maitresse.d.un.francais 06.10.09, 21:33 Czytałam Marka Nowakowskiego i trafiłam na słowo "urke" (były urke). Czy ktoś wie, kim jest/był urke? Tradycyjnie z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotulina Re: Urke - ki diabeł? 06.10.09, 21:51 maitresse.d.un.francais napisała: > Czytałam Marka Nowakowskiego i trafiłam na słowo "urke" (były urke). > > Czy ktoś wie, kim jest/był urke? > > Tradycyjnie z góry dziękuję. > coś jak radzieccy ludzie? kryminaliści, więźniowie gułagów? Odpowiedz Link
brezly Re: Urke - ki diabeł? 06.10.09, 21:54 Okreslenie przestepcy. Por. ttp://pl.wikipedia.org/wiki/Urke_Nachalnik Odpowiedz Link
kotulina Re: Urke - ki diabeł? 06.10.09, 22:16 brezly napisał: > Okreslenie przestepcy. > > Por. > > ttp://pl.wikipedia.org/wiki/Urke_Nachalnik A czy ten "Nachalnik" to przypadkiem nie ma być "Naczalnik"? Fakt, źródła w internecie podają ciągle "nachalnika", ale może po prostu jest to niedopatrzenie powielone? Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais nachalny naczalnik? 06.10.09, 22:33 ale jakiś konkretny rodzaj przestępcy (doliniarz to chyba nie urke) czy ogólnie? Odpowiedz Link
hajota Re: nachalny naczalnik? 06.10.09, 23:31 W rosyjskiej gwarze przestępczej urka to przestępca pospolity. Pamiętacie piosenkę o Murce? "Daże złyje urki wsie bojalis' Murki". Odpowiedz Link
kazeta.pl55 Re: Urke - ki diabeł? 08.10.09, 13:47 maitresse.d.un.francais napisała: > Czytałam Marka Nowakowskiego i trafiłam na słowo "urke" (były urke). > > Czy ktoś wie, kim jest/był urke? > Witam! URKE i SCHURKE brzmią i znaczą podobnie. Ptytanie jest tylko, kto na kim się wzorował? Podchodząc bardziej naukowo-kotulinowo do rzeczy, można się dopatrzyć, że któraś głoska zatruła obydwa wyrazy i dlatego mają pejoratywne znaczenie. Pozdr. Odpowiedz Link
witekjs Urke Nachalnik 08.10.09, 15:14 Icek zostaje Nachalnikiem W kompanii, do której przystał, został pomocnikiem dorożkarza. Nie mógł narzekać, było to barwne życie. Woził na akcje złodziei, ukrywał łupy, poznał paserów, dostawał swoją „dolę”. Jak w klasycznej szemranej historii, zakochał się w Hance - siostrze szefa szajki „Cwajnosa”. Banda kradła, rabowała, razem hulali i pili. Icek został Urke Nachalnikiem. Pseudonim „Nachalnik” podobno nadali mu koledzy, „Urke” przyznał sobie sam, w przekonaniu, że oznacza „międzynarodowego wybitnego złodzieja”. Chyba się jednak mylił, bo tym mianem złodziejscy fachowcy określali „złodziei podrzędnych, partaczy niegardzących bandytyzmem”. Nowy pseudonim nie uwolnił go od prześladującego pecha. Na początku 1915 r. zostaje aresztowany w Rosji jako podejrzany o otrucie kochanki, prostytutki. Mimo tego, że następnego dnia stwierdzono samobójstwo denatki, Icka wywożą strażą do guberni łomżyńskiej. Tam znowu kradnie, pieniędzy ma w bród. linia.com.pl/indeks.php?d=22&w=297&p=00 pl.wikipedia.org/wiki/Urke_Nachalnik Odpowiedz Link