kicior99 14.09.04, 14:23 ktos przed chwila uzyl tego wyrazu. Wiem ze to niepoprawnie, ale nigdy nie powiem kontrola odnosnie autobusowych kanarow... chyba ze wprowadza controlling w MPK. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flyap Re: kontrol 14.09.04, 15:01 kicior99 napisał: > ktos przed chwila uzyl tego wyrazu. Wiem ze to niepoprawnie, ale nigdy nie > powiem kontrola odnosnie autobusowych kanarow... chyba ze wprowadza > controlling w MPK. I nikt cię nie zmusi - nie ma przymusu używania okreslnych słów,sa synonimy."Komtrola biletów" jest poprawnym zwrotem, w odróznieniu od slangowych "kanarów".Sam "kanar"(mlm.) jest aprobowany przez ptaszki, przez kiciorów, jak wisać, mniej Odpowiedz Link
sunday Re: kontrol 14.09.04, 15:02 kicior99 napisał: > ktos przed chwila uzyl tego wyrazu. Wiem ze to niepoprawnie, ale nigdy nie > powiem kontrola odnosnie autobusowych kanarow... chyba ze wprowadza > controlling w MPK. Przyszli kanarzy po prostu. I kontrolują bilety. Trwa kontrola. Jak słyszę "kontrol", to mi się gęba sama wykrzywia. Jak po occie. Odpowiedz Link
sunday Re: kontrol 14.09.04, 15:04 > Przyszli kanarzy po prostu. Kanarzy czy kanary? A może bez liczby mnogiej, jak sjp zdaje się sugerować? sjp.pwn.pl/haslo.php?id=22128 Odpowiedz Link
mika_p Re: kontrol 14.09.04, 18:59 Ja powiem "kontrola", bo mi "kontrol" przez snobistyczne gardło nie przejdzie, ale myślę "kontrol". Kontrola to z PIPu albo Urzędu Skarbowego może być, a kanary robia kontrol i już. Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: kontrol 14.09.04, 19:10 Kontrol jest niepoprawny/a. Tak mowia w Malopolsce, ale tam w ogole czasem dziwnie mowia (bez urazy niektorzy, Klymenystra np. ) Tylko kontrola, nawet w wykonaniu kanarow. A na Wegrzech np. mowia na nich "indyki" Odpowiedz Link
klymenystra Re: kontrol 15.09.04, 09:08 nie mowie nigdy "kontrol" !!!!!!!!! tak jak nie mowie "pomarancz"!!!!! potwarz!! potwarz!! Odpowiedz Link
piotrpanek Re: kontrol 15.09.04, 09:43 josip_broz_tito napisał: > Kontrol jest niepoprawny/a. Tak mowia w Malopolsce, Bez takich mi tu! Czemuż niby w Małopolsce miałoby się używać rusycyzmów? To już raczej germanizmów spodziewać się można! > ale tam w ogole czasem > dziwnie mowia To na Mazowszu mówią dziwnie - nie udźwięczniają przed sonorantami, wychodzą na jakiś dwór, mimo że jest tam szczere pole i żadnego króla i myślą, że jagody to tylko borówki Wiem, bo sam od paru lat tam mieszkam. No i częściej mówią "dlaczego" niż "czemu"... Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: kontrol 15.09.04, 14:44 Oj oj, patriotyzm lokalny No dobrze, dobrze, przepraszam Kwestia czy sie dasz Odpowiedz Link
klymenystra Re: kontrol 15.09.04, 15:44 dam mojego poczucia humoru jeszcze nie znasz? nie prycham jak jestem naprawde zla Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: kontrol 15.09.04, 15:55 Kto Was tam, Kobiety wie... Fajne z Was stworzenia, ale zeby przewidywalne to nie powiem, dlategom ostrozny. A kontrol, fakt, rusyscyzm, to niby skad w Krakowie? To w takim razie skad magla, krawatka, "Czebinia", "sposzczeżenie"? Ostatnio poznalem osobe wyksztalcona i inteligentna, humanistke, ktora tak mowi Odpowiedz Link
klymenystra Re: kontrol 15.09.04, 17:24 o magli, powiem szczerze, w zyciu nie slyszalam. krawatka pewnie z francuskiego bo po francusku jest une cravatte. a nasze slynne "cz" to juz dla specjalistow od fonetyki. podobnie jak "skienka" czyli polykanie zbednych samoglosek ))) Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: kontrol 15.09.04, 17:44 A wiesz, skad sie wziela nazwa krawat? Co ciekawsze, dla samych Chorwatow, ta czesc ubioru to "mašna", a "kravata" (tez r. zenski) jest bardzo rzadka. Odpowiedz Link
gatta13 Re: kontrol 15.09.04, 19:53 Moja ciocia z Kilec nosiła pranie do magli, zawsze wydawało mi się, że to są te magle, muszę ją zapytać. Odpowiedz Link
pamusz Re: kontrol 15.09.04, 21:23 Magiel to urzadzenie z wałkami do wygładzanie tkanin -jesnoczesnie nazwa zakładu, w którym to urzadzenie funkcjonowało. Jeżeli tych urzadzeń było więcej, bywał szyld MAGLE i szło sie "do magli".Ciocia więc jest w porządku. W nietórych regionach polski jest "ta magiel"- pewnie stąd, że jeżeli "do magli" to ta magla lub ta magiel. Widziałem szyldy:"Magiel elektryczna"(w Łodzi) i "Magla" w jakieś miejscowosci na trasie Lódź - Lublin Kontrol nam jakoś przeszła! pam Odpowiedz Link
piotrpanek Re: kontrol 16.09.04, 09:33 josip_broz_tito napisał: > A kontrol, fakt, rusyscyzm, to niby skad w Krakowie? To w takim razie skad > magla, krawatka, "Czebinia", "sposzczeżenie"? No, wymieniłeś jedną z najwyraźniejszych cech fonologii małopolskiej - o ile w mowie bardzo szybkiej to zdarza się wszystkim, o tyle małopolanom także w mowie w miarę normalnej. Bardziej szczegółowo - to wam też dosyć często zdarza się zbijać "klaster" do afrykatu przed obstruentami (np. drzwi - [_dż_v'i]), ale nie przed sonorantami (np. t-szm'jel, t-szeba), a nam wszystko jedno - mamy też [czm'jel, czeba]. Przyznaję, że obcując z mazowszanami już sam zacząłem odróżniać w wymowie "trzy" od "czy" A krawatka to praktycznie wyjątek stanowiący przeciwwagę dla jedynie słusznych postaci: klusek, skwarek, rodzynek, chrupek itd... > Ostatnio poznalem osobe > wyksztalcona i inteligentna, humanistke, ktora tak mowi Czy ty jesteś z tych, których śmieszy Rewiński mówiący o "peezelu"? Innymi słowy, czy wydaje ci się, że wszystkie przejawy języka innego niż twój, świadczą o niskim statusie socjalno-kulturowym, tzn. mylisz odmiany regionalne z odmianami socjolingwistycznymi? Ale już za bardzo wchodzimy w domenę forum "Słownictwo gwarowe" Odpowiedz Link
gatta13 Re: kontrol 15.09.04, 19:55 klymenystra napisała: > nie prycham > prryh Ot, kobieca konsekwencja. Pryh czy prych? ) gatta_czepialska Odpowiedz Link
klymenystra Re: kontrol 16.09.04, 09:23 prrych naturalnie ale prryh wyglada tak... godnie pozdrawiam Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: kontrol 15.09.04, 07:50 kicior99 napisał: > ktos przed chwila uzyl tego wyrazu. To byłam ja. Przyznaję się bez bicia. Przed napisaniem postu, w którym tego słowa użyłam zastanawiałam się, która forma jest poprawna, ale z braku słownika, liczyłam na reakcję na forum. No i proszę, działa! Pozdrawiam MM. P.S. Kontrol jest tego samego rodzaju co kontrola i tak samo się odmienia. Różnica występuje tylko w mianowniku. Odpowiedz Link
reptar Re: kontrol 15.09.04, 08:31 Ale jak się stuka na komputerze, to czasem kontrol jest nie do ominięcia. Można kombinować sziftem, altem, pintskrinem nawet, i nic... Bez kontrola ani rusz. Odpowiedz Link
gatta13 Re: kontrol 15.09.04, 15:44 A ja zawsze wtedy śpiewam: Kontrol Jerzy znad Wisły... Mógł być Gondol, może być Kontrol. I tak nie przekonam koleżanek z pracy, że kontrola to nie kontrol, a 15 to może być września, a nie wrzesień. Odpowiedz Link