Dodaj do ulubionych

Mieszkanka

02.07.11, 23:00
Ponoć słowo "mieszkać" ma obce pochodzenie, a mnie wywodząca się z mieszkania mieszkanka kojarzy się z mieszczanką - może to dobry trop?

Sk zmiękcza się na szcz. Mieszczanka na pierwszy odsłuch wywodzi się z miasta, ale jeśli tak, to czy nie powinna to być mieścianka?

---
Miejsce -> pomieszczenie -> mieszkać

Rychtal mieści się na południu Polski. On się mieści, ja się mieszczę. "Mieści się", czyli staje się miastem, zachowuje się jak miasto.

hmmm

Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Mieszkanka 02.07.11, 23:17
      kotulina:
      > Rychtal mieści się na południu Polski. On się mieści, ja się mieszczę. "Mieści
      > się", czyli staje się miastem, zachowuje się jak miasto.

Nie miastem, tylko miejscem...

- Stefan
      • kotulina Re: Mieszkanka 02.07.11, 23:45
        stefan4 napisał:

> kotulina:
        > > Rychtal mieści się na południu Polski. On się mieści, ja się mieszczę. "M
        > ieści
        > > się", czyli staje się miastem, zachowuje się jak miasto.
        >
        >
        > Nie miastem, tylko miejscem...
        >
        > - Stefan

Rozumiem, że przyjęty jest wywód od miejsca, ale od miasta też pasuje, prawda?
        • stefan4 Re: Mieszkanka 03.07.11, 12:37
          kotulina:
          > Rozumiem, że przyjęty jest wywód od miejsca, ale od miasta też pasuje,
          > prawda?

Przypuszczam, że samo ,,miasto'' jest od ,,miejsca''. Że najpierw było ,,miejsce'', potem ,,miejscowi'', ,,umieszczanie'', ,,pomieszczanie'' itp., a dopiero potem ,,miasto''. Dlaczego przodkowie zrezygnowali z ,,grodu'', tego tyłkowie nigdy nie zrozumieją.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka