Dodaj do ulubionych

NOWA USTAWA

14.01.05, 10:36
Czy ktoś z Was wie, jakie kroki w praktyce musimy podjąć w związku z wejściem
w życie nowej ustawy o tłumaczach, aby zachować uprawnienia?????????
Jeśli tak, proszę info

Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwia32 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 11:22
      tu wszystko jest poczytaj sobie
      www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2702.htm
    • golfista1 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 11:22
      O tym mowi wyraznie art. 33 nowej ustawy, skladasz swoj wniosek o wpis na liste
      tlumaczy przysieglych w terminie 6 miesiecy od 27.01.2005, do wniosku zalaczasz
      zaswiadczenie wydane przez prezesa sadu i to wszystko... Rozumiem, ze to
      zaswiadczenie to nie jest tzw. "zaprzysiezenie", tylko nowe zaswiadczenie.
    • amatorski Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 12:12
      Najpierw odpowiedź:
      odpowiedź jest w ustawie - prawie na jej końcu. Najpierw trzeba poczekać na
      wejście ustawy w życie.

Teraz pytania:
      1) czy tłumaczem przysięgłym może zostać absolwent filologii polskiej po
      rocznym czy dwuletnim studium dla tłumaczy z jakiegoś języka?
      2) czy ktoś wie ile może kosztować wymiana pieczęci? lub ile kosztuje teraz
      pieczęć?

:::::::::::::::::::::::::::
      Et cetera ad astra
      :::::::::::::::::::::::::::
      • golfista1 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 15:22
        " czy tłumaczem przysięgłym może zostać absolwent filologii polskiej po
        > rocznym czy dwuletnim studium dla tłumaczy z jakiegoś języka?"
        Moja interpretacja!
        Ustawa nie zaweza do filogii obcej.
        Absolwent kazdych studiow, nawet technicznych.
        Jednak trzeba zdac egzamin.
        • anika51 Re: NOWA USTAWA 14.01.05, 19:04
          Oprócz egzaminu trzeba jeszcze ukończyć studia podyplomowe w zakresie
          tłumaczenia - jeśli nie skończyło się filologii.
          • viking73 Adres ministerstwa 17.01.05, 15:12
            A czy ktoś zna dokładny adres ministerstwa (departamentu? wydziału?), pod który
            należy wysłać wniosek z prośbą o wpisanie na listę tłumaczy przysięgłych???
            • viking73 I jeszcze jedno pytanie 17.01.05, 15:16
              Kto teraz będzie uprawniony do lakowania repertorium? Czy w ogóle trzeba będzie
              je nadal lakować i obwiązywać sznurkiem?
            • jotunheimen Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 12:46
              To informacja z listy pl-p-t dla wszystkich zainteresowanych tlumaczy:

Szanowni Grupowicze!

Strasznie się namieszało odnośnie wysyłania wzoru podpisu i pieczęci.
              Właśnie dzisiaj również przeglądałam biuletyny TEPISu on-line i znalazłam
              sprostowanie do powyższej informacji:
              www.tepis.org.pl > builetyny > on-line > wiosna 2003.
              Adres tam podany to:

Ministerstwo Spraw Zagranicznych
              Departament Konsularny i Polonii
              Zespół ds. majątkowych, Legalizacji i Informacji
              Al. Szucha 23, 00-580 Warszawa
              • viking73 Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 14:25
                Dzięki, ale niezupełnie o to mi chodziło. To jest adres do MSZ, do którego
                powinno się wysyłać co rok przed 31 stycznia wzór pieczęci i podpisu.
                Mnie chodzi a adres wydziału / departamentu / nazwisko osoby odpowiedzialnej w
                Ministerstwie _Sprawiedliwości_ do którego, z tego co zrozumiałem, już
                ustanowieni tłumacze przysięgli powinni wystąpić w ciągu 6 miesięcy od dnia
                wejścia w życie nowej ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego z wnioskiem o
                wpisanie na listę tłumaczy przysięgłych.
                Wysłałem zapytanie mailowe do Tepisu. Dostałem odpowiedź: jeszcze nie wiedzą,
                bo nie weszły w życie przepisy wykonawcze do ustawy. Jeśli będą znali
                odpowiedź, to zamieszczą ją na swoich stronach internetowych.
                • jotunheimen Re: Adres ministerstwa 18.01.05, 14:38
                  Rzeczywiscie, mea culpa! Ale skoro jeszcze Tepis nie wie, to co my, puch marny,
                  mamy powiedziec?
                  • joannka Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 16:17
                    Przeczytałam nową ustawę i mam wątpliwości dotyczące "odmiejscowienia" tłumaczy.
                    Rozumiem, że będzie jedna, ogólnopolska lista, czyli tłumacz nie
                    będzie "przypisany" do konkretnego sądu jak jest w tej chwili?
                    A co ze "starymi tłumaczami" ? czy oni też przestaną być przypisani i będą
                    mogli swobodnie przenosic się z miasta do miasta ?
                    Jest to dla mnie niezwykle istotne, gdyż zostałam niedawno ustanowiona
                    tłumaczem w mieście X, ale życie zmusza mnie do przeniesienia się do miasta
                    odległego o 180 km i teraz nie wiem co robić? Na starych zasadach powinnam
                    zzrzec się uprawnień w mieście X i starać na nowo w Y, prawda ? A jak jest
                    teraz, w świetle nowej ustawy ?
                    Czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić ???? Proszę o pomoc !!!
                    • hopik Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 20:15
                      dzis sie dowiadywalam. najpierw trzeba zwrocic sie do prezesa sadu okregowego o
                      wydanie stosownego zaswiadczenia, ktore sie zalacza do pisma z prosba o
                      wpisanie na liste tlumaczy przysieglych. z tego co sie dowiedzialam prosbe taka
                      kieruje sie do samego ministra sprawiedliwosci.
                      • hopik Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 20:17
                        "dzięki, ale niezupełnie o to mi chodziło. To jest adres do MSZ, do którego
                        powinno się wysyłać co rok przed 31 stycznia wzór pieczęci i podpisu."

pierwsze slyszę? robicie cos takiego? czy juz ide do kryminału?wink
                        • anika51 Re: Adres ministerstwa 27.01.05, 23:29
                          Zawsze podczas kontroli w sądzie (co roku pod koniec grudnia) składałam podpis
                          i wysyłano to do ministerstwa. W tamtym roku nie było kontroli a ja nie
                          pomyślałam o podpisie. Teraz też nie. Ale teraz to może od razu jak będziemy
                          się ponownie rejestrować?
                      • viking73 Re: Adres ministerstwa 28.01.05, 14:47
                        Hmmm. To mnie zaskoczyłaś z tym specjalnym zaświadczeniem. A już miałem
                        nadzieję, że wystarczy kserokopia zaświadczenia, które dostaje się w momencie
                        zaprzysiężenia. Przecież wszystko na nim jest napisane (dane osobowe, język i
                        numer, pod którym tłumacz jest wpisany do rejestru).
                        • hopik Re: Adres ministerstwa 28.01.05, 15:27
                          ja też tak sądziłam, ale zadzwoniłam do sądu i się okazało, że to inne
                          zaświadczenie.
                          • alina66 Re: Adres ministerstwa 31.01.05, 16:50
                            Witam, zadzwoniłam dzisiaj do sądu (Poznań), ale miła pani powiedziała, że na
                            razie nikt nic nie wystawia, bo nie wiadomo jak i mam zadzwonić za dwa tygodnie.
                            Chyba się pospieszyłam smile
                            • viking73 Re: Adres ministerstwa 31.01.05, 19:18
                              Ja też zadzwoniłem dziś do sądu (Kraków) i miła pani powiedziała, że i owszem -
                              mam złożyć specjalny wniosek, a nawet mogę przesłać go pocztą jeśli chcę. Na
                              zaświadczenie od prezesa nie powinienem długo czekać (wg zapewnień pani),
                              bo "matryce" już są przygotowane i tylko trzeba je uzupełnić po otrzymaniu
                              wniosku od danego tłumacza.
                              • hopik Re: Adres ministerstwa 06.02.05, 20:47
                                juz dostalam zaswiadcznie z sadu. teraz musze napisac do samego ministra
                                sprawiedliwosci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka