acztop 11.02.16, 22:10 Czy Jogaila Algirdaitis mówił w ogóle po polsku?: deser.gazeta.pl/deser/13,143462,6559,co-by-sie-stalo-gdyby-wladyslaw-jagiello-pracowal-z-wami-w.html#MT lt.wikipedia.org/wiki/Jogaila Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 12.02.16, 06:06 acztop napisał(a): > Czy Jogaila Algirdaitis mówił w ogóle po polsku?: Po Gęsiu - i łatwiej, i modniej. Odpowiedz Link
acztop Jestem bardzo bardzo zaskoczony! 12.02.16, 07:45 arana napisała: > acztop napisał(a): > > > Czy Jogaila Algirdaitis mówił w ogóle po polsku?: > > > Po Gęsiu - i łatwiej, i modniej. Jestem bardzo bardzo zaskoczony! Bo w tym quizie dostałem 11/11 punktów, chociaż strzelałem chyba ze 3 razy... Odpowiedz Link
hans.schmid Re: Jestem bardzo bardzo zaskoczony! 12.02.16, 14:12 11/11 images75.fotosik.pl/322/523c4c238955c800med.jpg Parę strzałów też by się znalazło. Odpowiedz Link
acztop język Jagiełły 12.02.16, 16:09 hans.schmid napisał: > 11/11 > > images75.fotosik.pl/322/523c4c238955c800med.jpg > > Parę strzałów też by się znalazło. Ale nadal nie wiemy, czy Jagiełło w ogóle mówił po polsku... Skąd niby ten Litwin z dziada pradziada, syn Algirdasa, wnuk Gediminasa, miałby znać polski?... Mógł ew. znać jakiś język ruski od swojej matki Julianny Aleksandrownej Twerskiej, jeśli go nauczyła... Odpowiedz Link
arana Re: język Jagiełły 12.02.16, 16:45 acztop napisał(a): > Ale nadal nie wiemy, czy Jagiełło w ogóle mówił po polsku... Był tyle lat w Polsce, że z pewnością czegoś się nauczył. Wiemy zresztą (bo jest zapis), że słuchał kazań po polsku. A jeśli chodzi o mowę, to pewnie chętniej (jak większość dworu) posługiwał się czeskim, który był już po reformie Husa i można nim było wtedy więcej wyrazić. Zresztą - jak twierdzą językoznawcy - czeski i polski były wówczas o wiele bardziej podobne niż dziś. Posługiwano się nim chętnie w Polsce aż do pierwszej połowy XVI wieku włącznie. A niektórzy Polacy nawet księgi pisali po czesku. Odpowiedz Link
acztop Re: język Jagiełły 12.02.16, 16:58 arana napisała: > acztop napisał(a): > > > Ale nadal nie wiemy, czy Jagiełło w ogóle mówił po polsku... > > Był tyle lat w > Polsce, że z pewnością czegoś się nauczył. Wiemy zresztą (bo jest zapis), że sł > uchał kazań po polsku. A jeśli chodzi o mowę, to pewnie chętniej (jak większość > dworu) posługiwał się czeskim, który był już po reformie Husa i można nim było > wtedy więcej wyrazić. Zresztą - jak twierdzą językoznawcy - czeski i polski by > ły wówczas o wiele bardziej podobne niż dziś. Posługiwano się nim chętnie w Pol > sce aż do pierwszej połowy XVI wieku włącznie. A niektórzy Polacy nawet księgi > pisali po czesku. To może ten quiz był z czeskiego?... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: język Jagiełły 12.02.16, 22:32 Ruski znał, a polskiego nauczył się już podczas pobytu w Polsce - żył dość długo i miał na to czas. Oczywiście ówczesny język polski nieco różnił się od dzisiejszego. Odpowiedz Link
acztop Re: język Jagiełły 13.02.16, 00:49 horpyna4 napisała: > Ruski znał, a polskiego nauczył się już podczas pobytu w Polsce - żył dość dług > o i miał na to czas. Oczywiście ówczesny język polski nieco różnił się od dzisi > ejszego. Jeśli znal ruski to pewnie nie było trudno mu nauczyć się polskiego, ok. Odpowiedz Link
randybvain Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 12.02.16, 23:06 Raczej po staropolsku, jeśli już. I po starorusku. Po litewsku pewnie też. I oczywiście znał Esperanto Odpowiedz Link
tbernard Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 29.02.16, 10:53 > I oczywiście znał Esperanto W tamtych czasach Esperanto nie był tak powszechnie znany jak dzisiaj. Odpowiedz Link
bimota Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 29.02.16, 21:06 JA PRAWIE WSZYSTKO ZAGADYWALEM I MAM 9... Odpowiedz Link
efedra Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 29.02.16, 23:27 Zaciekawiliście mnie tym quizem, z duszą na ramieniu go rozwiązywałam i zdziwiłam się swoim wynikiem 11/11. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Czy Władysław Jagiełło mówił po polsku? 02.03.16, 19:12 Również 11/11, nie powiem, że strzelałem ale większość na tzw. "czuja". Odpowiedz Link