Dodaj do ulubionych

"Język polski jest ą-ę".

21.02.13, 10:02
Rusza kampania Język polski jest ą-ę na rzecz języka ojczystego.
Wywiad z profesorem Bralczykiem.
Czy powinniśmy naciskać na producentów nowoczesnego sprzętu elektronicznego, by instalowali oprogramowanie umożliwiające korzystanie z języka polskiego? Chętnie widziałbym nowe układy klawiatur, w których polskie znaki miałyby swoje osobne klawisze.
Obserwuj wątek
    • dar61 Żąźęjąc ćęń 21.02.13, 11:53
      Jeśli uwzględnić nieodwzajemnioną miłość polskich użytkowników polszczyzny w hamerykańskie wzorce, to zaprojektowanie i produkcja klawiatur z ogonkami to fikcja.
      Akcja, momo polskich unikodowych softłerów, spotka się zapewne z kontrakcją hardłeru.
      Dalej - duży, większy odłam wśród klawiaturujacych polszczyzną to ideolodzy antyortografii, podbudowani swą dysgrafią. Ci są niereformowalni.
      No i ostatnie - polscy dyskalkulicy nie wiedzą może, że wszystkie polskie znaki, przesyłane esemesowo, kosztują drożej, bo są obudowywane dodatkową porcją znaczków je generujących.
      Jak tę wiadomość nagłośnią nadawcy, to zdławią w zarodku chętkę przepchnięcia ogonków polskości przez tłuszczę bezogonkowców...

A, jeszcze jedno - czy akcja ąęowania nie powinna zapomnieć o podwariancie używania początecznego polskiego apostrofu?
      O akcji zapisywania w polszczyźnie słowiańskich personaliów z polska, nie z anglosaska, nie wspominając!
      • dar61 3 3 pytajne, 3 3 liczebnicze 21.02.13, 11:58
        U Dara61:
        ... miłość polskich użytkowników polszczyzny w hamerykańskie wzorce ...

3 jest na sali adjustator?

... momo polskich ...

3 jest na sali korektor?
        • efedra Re: 3 3 pytajne, 3 3 liczebnicze 22.02.13, 03:26
          dar61 napisał:

> 3 jest na sali adjustator?

Adiustatorów jest nawet czech.

> 3 jest na sali korektor?

Na korektę nie litrz.

• dar61 3 3 liczebnicze - 3 3 pytajne 22.02.13, 22:01
            {Efedra}:

... nie litrz ...

Muszem wziąść jakieś dodatkowe lekcje ad.
            Lub @

• zaretpug a ja nie 22.02.13, 20:37
      randybvain napisał:

> Rusza ka
      > mpania Język polski jest ą-ę na rzecz języka ojczystego.

> Wywiad z profesorem Bralczykiem.
      > ]
      > Czy powinniśmy naciskać na producentów nowoczesnego sprzętu elektronicznego, by
      > instalowali oprogramowanie umożliwiające korzystanie z języka polskiego? Chętn
      > ie widziałbym nowe układy klawiatur, w których polskie znaki miałyby swoje osob
      > ne klawisze.
      >

To jest jedna z najlepszych rzeczy jaka zrobili polscy informatycy - ze używamy standardowej klawiatury amerykańskiej.
      • dar61 a on nie 22.02.13, 21:55
        {Zaretpug}:

... To jest jedna z najlepszych rzeczy jakom zrobili polscy informatycy - zhe używamy standardowej klawiatury amerykańskiej ...

Proszę o argumenty za.
        By to, co nie cieszy, zaczęło cieszyć.
      • randybvain Re: a ja nie 23.02.13, 23:50
        Wszystko ładnie pięknie, ale ja podczas pracy używać muszę trzech układów klawiatur albo bawić się we wklejanie właściwych dla danego języka liter. I powiem wam, że to kwestia przyzwyczajenia, gdyż francuskie znaki pisuję w ciemno, podobnie walijskie (jednak nie rozumiem, dlaczego ligatury œ nie ma w skrótach). Co ciekawe, w Viście miałem inne skróty niż w Windows 7 i musiałem się przestawiać.
        Za jakiś czas będę pisał po rosyjsku, to zobaczymy, czy mi się uda pisać w ciemnosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka