki autorów. (Jutro
        zagrają "dwójka" z "czwórką").
        Tym samym będzie to przedostatni pojedynek serii eliminacyjnej.
        Ostatni, ósmy, odbędzie się 30 listopada. W poniedziałek 6 grudnia na portalu
        Luxer odbędzie się losowanie wszystkich par ćwierćfinałowych, a 7 grudnia -
        pierwszy pojedynek ćwierćfinałowy.
        Proponuję jedną zmianę - ponieważ możemy oczekiwać nieco trudniejszych zagadek,
        powiększymy z 15 do 30 minut czas nieobowiązywania zasady "zerowej końcówki" -
        ale to dopiero od ćwierćfinałów.
    • widok22 Konkurs Autorów (system pucharowy) 20.09.04, 16:36
      Każde odgadnięte hasło daje tę samą liczbę punktów rozwiązującemu, jak i
      autorowi. Wyjątki od tej zasady: od 15 minuty konkursu obowiązuje
      zasada “końcowego zera”, tzn. za ostatnie odgadnięte hasło autor otrzymuje zero
      punktów.
      Jeżeli bezpośrednio przed hasłem za zero punktów zostało odgadnięte hasło tego
      samego autora, to również punktacja za to hasło redukowana jest do zera.
      Ten autor, który za swoje 6 haseł otrzyma więcej punktów, wygrywa pojedynek i
      przechodzi do następnej rundy.
      Autor, nadsyłając 6 haseł deklaruje, że w wypadku wygranego pojedynku w
      stosownym terminie nadeśle kolejnych 6 haseł.

Autorem może być pojedyncza osoba, duet, większa grupa, a nawet klub lub
      czasopismo. Nick autora będzie jedynym identyfikatorem - może być zarówno
      jawny, jak i zakamuflowany.

Konkurs jest otwarty – warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie szóstki
      haseł (wraz z rozwiązaniem oraz ewentualnym podaniem liter ujawnianych)
      mejlem na adres widok22@gazeta.pl . Organizatorzy zastrzegają możliwość
      niedopuszczenia haseł do konkursu w wypadku, gdyby
      - naruszały regulamin Forum
      - nie odpowiadały rozwiązaniu (autor może też zostać poproszony o podanie toku
      dochodzenia do rozwiązania)
      - rozwiązanie było dostępne dla zbyt wąskiej grupy osób (przykładem pytanie o
      charakterystyczny bibelot z mieszkania autora)

• luxer Re: Konkurs Autorów (system pucharowy) 21.09.04, 00:55
        Już ochłonęłam z wrażenia. Przyznam się, że mam olbrzymią tremę przed tym
        występem publicznym :)), który dla mnie jest kolejnym internetowym wyzwaniem.
        Zaczęłam powoli szukać sponsorów, którzy zainwestują w "dynki" :) oraz rozgryzać
        zawiłości regulaminowe konkursu. Jestem w trakcie przygotowywania, a co ja będę
        Wam opisywała, spójrzcie sami:
        szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=53&forum=7 /sorry
        za ten długi link, ale ostatnio coś źle mi wychodza te skrócone/.

pzdr wszystkich, cześć do jutra tzn. do dziś, bo już trochę po godzinie "0".

luxer
      • megalomaniac Re: Konkurs Autorów (system pucharowy) 26.09.04, 12:06
        widok22 napisał:

> Wyjątki od tej zasady: od 15 minuty konkursu obowiązuje
        > zasada “końcowego zera”, tzn. za ostatnie odgadnięte hasło autor otrzymuje
        > zero punktów.

nowy konkurs i nowe zasady!
        przyklasnąć z radością, bo brakowało tego od czasów serii!;-)))
        a i "zasada końcowego zera", przemyślana!

howgh!
    • widok22 Pojedynek 3: dziś o 19.00 12.10.04, 12:57
      Do rozpoczęcia pojedynku nr 3 pozostało ok. 5 godzin i 1 minuta.
      Może będzie remis? I co wtedy?
    • reptar Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 11:59
      Myślę, że warto osobno omówić kwestię następującą:

czy dwaj pojedynkujący się autorzy mogą odgadywać zagadki rywala?

(tzn. A odgaduje zagadki B i vice versa).

Z tego, co do tej pory zrozumiałem, manewr taki jest dozwolony, a nawet zalecany
      (ktoś kiedyś wspominał coś o "większej motywacji" do odgadnięcia). Wczoraj
      jednak Taddy01 nieśmiało spytał "a czy ja już mogę?", i dopiero uspokojony
      przez Widoka, Luxer i mnie zdecydował się zgłosić odpowiedź. A więc sprawa
      nie była tak oczywista. Dobrze by było, żeby obaj pojedynkowicze mieli jednakie
      spojrzenie na ten problem.

Czy to dopiero trzeba ustalić?
      Czy ustalenie owo w regułach zawrzeć/wyakcentować?
      Dopowiedzcie się i Wy.
      • jw1969 Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 12:28
        Weźcie pod uwagę to, że nie zawsze obaj autorzy będą uczestniczyć w odgadywaniu.
        • widok22 Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 12:34
          jw1969 napisał:

> Weźcie pod uwagę to, że nie zawsze obaj autorzy będą uczestniczyć w
          odgadywaniu
          > .
          owszem, ale zawsze mogą, co oczywiście podnosi szansę wygrania pojedynku.
          Dlatego także Autorów serdecznie zapraszam co wtorek!
          Ba, regulamin jest tak skonstruowany, że i swoje hasła autor może "odgadywać"
          (o ile chce wygranej rywala) ;)
          • jw1969 Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 12:39
            widok22 napisał:
            > Ba, regulamin jest tak skonstruowany, że i swoje hasła autor może "odgadywać"
            > (o ile chce wygranej rywala) ;)

Hm, to już byłaby pewna manipulacja - ot, zostały dwa hasła do końca (po jednm
            każdego autora) i obowiązuje końcowe zero - co wtedy?
            Btw, widoku, zajrzyj do swojej gazetowej skrzynki!
            • widok22 Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 13:19
              jw1969 napisał:

> Hm, to już byłaby pewna manipulacja - ot, zostały dwa hasła do końca (po
              jednm
              > każdego autora) i obowiązuje końcowe zero - co wtedy?

Z przyjemnością odpowiem, bo temat jest przećwiczony. Przypuśćmy, że
              pojedynkują się A z B i po 10 hasłach odgadniętych w pierwszym kwadransie jest
              wynik 28:27 dla A, pozostało jedno hasło A i jedno B.
              1. Pada ostatnie hasło B: wynik 28:38 pod warunkiem, że nie będzie ostatnie,
              czyli B wygra pojedynek tylko wtedy, gdy odgadnie (on lub ktoś) hasło rywala!
              2. Pada ostatnie hasło A: niby pewna wygrana A, ale wystarczy drobna reklamacja
              z pierwszej fazy pojedynku i o ile nie padnie hasło B może się A "przejechać" -
              w ferworze walki nie ryzykowałbym na miejscu A takiego fortelu...

W każdym razie zasada "zerowej końcówki" zachęca do odgadywania haseł rywala :)

Btw: list w drodze.
        • reptar Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 13:30
          jw1969 napisał:

> odgadywaniu

Ale to już, że tak to brutalnie ujmę, "ich sprawa", a taki punkt regulaminu
          nikogo nie faworyzuje personalnie. Poza tym i tak obecność takiego czy innego
          odgadującego ma wpływ, i to niejednokrotnie większy, niż udział własny.
          Mam na myśli korelację sposobów myślenia. Niektóre osoby nadają na tych samych
          częstotliwościach, więc udział takiego alter ego mógłby być zakazany z powodu
          dokładnie tych samych obiekcji. Wczoraj Uhuhu już o 19:01 napisał "dzisiaj na
          pewno reptara są", a tydzień wcześniej Totet napisał (wprawdzie dopiero o 19:17)
          "jak zobaczyłem Nerwosolka, od razu wiedziałem kto maczał w tym palce...".

Wczoraj włączyłem się z kilkunastominutowym opóźnieniem (i niczego odgadnąć mi
          się nie udało). Jednak nawet gdybym w ogóle był nieobecny, nie przeszkadzałoby
          mi, że rywal odgaduje moje. Wręcz przeciwnie, bo po to konstruuję zagadki, żeby
          inni je rozwiązywali, a im więcej rozwiązujących, tym większa frajda dla
          zagadkodawcy.

Wreszcie i taka rzecz: strategia rywala wobec rywala - owszem, ale są przecież
          inni odgadujący. Załóżmy, że sobie już policzę, jak powinny być odgadywane (lub
          nieodgadywane) pozostałe zagadki, załóżmy że czaję się z jakimś rozwiązaniem,
          żeby je podać w strategicznie najlepszej dla mnie chwili, kiedy wszystko bierze
          w łeb, bo w paradę wchodzi ktoś spoza dwójki pojedynkowiczów. Ba, możliwe jest
          nawet takie pokpienie sprawy, że to własnym zgadnięciem człowiek przegra.
          Popatrz na forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=16419124&a=16421671

mija 15 minuta, stan pojedynku Sara20 - Uhuhu 22:14
          19.23 Uhuhu zdobywa 9 punktów za moduł i wysuwa się na prowadzenie
          19.32 Sara20 zdobywa 10 punktów za komarzycę i wysuwa się na prowadzenie
          19.34 Uhuhu nie zdobywa 11 punktów za młynkomikser, bo to ostatnie odgadnięte

Dwie ostatnie odpowiedzi padają niemal równocześnie, a ich kolejność decyduje
          o wyniku pojedynku. Ja, zgdując tę o 19.34, nie wiedziałem jeszcze, że o 19.32
          padła komarzyca. Możesz brać pod uwagę różne warianty, ale tego nigdy nie
          przewidzisz. Łatwo sobie strzelić brzemiennego w skutki samobója.

Krótkie podsumowanie: uważam wpływ udziału rywali za nie tak bardzo istotny,
          a co więcej - czasami za nieprzewidywalny prawie tak jak poczynania trenera
          Janasa. Według mnie równoczesny występ autorów w roli odgadujących dodaje
          smaczku tej rywalizacji i... zmniejsza nierówności społeczne w tej drugiej
          konkurencji, w odgadywaniu.
          • reptar Re: Kwestia odgadywania na krzyż 13.10.04, 13:56
            Zresztą nie potrzebuję szukać aż tak daleko, bo najlepsza ilustracja
            jest... w moim wczorajszym pojedynku z Taddym. Oto ona:

mija 15 minut - stan pojedynku Taddy - Reptar 16:12

19.26. Taddy zdobywa 8 pkt. za okrzemki, ale jeszcze o tym nie wie, bo to nie
            jest autorskie, a jury dopiero zaczyna się zastanawiać
            19.27. Taddy zdobywa 9 pkt. za zwierciadło (ale myśli, że to dopiero 8)
            19.35. Taddy ma zwycięstwo w kieszeni, ale zgaduje wyraz Marx; w przypadku
            (całkiem prawdopodobnego) nieuznania okrzemków - jest to strzał do własnej
            bramki, bo dalej może się sprawa potoczyć tak, że rywal zdobędzie 9, 10 i 11
            punktów, a narzecze pojawi się jako ostatnie. Czyli o 19.35 Taddy powinien
            trzymać Marxa-asa w rękawie, żeby "przyklepać" nim swoje narzecze, kiedy tylko
            ono się pojawi; a jak się nie pojawi, to tym lepiej dla niego; tymczasem to
            właśnie mój rywal Taddy przedłużył moją szansę na zwycięstwo w tym pojedynku.
          • uhuhu Re: Kwestia odgadywania na krzyż 14.10.04, 09:26
            > jw1969 napisał:
            >
            > > Weźcie pod uwagę to, że nie zawsze obaj autorzy będą uczestniczyć w
            > > odgadywaniu

Gdy pojedynkowałem się z Sarą, od razu postanowiłem odgadnąć i wpisać co
            najmniej dwie jej zagadki - z myślą o tym, by później dostać więcej punktów za
            swoje, odgadywane przez innych. W którymś momencie z zestawu Sary do
            odgadnięcia pozostała tylko KOMARZYCA. Myślałem nad nią intensywnie, bo mogła
            być moją deską ratunku na wypadek, gdybym przegrywał i mijało 1/2 godziny od
            ostatniego. Niestety, nie wymyśliłem, ubiegł mnie natomiast Zbista.

Myślę, że czy autor będzie przy pojedynku, czy nie, niewiele ma możliwości
            wpłynięcia na jego losy, głównie przez to, co napisał Reptar - są przecież inni
            odgadujący, zupełnie nieobliczalni, przez co niemal każda przygotowana zawczasu
            taktyka może okazać się nieskuteczna.

Rozmawialiśmy z jw1969 trochę o tym na g-g: całkiem niezłą taktyką jest...
            spóźnienie się na pojedynek (!) i włączenie do walki tak powiedzmy o 19.10 ;-)
            Pozostają wówczas najsmaczniejsze, nieźle punktowane kąski do wzięcia. Dzięki
            temu, że mniejszy wybór, można skupić się porządnie na mniejszej ilości zagadek.
            • luxer taktyka serii 14.10.04, 09:55

> całkiem niezłą taktyką jest... spóźnienie się na pojedynek (!) i włączenie do
              walki tak powiedzmy o 19.10 ;-)

w tej kwestii wypowiedział sie już ;)

szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=65&forum=7
              to samo życie kreuje role...

pozdr

luxer
              • totet Re: taktyka serii 14.10.04, 11:05
                > całkiem niezłą taktyką jest... spóźnienie się na pojedynek (!) i włączenie do
                walki tak powiedzmy o 19.10 ;-)

Spóźnić, jak spóźnić, ja ostatnio po prostu zaspałem... :)
                • jw1969 Pytanie do widoka22 14.10.04, 14:04
                  Z ciekawości zapytam: ile jeszcze kompletów haseł czeka na premierę, czyli
                  udział w pierwszej rundzie? Przed drugim pojedynkiem było 7 zestawów, 4 ubyły,
                  ale pewnie i przybyło co nieco?
                  • luxer Re: Pytanie do widoka22 14.10.04, 14:58
                    jw1969 napisał:

> Z ciekawości zapytam: ile jeszcze kompletów haseł czeka na premierę, czyli
                    > udział w pierwszej rundzie? Przed drugim pojedynkiem było 7 zestawów, 4 ubyły,
                    > ale pewnie i przybyło co nieco?

Szkoda że pytanie nie do mnie, ale skoro do widoka to odpowiem słowami widoka22:

"Tego nikt nie wie -po serii 3- z 7 ubyły hasła Reptara i Taddy'ego, więc mamy
                    jeszcze zabawy na co najmniej 2 tygodnie. Może już nic nie dojść, a
                    może i dojść lawina haseł..."

luxer
                    • widok22 Re: Pytanie do widoka22 14.10.04, 15:47
                      Bo może warto powtórzyć, że losowania par uczestniczących odbywają się na
                      portalu Luxer.
                      Luxer, może wskażesz, jak wyglądało ostatnie losowanie?
                      A hasła przybywają, przybywają, :)
                      Ale jest jeszcze dużo miejsca dla kolejnych. Pamiętajcie, że pojedynki są
                      otwarte :)
                      • luxer To juz historia serii 14.10.04, 16:05
                        Wygladało to tak:

LOSOWANIE NR 1
                        szarady.aplus.pl/modules/news/article.php?storyid=34
                        LOSOWANIE NR 2
                        szarady.aplus.pl/modules/news/article.php?storyid=39
                        LOSOWANIE NR 3
                        szarady.aplus.pl/modules/news/article.php?storyid=43
                        WYNIKI
                        szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=69&forum=7
                        luxer
                        • jw1969 Re: To juz historia serii 15.10.04, 11:00
                          Dziekuję za zestawienia, nie śledziłem od początku losów konkursu. Pozdrawiam
                          oboje prowadzących!
    • widok22 Pojedynek 4: 19 października o 19.00 18.10.04, 19:53
      Losowanie par przygotowane u Luxer.
      Zapraszam!
    • widok22 Pojedynek 5: dzisiaj, tj. 26.10 o 19.00 26.10.04, 14:46
      Zapraszam!
      Decyzją Losu zmierzą się "jedynka" z "czwórką"
    • widok22 Pojedynek 6: wtorek, 16 listopada, godz. 19.00 29.10.04, 16:54
      Na kolejny pojedynek zapraszam dopiero za trzy tygodnie, jak zwykle we wtorek,
      o 19.00. Będzie to 16 listopada.
      widok22
      • widok22 Pojedynek 6: wtorek, 16 listopada, godz. 19.00 15.11.04, 19:46
        widok22 napisał:

> Na kolejny pojedynek zapraszam dopiero za trzy tygodnie, jak zwykle we
        wtorek,
        > o 19.00. Będzie to 16 listopada.
        > widok22

Sprostowanie: nie za trzy tygodnie, lecz... jutro. :-), o 19.00. Będzie to 16
        listopada.
        A skład waży się już dzisiaj, u Luxer.
    • faouar Jak to w końcu jest? 29.01.05, 14:33
      Witajcie, piszę z centralnej Polski pod nowym nickiem, ale to nie ma znaczenia.

13 października jw1969 napisał:

odgadywaniu.

No co widok22 - również 13 października:

owszem, ale zawsze mogą, co oczywiście podnosi szansę wygrania pojedynku.
      Dlatego także Autorów serdecznie zapraszam co wtorek!

I dalej, najciekawsze:

Ba, regulamin jest tak skonstruowany, że i swoje hasła autor może "odgadywać"
      (o ile chce wygranej rywala) ;)

Przed rozpoczęciem pojedynków, 16.09 o godz. 7.34 ten sam widok22 twierdził:

"Natomiast odgadywanie własnych zagadek byłoby karykaturą konkursu - być może
      nawet warto dać możliwość jury do unieważnienia pojedynku w takim wypadku."

co spowodowało zmianę stanowiska?
      odpowiedź (poza szaleństwem, chwiejnością psychiki itd.) może być taka: zapisy
      regulaminu konkursu.
      Regulamin eliminował taką karykaturę konkursu, gdyby Faouar nadesłał zestaw:
      1. miasto, w którym poznali się moi rodzice K - - - - -
      2. autor pierwszej książki, którą przeczytałem w tym roku K - - - - -
      3. nazwisko mojej sąsiadki z góry K - - - - -
      itd.,
      a Rauoaf odpowiedział na te pytania w czasie pojedynku, oczywiście prawidłowo.

Na wpis widoka 13 października Jw1969 odpowiada:

Hm, to już byłaby pewna manipulacja - ot, zostały dwa hasła do końca (po jednm
      każdego autora) i obowiązuje końcowe zero - co wtedy?

Nie wiem, czy w Pojedynkach którykolwiek z uczestników wystąpił pod więcej niż
      jednym nickiem. Ponieważ było wiadome z góry, że sprawdzenie tego nie będzie
      możliwe, należało to dopuścić, co zostało uczynione. Tymczasem samo
      przypuszczenie, że jeden z uczestników zastosował ten manewr, wywołało głosy
      potępienia.

Pomiędzy "małą manipulacją" a "potępieniem" jest wielka róźnica.
      Co spowodowało zmianę stanowiska?

Ważne dla gry było zapewnienie równości szans.
      Ta była ograniczona uznaniowością rozwiązań nieautorskich. Poza tym należy
      zwrócić uwagę na start samego widoka jako autora w pojedynku nr 6 (może warto
      unieważnić ten i wszystkie następne pojedynki?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka