alina66 14.01.05, 10:36 Czy ktoś z Was wie, jakie kroki w praktyce musimy podjąć w związku z wejściem w życie nowej ustawy o tłumaczach, aby zachować uprawnienia????????? Jeśli tak, proszę info Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia32 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 11:22 tu wszystko jest poczytaj sobie www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2702.htm Odpowiedz Link
golfista1 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 11:22 O tym mowi wyraznie art. 33 nowej ustawy, skladasz swoj wniosek o wpis na liste tlumaczy przysieglych w terminie 6 miesiecy od 27.01.2005, do wniosku zalaczasz zaswiadczenie wydane przez prezesa sadu i to wszystko... Rozumiem, ze to zaswiadczenie to nie jest tzw. "zaprzysiezenie", tylko nowe zaswiadczenie. Odpowiedz Link
amatorski Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 12:12 Najpierw odpowiedź: odpowiedź jest w ustawie - prawie na jej końcu. Najpierw trzeba poczekać na wejście ustawy w życie. Teraz pytania: 1) czy tłumaczem przysięgłym może zostać absolwent filologii polskiej po rocznym czy dwuletnim studium dla tłumaczy z jakiegoś języka? 2) czy ktoś wie ile może kosztować wymiana pieczęci? lub ile kosztuje teraz pieczęć? ::::::::::::::::::::::::::: Et cetera ad astra ::::::::::::::::::::::::::: Odpowiedz Link
golfista1 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 15:22 " czy tłumaczem przysięgłym może zostać absolwent filologii polskiej po > rocznym czy dwuletnim studium dla tłumaczy z jakiegoś języka?" Moja interpretacja! Ustawa nie zaweza do filogii obcej. Absolwent kazdych studiow, nawet technicznych. Jednak trzeba zdac egzamin. Odpowiedz Link
anika51 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 19:04 Oprócz egzaminu trzeba jeszcze ukończyć studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia - jeśli nie skończyło się filologii. Odpowiedz Link
viking73 Adres ministerstwa 17.01.05, 15:12 A czy ktoś zna dokładny adres ministerstwa (departamentu? wydziału?), pod który należy wysłać wniosek z prośbą o wpisanie na listę tłumaczy przysięgłych??? Odpowiedz Link
viking73 I jeszcze jedno pytanie 17.01.05, 15:16 Kto teraz będzie uprawniony do lakowania repertorium? Czy w ogóle trzeba będzie je nadal lakować i obwiązywać sznurkiem? Odpowiedz Link
jotunheimen Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 12:46 To informacja z listy pl-p-t dla wszystkich zainteresowanych tlumaczy: Szanowni Grupowicze! Strasznie się namieszało odnośnie wysyłania wzoru podpisu i pieczęci. Właśnie dzisiaj również przeglądałam biuletyny TEPISu on-line i znalazłam sprostowanie do powyższej informacji: www.tepis.org.pl > builetyny > on-line > wiosna 2003. Adres tam podany to: Ministerstwo Spraw Zagranicznych Departament Konsularny i Polonii Zespół ds. majątkowych, Legalizacji i Informacji Al. Szucha 23, 00-580 Warszawa Odpowiedz Link
viking73 Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 14:25 Dzięki, ale niezupełnie o to mi chodziło. To jest adres do MSZ, do którego powinno się wysyłać co rok przed 31 stycznia wzór pieczęci i podpisu. Mnie chodzi a adres wydziału / departamentu / nazwisko osoby odpowiedzialnej w Ministerstwie _Sprawiedliwości_ do którego, z tego co zrozumiałem, już ustanowieni tłumacze przysięgli powinni wystąpić w ciągu 6 miesięcy od dnia wejścia w życie nowej ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego z wnioskiem o wpisanie na listę tłumaczy przysięgłych. Wysłałem zapytanie mailowe do Tepisu. Dostałem odpowiedź: jeszcze nie wiedzą, bo nie weszły w życie przepisy wykonawcze do ustawy. Jeśli będą znali odpowiedź, to zamieszczą ją na swoich stronach internetowych. Odpowiedz Link
jotunheimen Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 14:38 Rzeczywiscie, mea culpa! Ale skoro jeszcze Tepis nie wie, to co my, puch marny, mamy powiedziec? Odpowiedz Link
joannka Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 16:17 Przeczytałam nową ustawę i mam wątpliwości dotyczące "odmiejscowienia" tłumaczy. Rozumiem, że będzie jedna, ogólnopolska lista, czyli tłumacz nie będzie "przypisany" do konkretnego sądu jak jest w tej chwili? A co ze "starymi tłumaczami" ? czy oni też przestaną być przypisani i będą mogli swobodnie przenosic się z miasta do miasta ? Jest to dla mnie niezwykle istotne, gdyż zostałam niedawno ustanowiona tłumaczem w mieście X, ale życie zmusza mnie do przeniesienia się do miasta odległego o 180 km i teraz nie wiem co robić? Na starych zasadach powinnam zzrzec się uprawnień w mieście X i starać na nowo w Y, prawda ? A jak jest teraz, w świetle nowej ustawy ? Czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić ???? Proszę o pomoc !!! Odpowiedz Link
hopik Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 20:15 dzis sie dowiadywalam. najpierw trzeba zwrocic sie do prezesa sadu okregowego o wydanie stosownego zaswiadczenia, ktore sie zalacza do pisma z prosba o wpisanie na liste tlumaczy przysieglych. z tego co sie dowiedzialam prosbe taka kieruje sie do samego ministra sprawiedliwosci. Odpowiedz Link
hopik Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 20:17 "dzięki, ale niezupełnie o to mi chodziło. To jest adres do MSZ, do którego powinno się wysyłać co rok przed 31 stycznia wzór pieczęci i podpisu." pierwsze slyszę? robicie cos takiego? czy juz ide do kryminału? Odpowiedz Link
anika51 Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 23:29 Zawsze podczas kontroli w sądzie (co roku pod koniec grudnia) składałam podpis i wysyłano to do ministerstwa. W tamtym roku nie było kontroli a ja nie pomyślałam o podpisie. Teraz też nie. Ale teraz to może od razu jak będziemy się ponownie rejestrować? Odpowiedz Link
viking73 Re: Adres ministerstwa 28.01.05, 14:47 Hmmm. To mnie zaskoczyłaś z tym specjalnym zaświadczeniem. A już miałem nadzieję, że wystarczy kserokopia zaświadczenia, które dostaje się w momencie zaprzysiężenia. Przecież wszystko na nim jest napisane (dane osobowe, język i numer, pod którym tłumacz jest wpisany do rejestru). Odpowiedz Link
hopik Re: Adres ministerstwa 28.01.05, 15:27 ja też tak sądziłam, ale zadzwoniłam do sądu i się okazało, że to inne zaświadczenie. Odpowiedz Link
alina66 Re: Adres ministerstwa 31.01.05, 16:50 Witam, zadzwoniłam dzisiaj do sądu (Poznań), ale miła pani powiedziała, że na razie nikt nic nie wystawia, bo nie wiadomo jak i mam zadzwonić za dwa tygodnie. Chyba się pospieszyłam Odpowiedz Link
viking73 Re: Adres ministerstwa 31.01.05, 19:18 Ja też zadzwoniłem dziś do sądu (Kraków) i miła pani powiedziała, że i owszem - mam złożyć specjalny wniosek, a nawet mogę przesłać go pocztą jeśli chcę. Na zaświadczenie od prezesa nie powinienem długo czekać (wg zapewnień pani), bo "matryce" już są przygotowane i tylko trzeba je uzupełnić po otrzymaniu wniosku od danego tłumacza. Odpowiedz Link
hopik Re: Adres ministerstwa 06.02.05, 20:47 juz dostalam zaswiadcznie z sadu. teraz musze napisac do samego ministra sprawiedliwosci... Odpowiedz Link