Dodaj do ulubionych

Śpiewanie

IP: *.kosnet.pl 01.08.11, 07:56
czy prawie 2 letnie dziecko powinno już śpiewać linię medyczną w piosenkach?
Moja córa ma 23 miesiące zna kilkanaście tekstów piosenek i można powiedzieć próbuje śpiewać ale praktycznie nie trafia w żaden dźwięk. I nie jest to jakiś bliski dźwięk tylko czasem o kwintę czy kwartę niżej lub wyżej. Nie potrafi także utrzymać jednego dźwięku tylko "opada".
Czy może to być wina jeszcze nie do końca rozwiniętego aparatu mowy? Czy dziecko w tym wieku powinno umieć powtórzyć zaśpiewany jeden dźwięk?
Raczej słyszy dobrze bo potrafi rozpoznać piosenki po 1-2 taktach ale słyszeć a umieć zaśpiewać czysto to chyba dwie różne rzeczy.
Widzę niewielkie postępy w ciągu ostatniego pół roku wcześniej tylko mówił w rytm muzyki teraz moduluje wysokość dźwięku tyle , że nie trafia:(
Obserwuj wątek
    • Gość: tolka Re: Śpiewanie IP: 194.0.181.* 03.08.11, 12:56
      A nie wpadłaś na to, że może nie ma do tego daru :) Przecież śpiewać każdy może jeden lepiej a drugi gorzej. Twój Synek po prostu śpiewa gorzej :) a inne rzeczy robi na pewno super :)
      • Gość: mamaasi Re: Śpiewanie IP: *.kosnet.pl 03.08.11, 14:02
        Też tak myślałam (tyle , że tego słuchać się nie da:((((, a ja na moje nieszczęście mam dobry słuch...
        A z drugiej strony słyszałam kiedyś wypowiedz pani psycholog , że małe dzieci słyszą najpierw rytm potem linie melodyczną i ona była bardzo zdziwiona, kiedy przy niej pewna dziewczynka (20 miesięcy) zanuciła ślicznie na la la la jedzie "pociąg z daleka"

stąd moje pytanie do Pani Ekspert czy dzieci 2 letnie powinny już śpiewać/nucić w miarę czysto, potrafić powtórzyć np jeden czy dwa dźwięki. Czy jednak muszę pogodzić się z tym, ze moje dziecię przeokropnie fałszuje i już tak pozostanie...
        • Gość: tolka Re: Śpiewanie IP: 194.0.181.* 08.08.11, 13:51
          :) moja Córka (19 miesięcy) bardzo ładnie nuci utwór weselny "jak wypiłeś, no to nalej a butelkę podaj dalej", ale bez słów na razie (na szczęście). Twój Synek pewnie po prostu troszke fałszuje, ale z muzycznie wykształconą Mamą ma szanse na wyrównanie deficytów w tym kierunku :)))) A może On wcale tak strasznie nie fałszuje, tylko Pani wprawne ucho to tak odbiera?
          • Gość: Mamaasi Re: Śpiewanie IP: *.kosnet.pl 20.08.11, 20:59
            To nie chodziło o wprawne czy mniej wprawne ucho - po prostu gdyby nie "śpiewała" tekstu nikt by się nie domyślił co to za piosenka, wysokość dźwięków to był czysty przypadek.
            Pisze był bo od kilku dni jest wyraźna poprawa - słychać już "jakąś" linię melodyczną więc może to jednak był problem np koncentracji na tekście piosenki a nie na melodii, a może tak jak do wszystkiego musiała do tego dorosnąć.

• aleksandra.lada Re: Śpiewanie 04.08.11, 03:22
      Witam,
      nie potrafię odpowiedzieć na Pani pytanie - po prostu nie znam się wystarczająco profesjonalinie - jak Pani - na śpiewie. Do zachowania prawidłowego standardu komunikacyjnego wystarcza bowiem opanowanie prozodii. To jest w zasięgu moich kompetencji.
      Aleksandra Łada
    • Gość: rulsanka Re: Śpiewanie IP: *.ip.netia.com.pl 22.08.11, 14:38
      Mój syn zaczął śpiewać melodyjnie w wieku 3 lat. Ale o ile pamiętam norma jest do 6 nawet, a chłpcom może się nigdy nie udać zaśpiewanie poprawne melodii nawet jak mają słuch muzyczny (ale to ze względu na brak ćwiczeń). Śpiewaj dziecku dużo to się nauczy na pewno. Skoro chińskie i japońskie dzieci uczą się swojego języka ojczystego, a są to języki tonalne, to oznacza że praktycznie każdy, kto ma kontakt z muzyką przed ukończeniem 3 lat nauczy się śpiewać. Poszukaj mojego wątku na małym dziecku, tam joshima dała mi b. sensowną odpowiedź.
    • Gość: alhama Re: Śpiewanie IP: 193.90.120.* 26.08.11, 09:04
      Daj dziecku spokoj, moze wdala sie w jakies mniej uzdolnionego czlonka rodziny. Ja jako dorosla nie slysze melodii i nic nie potrafie zaspiewac i nigdy nie umialam i jakos zyje, nie kazdy musi byc Whitney Houston (jak mi kiedys powiedzial pan na muzyce), za to moj syn juz od malego potrafil pieknie powtorzyc melodie, duzo lepiej niz ja, widocznie wdal sie w tatusia i juz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka