Dodaj do ulubionych

Konary - Willa "Konary"

06.02.16, 23:03
"Konary"

Willa "Konary" to kiedyś był budynek w Rabce, gdzie przyjmowano ciężko chore na płuca dzieci do sanatorium.

"Konary"!

Uważacie, że to słowo jak każde inne?
Pomyłka!

Pamiętam, że ja jako taki mały brzdąc (5 -6) lat zapytałem matkę: - Co to znaczy "konary", czy to znaczy, że tam ludzie konają?

Możecie sobie wyobrazić, co czuła matka, która ma ciężko chore dziecko, które odcyfrowuje w nazwie ośrodka leczniczego swoje przeznaczenie?

Tak mi przyszło do głowy to wspomnienie. Jako jakaś taka ciekawostka lingwistyczna. Pewne nazwy dla osób dorosłych mogą znaczyć zupełnie coś innego niż dla maluchów takich do 5 lat.
Obserwuj wątek
    • acztop chore na płuca 06.02.16, 23:18
      nikodem321 napisał:

> "Konary"
      > Willa "Konary" to kiedyś był budynek w Rabce, gdzie przyjmowano ciężko chore na
      > płuca dzieci do sanatorium.
      ...

"Chore na płuca" - choruje się na narząd?...
    • horpyna4 Re: Konary - Willa "Konary" 07.02.16, 08:50
      Widzisz, dzieci mają swoje własne skojarzenia. Dorosłym trudno je przewidzieć.

Mała córeczka koleżanki twierdziła, że słowo "wakacje" oznacza, że jedzie się "w akacje". Po prostu w czerwcu kwitnie robinia biała, zwana popularnie (chociaż nieprawidłowo) akacją, a dziecko zwykle spędzało wakacje w otoczeniu tych drzew i zachwycało się nimi, jak tylko przyjeżdżało.
    • arana Koniec, konać, konar 07.02.16, 09:43
      Jak się postawimy w sytuacji dziecka i zadamy sobie pytanie, co mają wspólnego koniec, konać i konar, to wychodzi nam cząstka kon-.

Gógiel mówi, że koniec i konać (a także początek) łączy wspólny źródłosłów. Jeśli przyjąć hipotezę, że konar ma (znaczeniowo, jako nowy początek drzewa) coś wspólnego z początkiem, to faktycznie wszystko się łączy!
      • arana Re: Koniec, konać, konar 07.02.16, 09:52
        Ile w tym etymologicznego sensu, a ile przypadkowej zbieżności dźwięku – nie wiem. Gógiel jedynie podpowiada, jak te wyrazy łączy poeta. Otóż po jednej stronie, czyli śmierci stawia koniec i konać, a po przeciwnej, czyli wszechświata i wiecznego trwania – konar. Ale jeśli filozoficznie sobie westchniemy, że koniec bywa początkiem, to … dziecko miało prawidłowe skojarzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka