gargamelek17 08.01.06, 15:52 hej co oznacza "frozen in amber" w poniższym zadaniu The Portuguese Empire remained somehow frozen in amber for another decade and a half. pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwazna Re: "frozen in amber" 08.01.06, 19:36 frozen in amber zaklęty, zastygły, zatopiony w bursztynie... Odpowiedz Link
bo.tak Re: "frozen in amber" 08.01.06, 20:36 podoba mi się bardzo: zaklęty w bursztynie. Odpowiedz Link
uwazna Re: "frozen in amber" 08.01.06, 20:41 Mnie też, dlatego dałam go na pierwszym miejscu. Może być jeszcze "zakrzepły w...", ale gdzie mu tam do "zaklętego" . Odpowiedz Link
all2 Re: "frozen in amber" 08.01.06, 21:03 jednakowoż jeśli chodzi o imperium, powiedziałabym: skostniało Odpowiedz Link
ormond Re: "frozen in amber" 10.01.06, 06:17 all2 napisała: > > jednakowoż jeśli chodzi o imperium, powiedziałabym: skostniało Oczywiscie, bo bo to jest metafora. Imperium zatrzymalo sie w rozwoju: zastyglo, tak muszka w bursztynie... metafore powinno sie tlumaczyc inna metafora, nigdy doslownie. Odpowiedz Link