Dodaj do ulubionych

WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę

06.12.17, 18:45
Zdawalem niedano pewien test. Polecenie brzmialo: "zaznaczyc tylko 1 poprawna odpowiedz".
W jednym z pytan byly 4 poprawne odpowiedzi, przy czym ostania brzmiala "wszystkie powyzsze odpowiedzi sa prawidlowe". W zwiazku z tym zaznaczylem losowo jedna, czyli pierwsza. Pani sprawdzarka stwierdzila, ze zle, ze nalezalo zaznaczyc czwarta. Powoywala sie przy tym na jakies amerykanskie wyrazenie dotyczace testow i takich odpowiedzi, ktorego nie spamietalem.

Kto ma racje ? I jakie to moglo byc wyrazenie... ?

PRZY OKAZJI... CZYTAJAC WSZE WYPOWIEDZI ZASTANAWIAM SIE CZY TO TAK TRUDNO COS NAPISAC BEZ DOKLADANIA LINKOW...
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 06.12.17, 19:51
      bimota napisał:

> PRZY OKAZJI... CZYTAJAC WSZE WYPOWIEDZI ZASTANAWIAM SIE CZY TO TAK TRUDNO COS NAPISAC BEZ DOKLADANIA LINKOW...
      ====================================>
      Przecie i autorzy WIKI podają na końcu swego wywodu masę odnośników, skąd swą inspirację czerpią. A może kogoś to interesuje i jest wdzięczny za odnośnik. W internecie każdy może pisać i jest dobrze, że istnieje możliwość sprawdzenia tych wypocin...
    • keekees Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 07.12.17, 23:17
      bimota napisał:

> Zdawalem niedano pewien test. Polecenie brzmialo: "zaznaczyc tylko 1 poprawna o
      > dpowiedz".
      > W jednym z pytan byly 4 poprawne odpowiedzi, przy czym ostania brzmiala "wszyst
      > kie powyzsze odpowiedzi sa prawidlowe". W zwiazku z tym zaznaczylem losowo jedn
      > a, czyli pierwsza. Pani sprawdzarka stwierdzila, ze zle, ze nalezalo zaznaczyc
      > czwarta. Powoywala sie przy tym na jakies amerykanskie wyrazenie dotyczace test
      > ow i takich odpowiedzi, ktorego nie spamietalem.
      >
      > Kto ma racje ? I jakie to moglo byc wyrazenie... ?

Ty masz racje, zaznaczyłeś dobrze - zaznaczyłeś prawdziwą odpowiedz, i zaznaczyłeś tylko jedną odpowiedz.

> PRZY OKAZJI... CZYTAJAC WSZE WYPOWIEDZI ZASTANAWIAM SIE CZY TO TAK TRUDNO COS N
      > APISAC BEZ DOKLADANIA LINKOW...
      >
      • arana Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 08.12.17, 06:37
        keekees napisał:

> Ty masz racje, zaznaczyłeś dobrze - zaznaczyłeś prawdziwą odpowiedz, i zaznaczyłeś tylko jedną odpowiedz.

Skąd to wiesz, skoro Bimota nie podał przykładów z testu?
        • bimota Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 08.12.17, 15:33
          CHOCBY STAD, ZE TAK NAPISALEM
          • arana Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 08.12.17, 20:05
            bimota napisał:

> CHOCBY STAD, ZE TAK NAPISALEM
            >

Nie podważam Twojej wiarygodności, jestem tylko nieufna w stosunku do testów. Pamiętasz ten wątek?
            • bimota Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 08.12.17, 22:06
              NIE PAMIETAM, I CO TO MA DO RZECZY ? PRZECZYTAJ UWAZNIE CO NAPISALEM...
    • kornel-1 Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 09.12.17, 09:38
      Jak wygląda koń?

o Ma cztery nogi
      o Ma ogon
      o Ma głowę
      x Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

Bimota:
      o Ma cztery nogi
      x Ma ogon
      o Ma głowę
      o Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

k.
      • stefan4 Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 09.12.17, 11:56
        kornel-1:
        > Jak wygląda koń?
        >
        > o Ma cztery nogi
        > o Ma ogon
        > o Ma głowę
        > x Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

Gdyby coś w moim życiu zależało od wniknięcia w pokrętną intencję autora testu, to zaznaczyłbym jak powyżej.

Gdyby jednak była to dla mnie gra o pietruszkę i chciałbym się powymądrzać, to (skoro to jest wielokrotny wybór), zaznaczyłbym
            x Ma cztery nogi
            x Ma ogon
            x Ma głowę
            x Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe
        Gdyby softłer testu uniemożliwiał mi takie zaznaczanie, to zgłosiłbym obsłudze (eksperymentatorowi?) niesprawność urządzenia; taką samą, jak gdyby pytanie się nie wyświetlało, albo guzik nie dawał się wcisnąć.

- Stefan
        • kornel-1 Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 09.12.17, 12:44
          stefan4 napisał:
          > Gdyby jednak była to dla mnie gra o pietruszkę i chciałbym się powymądrzać, to
          > (skoro to jest wielokrotny wybór), zaznaczyłbym
          >     x Ma cztery nogi
          >     x Ma ogon
          >     x Ma głowę
          >     x Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

> Gdyby softłer testu uniemożliwiał mi takie zaznaczanie, to zgłosiłbym obsłudze
          > (eksperymentatorowi?) niesprawność urządzenia

bimota napisał:
          Polecenie brzmialo: "zaznaczyc tylko 1 poprawna odpowiedz".

Pomimo konstrukcji "wielokrotnego wyboru" należy wskazać jedną prawidłową odpowiedź.

Chociaż istnieją odpowiedzi prawidłowsze i najprawidłowsze, to każda z czterech odpowiedzi jest prawidłowa. IMHO, Bimota wybierając (losowo) jedną z odpowiedzi postąpił zgodnie z logiką testu*, niezgodnie z logiką układającego test.

*/ i udzielił prawidłowej odpowiedzi = zaliczył ten fragment testu.
          k.
          • stefan4 Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 09.12.17, 13:44
            kornel-1:
            > bimota napisał:
            > Polecenie brzmialo: "zaznaczyc tylko 1 poprawna odpowiedz".

Aha. Nie czytałem postu zaczynającego wątek, przeczytałem tytuł i Twoją odpowiedź.

Ale w takim razie bardziej prawidłową reakcją byłoby wyjście z pokoju z ew. trzaśnięciem drzwiami: nie można wypełnić testu wielokrotnego wyboru, zaznaczając tylko jedną odpowiedź. Oczywiście taki trzask można zastosować tylko wtedy, gdy idzie wyłącznie o sens.

Jeśli jednak od wypełnienia testu zależy coś istotnego (np. jakieś uprawnienie), to o sensie trzeba zapomnieć i postarać się podejść do układacza testu jak do berbecia: wprawdzie trochę zabredziłeś z tym jednokrotnym wypełnieniem wielokrotnego wyboru, ale i tak Cię kocham, czuję empatycznie, że chodziło Ci o czwartą opcję, to ja Ci ją na kredyt zaznaczę, a w przyszłości przyjdź do mnie, razem opracujemy taki test w sposób dorosły. Oczywiście nie mówić tego głośno, tylko tak sobie pomyśleć, dla nabrania właściwego stosunku emocjonalnego do dzieciaka.

- Stefan
            • stefan4 A jeszcze... 09.12.17, 14:26
              Ludzie są przyzwyczajeni (ze szkoły?) do wypełniania testów jednokrotnego wyboru: spośród 4 opcji dokładnie jedna jest poprawna i ją właśnie trzeba zaznaczyć. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego. W takiej sytuacji losowanie odpowiedzi, w ogóle bez czytania pytania, daje średnio   1/4 = 25%   poprawnych odpowiedzi. W wielu przypadkach tyle wystarcza do zaliczenia testu.

Gdyby poprawnych odpowiedzi mogło być wiecej (albo żadna) i należało zaznaczyć wszystkie poprawne, to losowe zaznaczanie dawałoby tylko   1/(2^4) = 6.25%   poprawnych odpowiedzi. Rozbieżność między jednym a drugim systemem szybko rośnie z liczbą opcji do zaznaczenia; ta tabelka ilustruje sukces kogoś, kto tylko losuje, nie czytając pytań:
                                |           wybór
                   liczba opcji | jednokrotny | wielokrotny
                  --------------+-------------+-------------
                        4       |     25%     |     6.25%
                        5       |     20%     |     3.125%
                        6       |     16.67%  |     1.5625%

Jak widać wielokrotny wybór znacznie lepiej niż jednokrotny odróżnia tych, co wiedzą, od tych, którzy wypełniają na pałę.

- Stefan
              • kornel-1 Re: A jeszcze... 09.12.17, 23:09
                stefan4 napisał:

ta tabelka ilustruje sukces kogoś, kto tylko losuje, nie czytając pytań:

Kontynuując ten off-forumowy wątek, dodam, że statystyka poprawnych odpowiedzi na pytania przy testach na medycynę, które się przed laty rozwiązywało pokazywała nierównomierny rozkład prawidłowych odpowiedzi. Strzelanie w odpowiedź D (ostatnią) dawało największe prawdopodobieństwo sukcesu (ok. 35-40%, następnie odpowiedź C. ok. 30%). Tak to jest, gdy układający test nie miesza losowo odpowiedzi. Sądzę, że niewiele się zmieniło w tym zakresie.

Kornel
                • bimota Re: A jeszcze... 10.12.17, 12:18
                  To wlasnie chcialem powiedziec. Ja na rajdach rowerowych z powodzeniem stosowalem metode caly czas A lub B... Czlowiek to nie maszyna losujaca....
            • bimota Re: WIELOKROTNY WYBÓR - test na logikę 10.12.17, 11:55
              PRZECIE PISZE, ZE ZLE SIE WYRAZILEM. WYBOR BYL PSEUDOWIELOKROTNY... NIE SUGERUJ SIE ZBYTNIO TYTULAMI...
      • arana Bimota z ogonem 09.12.17, 12:20
        kornel-1 napisał:
        > Bimota:
        > o Ma cztery nogi
        > x Ma ogon
        > o Ma głowę
        > o Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

Wpisałam do gógla slowa: bimota ogon - i wuala!
        • bimota Re: Bimota z ogonem 10.12.17, 12:18
          Spora reprezentacja Suzuki... tez ciekawe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka