bimota 25.06.11, 15:05 "Tamten omijac faktycznie nie mogl, bo podobno byla linia ciagla, ale z drugiej strony - jesli pas zablokowany to co.. stac do konca swiata.. ?" To pytajace czy oznajmujace ? Na koncu kropka czy pytajnik... ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Zdanie pytajace ? 25.06.11, 17:42 bimota napisał: > "Tamten omijac faktycznie nie mogl, bo podobno byla linia ciagla, ale z drugiej > strony - jesli pas zablokowany to co.. stac do konca swiata.. ?" > > To pytajace czy oznajmujace ? Na koncu kropka czy pytajnik... ? Po prostu niezdarne zdanie. Można przecież napisać: "Tamten omijać faktycznie nie mógł, bo podobno była linia ciągła. Ale jeśli pas zablokowany, to co? Stać do końca świata?" e. Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: Zdanie pytajace ? 25.06.11, 20:56 Znaki interpunkcyjne zaaplikowane zostały raczej losowo, więc i na końcu możesz uzależnić wstawienie ./? od wyniku rzutu monetą, będzie pasowało do pozostałych. Natomiast melodia zdania sugeruje postawienie pytajnika. Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: Zdanie pytajace ? 26.06.11, 11:46 > "Tamten omijac faktycznie nie mogl, bo podobno byla linia ciagla, ale z drugiej > strony - jesli pas zablokowany to co.. stac do konca swiata.. ? Napisałbym to tak: "Tamten omijac faktycznie nie mogl, bo podobno byla linia ciagla. Ale z drugiej strony, jesli pas zablokowany, to co? Stac do konca swiata?" Czyli nie pasują mi: 1. dwie kropki; nie ma takiego znaku interpunkcyjnego; 2. jeden myślnik oddzielający zdanie wtrącone zamiast dwóch; można dać dwa myślniki lub dwa przecinki; 3. brak znaku interpunkcyjnego między zablokowany a to co; 4. brak pytajnika po to co, choć to mogłoby obejść; 5. spacja przed ostatnim pytajnikiem. Poza tym wszystko mi pasuje. Odpowiedz Link
efedra do Kamyka 26.06.11, 13:21 Kamyku, gdyby nie pozostawienie "z drugiej strony", powiedziałabym, że popełniłeś plagiat. Ale myślę, że nie czytałeś tego, co ja zaproponowałam e. Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: do Kamyka 26.06.11, 14:20 Czytałem. Zaraz tam wielki plagiat! Po prostu inspiracja Odpowiedz Link
bimota Re: Zdanie pytajace ? 27.06.11, 00:25 E... czyli generalne czepialstwo..., a juz sie balem... > 1. dwie kropki; nie ma takiego znaku interpunkcyjnego; To skrot od 3 kropek > 2. jeden myślnik oddzielający zdanie wtrącone zamiast dwóch; można dać dwa myśl > niki lub dwa przecinki; Kto ci powiedzial, ze to zdanie wtracone ? Ta regulka i tak jest bez sensu... > 5. spacja przed ostatnim pytajnikiem. Jestes pierwsza osoba, ktora zwraca na to uwage. To tez jest bez sensu... O przecinakach wiele bylo dyskusji po ktorych doszedlem do wniosku, ze najlepiej unikac przecinkow gdzie tylko sie da. A "To co ?" jest zdaniem niedopowiedzianym, powinny byc 3 kropeczki... Tez bez spacji ? No i nadal nie mam odpowiedzi na pytanie... Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: Zdanie pytajace ? 27.06.11, 14:23 Pytałeś o błędy interpunkcyjne, to je wskazałem. Faktycznie, można nie stosować żadnych reguł ani regułek, ortograficznych, interpunkcyjnych czy fleksyjnych. Tylko po co wówczas pytać o poprawność? PS. "to co" nie jest zdaniem niedopowiedzianym. Może być użyte samoistnie (właśnie jak w Twoim przykładzie) jako równoważnik zdania, który może być zakończony pytajnikiem lub oddzielony przecinkiem od reszty zdania pytającego. Przykłady: 1. To co? 2. To co, wychodzimy? 3. To co, miałem czekać pół dnia? Odpowiedz Link
bimota Re: Zdanie pytajace ? 27.06.11, 16:18 Dla mnie to niedopowiedzienie. Np. w twoim 2. jest skrotem od "to co robimy ?". Odpowiedz Link
bimota Re: Zdanie pytajace ? 27.06.11, 16:22 > Tylko po co wówczas pytać o poprawność? Mozna sie stosowac do czesci... Odpowiedz Link