Dodaj do ulubionych

Chromosom 7

12.10.14, 13:03
Chromosom 7

W nim tkwi tajemnica naszej mowy...

Na nim znajduje się między innymi gen kierujący, sterujący (z angielska kontrolujący) mięśnie ustne i wokół ustne. Wargi, policzki, mimikę....

Film BBC prezentowany tu przez DER SPIEGEL

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 13:29
      Nu, to teraz wszystko jasne...

FOXP2 gen - jest genem mowy....

Tylko ludzie go mają...

To nas odróżnia od małp i innych zwierzątek...

Ot, co...
      • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 14:06
        the-great-inuk napisała:

> Nu, to teraz wszystko jasne...
        >
        > FOXP2 gen - jest genem mowy....
        >
        > Tylko ludzie go mają...
        >
        > To nas odróżnia od małp i innych zwierzątek...
        >
        > Ot, co...
        =======================

Nu, nie całkowicie...

Zwierzątka go także posiadają...

Wiem, że nic nie wiem...
        • efedra Re: Chromosom 7 12.10.14, 14:31
          the-great-inuk napisała:

> Zwierzątka go także posiadają...

Przepraszam, ale chromosomu się nie posiada. Chromosom się ma.
          Jeżeli - oczywiście - ja rozumiem różnicę między tymi czasownikami.
          • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 15:03
            efedra napisała:

> the-great-inuk napisała:
            >
            > > Zwierzątka go także posiadają...
            >
            > Przepraszam, ale chromosomu się nie posiada. Chromosom się ma.
            > Jeżeli - oczywiście - ja rozumiem różnicę między tymi czasownikami.
            =================== Moje szczere gratulacje! =================
            Twój Chromosom 7 jest w komplecie! Ciesz się z tego powodu...

Serdeczne dzięki za wskazówki stylistyczno-syntaktyczne..
            Skoro żeśwa to wyjaśnili, możemy przejść do części merytorycznej...

Czasowniki - bardzo ważne części mowy, one są głównie orzeczeniem zdania.
            W tym filmiku pan rozpoznaje rybki złote i kota.
            Ale nie jest wstanie określić akcji, która się tam rozgrywa...
            Kotek chce złapać złotą rybkę i zrobić cham, cham...

Kochana efedro mogłabyś mój tekst nieco stylistycznie udobrzyć, aby go można było zrozumieć.

Z góry serdecznie dziękuję za Twój wysiłek intelektualny...

Ot, co...
            • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 15:17
              Ale się wpakowałem!

Teraz wszyscy wiedzą, że mam wybrakowany chromosom 7...
              Ze wstydu schowałem się pod łóżko...

Ot, co...

Postscriptum

Jak ja zazdroszczę wszystkim mającym kompletny, niewybrakowany chromosom 7...
        • kalllka Re: Chromosom 7 12.10.14, 14:41
          Bardzo kolorowy ten protein; myśle, ze u tych z dobra dykcja jest kompletnie pogięty.
          To, ze wszystkie ssawki go posiadają ,mnie nie zdziwiło, ewolucja...jak widać na załączonych imagach, jednym ryjki na zawsze, a innym widelec poda wszystko co wymyśli głowa.
          • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 15:34
            Nu, ciekawe rzeczy piszesz.

Spotkałem Cię przedwczoraj na Aquanecie.

Chodziło o jakieś torby...

Zrozumiałem mniej, aniżeli o chromosomie 7...

Ot, co...
            • kalllka Re: Chromosom 7 12.10.14, 18:02
              Chromosom7 to twój pomysł na wątek. Przemyślałes, co chcesz w nim powiedzieć.. I starałeś pokierować dyskusja w interesującym cię kierunku.
              Moje "teczki z burberry"(...) to niedawne wydarzenie, w którym brałam udział, zrobilo wrażenie bo rozbawiło do rozpuku i pozwolilo mnie -peerelowskiej dziewusze, zidentyfikować z harrodsem ; dlatego tez zestawilam je z "reklamówkami" z Lidla.
              Zawsze tak robię,
              interesujący mnie wątek sprawdzam, zestawiając z podobnymi informacjami zarchiwizowanymi w mojej głebokiej pamięci;
              Myśle,ze precyzyjna tranzycja danych pozwala kształtować aparat wyrażania siebie , swoją pamięć podręczna, keyboard, interfejs na rożne sposoby i w rożnych dziedzinach. de facto- "rzeźbić" chromosomy.

• the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 19:00
                kalllka napisała:

> Chromosom7 to twój pomysł na wątek. Przemyślałes, co chcesz w nim powiedzieć..
                > I starałeś pokierować dyskusja w interesującym cię kierunku.
                =====================

Nu, filmik BBC był o powstawaniu mowy. Interesujący był eksperyment hinduskiej pary małżeńskiej, jak eksperymentowali ze swoim synem.
                Wpierw używał pojedynczych słów, później nauczył się je łączyć w wyrazy.

Następny eksperyment z ptaszkami. Miał udowodnić, że mowa jest w genach.
                Ale skoro tak by było, to wszyscy ludzie, wszystkie języki powinni używać identycznej gramatyki. A wiemy, że tak nie jest...
                Odizolowane ptaszki w trzeciej generacji nauczyły się śpiewać, jak reszta ptasiego społeczeństwa. U ludzi by i 100 generacji nie wystarczyło.

Kto by poprawiał moje błędy, gdybym był odizolowany od reszty forum "O języku"?

Nasze forum jest także o mowie.

Ja myślał, że to w jakiś sposób do siebie pasują.
                Filmik i forum...

Ot, co...
                • kalllka Re: Chromosom 7 12.10.14, 19:56
                  Chybas dobrze myślał. Filmik i forum poczynają z tej samej litery; Choc najpierw niealfabetyczne - widzisz ( dyscyplinując kolejność) a pózniej -piszesz (a najwcześniej słyszysz)
                  Język hindi, jak już Ktoś, na forum napisał, należy do najstarszej grupy językowej indo-europejskiej i upraszczając za co przepraszam, należy do języków fonetycznych.Stad pewnie wziął sie pomysł BBB na eksperyment językowy / z synem i ptaszkiemuncertain ...
                  czy nieudany?
                  -Chromosomy ptaszkow nie posiadają proteiny "forkheada.." Charakteryzującego tylko ssawki. Widać jest to chromosom "myślący" ( choc tylko o cyckach i żarciu w płynie)
                  • the-great-inuk Re: Chromosom 7 12.10.14, 20:09
                    Hindusi żyli w UK i gadali po angielsku. (Oni to mają z czasów kolonialnych...)
                    Eksperymenty z synkiem i ptaszkami, to dwie różne sprawy...

Ja mam takowe wrażenie, że oglądanie tego filmiku kolidowałoby z innymi Twymi planami życiowymi...

Nie zdajesz sobie sprawy, co tracisz...

Ot, co...
                    • kalllka Re: Chromosom 7 12.10.14, 20:42
                      Heh. Wiesz, zanim zdecydowałam napisać to co napisałam, "edytor podpowiadał" mi rutynowo sprawdzić filmik
                      Ale volty w rutynowym postępowaniu, pozwalają na sprawdzenie myślenia: umiejętności pracy prawa i lewa półkula i sięgnięcia do sedna... Logiki- Łańcucha genotypow
                      (Przy okazji zapewniając, jak myśle, dobra zabawę wszystkim zainteresowanym rozwojem tematu....)
                      • the-great-inuk Re: Chromosom 7 13.10.14, 06:33
                        kalllka napisała:

> Heh. Wiesz,
                        ===============
                        Ja mam takowe wrażenie, jakoby byliśmy w strefie granicznej pomiędzy filozofią języka a wiecznością. I tu mnie smutek ogarnia, Pan Bóg zapomniał wyposażyć nas w jakiś maintenance unit, który by automatycznie lub manualnie regulował takie małe niedociągnięcia konstrukcyjnie.

Moje ogólne wrażenie o Panu bogu: Nudził się i stworzył sobie szachownicę na której jesteśmy jedynie pionkami...

Ot, co...
    • ikndar Chromosom X i Y 12.10.14, 17:02
      the-great-inuk napisała:

> Chromosom 7
      >
      > W nim tkwi taje
      > mnica naszej mowy...

>
      > Na nim znajduje się między innymi gen kierujący, sterujący (z angielska kontrol
      > ujący) mięśnie ustne i wokół ustne. Wargi, policzki, mimikę....
      >
      > Film BBC prezentowany tu przez DER SPIEGEL
      >
      > Ot, co...

Geny na chromosomach płciowych są ciekawsze wink
      • the-great-inuk Re: Chromosom X i Y 12.10.14, 18:35
        ikndar napisał:

> Geny na chromosomach płciowych są ciekawsze wink
        ==========================

Każdy ma swój indywidualny gust...

Ja uwielbiam nr 21

Dowód, że Pan Bóg nie znał norm jakościowych ISO...

Ot, co...
    • the-great-inuk Re: Chromosom 7 13.10.14, 10:44
      Polskie streszczenie filmiku BBC...
    • bimota Re: Chromosom 7 13.10.14, 14:13
      O KODOWANIU GENETYCZNY PRAKTYCZNIE NIC NIE WIADOMO. WIEKSZOSC TYCH "NAUKOWCOW" TO DURNIE. DURNIE PUBLIKUJA ICH WYPOCINY. DURNIE TO CZYTAJA BEZKRYTYCZNIE...

GADANIE, ZE JAKIS GEN WPROST ODPOWIADA ZA DANA CECHE TO BZDURA, SLEPA ULICZKA, KTORA "NAUKOWCY" UPARCIE BRNA...
      • the-great-inuk Re: Chromosom 7 13.10.14, 17:37
        bimota napisał:

> GADANIE, ZE JAKIS GEN WPROST ODPOWIADA ZA DANA CECHE TO BZDURA, SLEPA ULICZKA, KTORA "NAUKOWCY" UPARCIE BRNA...
        ===============================
        W każdym razie "NAUKOWCY" wykryli u wspomnianej rodzinie i dalszym niespokrewnionym pacjencie niepełnosprawność mowy.

Takie przypadki wcale nie są takie rzadkie, w moim dzieciństwie mieszkałem w sąsiedztwie takiej rodziny. Żyli z naprawy butów.

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka