bimota 09.10.11, 23:21 Szykuje sie kolejne 4 lata prosperity i rozkwitu, to moze w koncu mi ktos wyjasni co oznacza ta nazwa... ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aiczka Re: PLATFORMA OBYWATELSKA 10.10.11, 16:59 Platforma Obywatelska w chwili powstania kreowana była jako ruch, w którym jednoczą się ludzie, którym przestało się podobać w ich dotychczasowych ugrupowaniach (AWS, UW) i postanowili utworzyć taki nowy, wspaniały, ponadpartyjny jakby blok. "Platforma" miało być określeniem trochę abstrakcyjnym, oznaczającym miejsce, w którym te różne osobowości troszczące się o nasze państwo mogą się spotkać, porozumieć i działać razem. Za słownikiem sjp.pwn.pl/szukaj/platforma można tu przywołać jedno ze znaczeń "platformy" - "dziedzina wspólnego działania". Również dzisiaj ruch "pozapartyjny", który próbował swoich sił w wyborach do senatu nazywał się "Obywatele do Senatu" - najwyraźniej "obywatelski" jest traktowane jako swoiste przeciwieństwo "partyjny". Odpowiedz Link
larusse Re: PLATFORMA OBYWATELSKA 10.10.11, 19:58 jak to co? platforma obywatelska to polski odpowiednik partii Единая Россия Role Путинa, Медведевa i Жириновскогo też już obsadzone. A społeczeństwo mamy białoruskie. easy peasy lemon squeezy bimota napisał: > Szykuje sie kolejne 4 lata prosperity i rozkwitu, to moze w koncu mi ktos wyjas > ni co oznacza ta nazwa... ? Odpowiedz Link
horatio_valor Re: PLATFORMA OBYWATELSKA 15.10.11, 04:50 To, że to niby nie jest partia, to po prostu niewinna sztuczka marketingowa, nic innego. Kiedyś była taka kampania pewnego mydła, które usiłowało przekonać konsumentów, że nie jest zwykłym mydłem, tylko czymś więcej, czymś ponad inne mydła. Hasło brzmiało "To nie mydło, to Dove". Z Platformą jest coś podobnego: ona mówi: "to nie jest zwykła partia, to ponadpartyjna platforma współpracy dla wszystkich". Tyle w tym prawdy, co w tamtym mydle. Odpowiedz Link