Dodaj do ulubionych

Stołp, Wisła, Wisła

14.01.13, 22:39
Skoro słup ze stołpa jest rusizmem, to co z Wisłą z Vistuli?

Czy to nie dziwne, że Wisła w Wiśle nazywa się tak samo jak w Gdajnsku? Czy słyszeliście o jakichś lokalnych nazwach tej rzeki?

Jeśli Wisła z Vistuli jest takim samym rusizmem jak słup ze sołpa, to mogłoby znaczyć, że nazwa przywędrowała z północy.
Obserwuj wątek
    • kotulina Re: Stołp, Wisła, Wisła 14.01.13, 23:08
      Słupsk jest polski, więc Wisła też, to nie rusycyzmy, przepraszam.

Ale wciąż ciekawi mnie, czy znacie jakieś inne nazwy Wisły. Na całej swej długości ma tę samą nazwę?
      • randybvain Re: Stołp, Wisła, Wisła 15.01.13, 01:47
        Leniwka, Nogat - to lokalne nazwy tej rzeki. W Gdańsku jest jeszcze Martwa Wisła i Wisła Śmiała, ale chyba się nie liczy, tak jak Świny czy Dziwny nie uznaje się za Odrę.

Wyraz Wisła jest zapożyczony, bo nie jest motywowany na gruncie słowiańskim. Najstarsza nazwa tej rzeki, czyli Vistula jest typowa dla łaciny - przyrostek zdrabniający -ula jak w Caligula od caliga. Zatem Vistula od Vista, a dalej to nie wiem.
        • randybvain Re: Stołp, Wisła, Wisła 15.01.13, 01:50
          A, przypomniałem sobie, że u mnie na Wisłę mówiło się Kanał, np. idę nad Kanał. Dopiero w szkole dowiedziałem się, że ten ściek portowy to Królowa Polskich Rzeksmile
        • stefan4 Re: Stołp, Wisła, Wisła 15.01.13, 02:01
          randybvain:
          > Leniwka, Nogat - to lokalne nazwy tej rzeki. W Gdańsku jest jeszcze Martwa
          > Wisła i Wisła Śmiała, ale chyba się nie liczy

No pewnie, że się nie liczy! To nie są alternatywne nazwy rzeki, tylko nazwy małych fragmentów jej delty.

Ale w takim razie opuściłeś najważniejszy: Przekop Wisły
    • stefan4 Re: Stołp, Wisła, Wisła 14.01.13, 23:09
      kotulina:
      > Czy to nie dziwne, że Wisła w Wiśle nazywa się tak samo jak w Gdajnsku? Czy sły
      > szeliście o jakichś lokalnych nazwach tej rzeki?

Czy bywają w ogóle rzeki, które mają różne lokalne nazwy?

Do głowy przychodzą mi tylko te przepływające kolejno przez kilka różnych krajów, np. Donau, Dunaj, Duna, Dunav, Дунав, Dunărea, Дунай.

I do głowy przychodzi mi jeszcze jeden niewielki potok w Bieszczadach, który z biegiem zmienia nazwę: w górnym biegu nazywa się Prowcza, dalej Nasiczniański, a pod koniec Dwernik.

- Stefan
      Zwalczaj biurokrację!
      • stefan4 rzeki zmieniające nazwę 14.01.13, 23:47
        stefan4:
        > Czy bywają w ogóle rzeki, które mają różne lokalne nazwy?

Znalazłem jeszcze jedną (poza Dwernikiem): w górnym biegu Lualaba, w dolnym Kongo.

- Stefan
        Zwalczaj biurokrację!
        • dar61 klasyk 05.03.13, 16:45
          Bugonarwi, Narwobugowi zmieniano nazwę, sprawdzając która któremu większą porcję ścieków wlewa.
          A były i przymiarki, by Wisłę wlać do Bugu, a ten - w Bałtyk.
      • jacklosi Re: Stołp, Wisła, Wisła 05.03.13, 14:20
        stefan4 napisał:

> Czy bywają w ogóle rzeki, które mają różne lokalne nazwy?
        A dla mnie jest dziwne, że one mają taką sama nazwę na całej długości: poł biedy z rzeczką 20-kilometrową, ale jezeli ona ma 1000 i parę razy więcej kilometrów? Przecież ten Dunaj tak naprawdę cały czas nazywa się Dunaj, tyle że w nieco zmodyfikowanej wersji. One na pewno kiedyś bardzo bardzo dawno temu nazwę zmieniały, tyle że prawdopodobnie bardzo bardzo dawno temu, ale mniej dawno, ludzie wzdłuż tych rzek zaczęli się z sobą, przy pomocy tych rzek właśnie, komunikować i szybciutko zapomnieli, jak się ich lokalne odcinki naprawdę nazywały. Jest też druga hipoteza: jak ktoś nie ruszał się z miejsca nad rzeką, to dla niego ta rzeka wcale nie musiała się nazywać, bo nazywała się rzeką, dla odróżnienia od lasu, jeziora czy góry. Potrzeba nadania nazwy zaczyna się dopiero wtedy, kiedy ten ktoś zobaczył rzekę inną i musiał je obie jakoś dla odróżnienia nazwać. Nazywał sam czy się dopytywał miejscowych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka