j1972 10.12.08, 17:57 Witam, Czy tłumaczenia dla Urzędu Komunikacji w Starostwie Powiatowym są objęte stawkami narzuconymi tłumaczom przysięgłym? Dzięki za odpowiedź J. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiresias Re: Pytanie do przysięgłych 10.12.08, 18:49 taki ja to na przykład nie zrozumiałem pytania.... nie ważne dla kogo są te tłumaczenia. ważne czy są 'poświadczone', 'przysięgłe' czy jak je tam zwał. ale ja głupek wsiowy jestem. Odpowiedz Link
yoka1 Re: Pytanie do przysięgłych 10.12.08, 19:17 jeżeli tłumaczenie jest poświadczone to wg stawek, ale jak zwykłe - to jak się umówisz Odpowiedz Link
malakas Re: Pytanie do przysięgłych 10.12.08, 19:53 Jeżeli uznamy Starostwo za organ administracji publicznej, a tłumaczenie jest potrzebne w postepowaniu administracyjnym prowadzonym przez ten organ, to z lektury ustawy wynika, że tak. Chociaż zdarzało mi sie wykonywać takie tłumaczenia dla biur za stawki wolnorynkowe. Po jakich cenach biuro sprzedało Starostwu, tego nie wiem. Podobnie z ZUS-em. Bezpośrednio dla ZUS - stosuję stawkę urzędową, przez pośrednika dla ZUS (wiekszość) - skolko ugodno Odpowiedz Link