h_hornblower 17.09.04, 00:03 Czy ktos z Was zetknął sie kiedyś z tym słowem? Jesli tak, to w jakim kontekście? Jesli nie, to szkoda. pzdr horatio Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 00:16 słownik na tej pożytecznej stronie zamieszcza objaśnienie www.vasisdas.friko.pl/b.html ale jeśli chodzi ci o jakieś badania frekwencyjne, to nie wiem Odpowiedz Link
emka_1 Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 00:18 się spotkałam - np. do kelnera - chcę becelować, znaczy płacić a osobnik zapraszający na piwo czy obiad to becelator. Odpowiedz Link
ardjuna Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 00:22 emka_1 napisała: > się spotkałam - np. do kelnera - chcę becelować, znaczy płacić a osobnik > zapraszający na piwo czy obiad to becelator. Winno być: becalować. A zapraszający to 'szpender' Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 00:29 hihi, przypomnialo mi sie jak wlasciciel kempingu na wegrzech w Budapeszcie jak zobaczyl ze za malo od nas wzial, stlukl szklanke, przylazl i lamanym niemieckim staral sie nam udowodnic ze to my. Krzyczal m.in. "Sie muessen zaehlen". Az chcialo sie chorem "Eins, zwei, drei..." ) Odpowiedz Link
emka_1 Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 00:42 znowu posta zeżarło((( słówka są stare, z czasów nieboszczki c.k., moze niechęć do widnia manifestowano, a może niekształceni byli Odpowiedz Link
kicior99 Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 12:46 troche Bazarem Rozyckiego zajezdza =) Odpowiedz Link
gwendal Re: BECELOWAĆ / BECELATOR 17.09.04, 16:33 W moim rodzinnym Krakowie całkiem często spotyka się słówko "becalować" (= płacić) szczególnie jeśli jeśli do owego becalowania wcale nam nie spieszno. Gwendal Odpowiedz Link
h_hornblower To teraz się trzymajcie :) 17.09.04, 18:01 "Panie ministrze, czy mozna tak prawda bez końca becelować budżet?" Użyte kilka miesięcy temu przez jakiegoś (p)osła w jakims programie publicystycznym. Z kontekstu wynikało, że chodzi o łatanie. Nie wiem jakiego i jakim programie bo sprawę znam z relacji ale bardzo wiarygodnej Może pan poseł usłyszał to słowo w modnym klubie i za wszelka cenę postanowił się wylansować. No chyba, że rzeczywiście był z Krakowa i się przejęzyczył. Mniejsza o niego... ...ale tym sensie becelator byłby maszynką do łatania, swoistym stoliczku nakryj się, ostatnią deska ratunku . Wyobrazam sobie reklamy: "Twoja stara robi długi? Becelator kredytowy szyty na miarę" Becelator - bardzo mi sie to slowo podoba. horatio Odpowiedz Link
emka_1 Re: To teraz się trzymajcie :) 18.09.04, 00:53 no i dobrze użył, choć ze skrótem myślowym, bo łatanie budżetu na wtykaniu w dziurę czarną pieniędzy wymaga. no a kto za to płaci, znaczy beceluje? swoja droga ciekawy to poseł, co skrótem myślowym sie posługuje - sugerowałoby to, że jednak czasem myśli. skrótami, ale jednak. Odpowiedz Link
stefan4 Re: To teraz się trzymajcie :) 18.09.04, 07:10 h_hornblower: > "Panie ministrze, czy mozna tak prawda bez końca becelować budżet?" > > Użyte kilka miesięcy temu przez jakiegoś (p)osła w jakims programie > publicystycznym. Z kontekstu wynikało, że chodzi o łatanie. Już wiem! On chciał powiedzieć ,,cerować'', ale uznał, że ,,becelować'' brzmi trendowaciej. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link