Dodaj do ulubionych

Strona aktywna i strona pasywna

01.03.18, 22:39
Co to jest strona aktywna i strona pasywna w odniesieniu do seksu oralnego (właściwie: oralno-genitalnego)? Nie za bardzo wiem, jak rozumieć poniższy artykuł:
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107880,23081644,paradoks-seksu-oralnego-kobiety-mniej-lubia-go-dawac-ale.html#Z_Czolka3Img
W odniesieniu do seksu genitalnego (falliczno-waginalnego i falliczno-analnego) rezygnuje się z określeń "strona aktywna i pasywna" na rzecz takich określeń jak "strona insertywna i receptywna", bowiem nie wiadomo, którą stronę rozumieć jako aktywna, a którą jako pasywna przy np. tzw. pozycji na jeźdźca:
i-base.info/guides/testing/risks-for-men-vs-women-and-insertive-vs-receptive
Pytanie moje może wydawać się wydumane, ale jest precyzyjne i jednoznaczne określanie czynności seksualnych jest bardzo ważne, kiedy mówi się np. o chorobach przenoszonych droga płciowa.
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Strona aktywna i strona pasywna 02.03.18, 03:19
      keekees:
      > Co to jest strona aktywna i strona pasywna w odniesieniu do seksu oralnego
      > (właściwie: oralno-genitalnego)?

A czy strona pasywna (czyli ta, co ma już dość i mówi ,,passe'') może dobrze namalować akt?

- Stefan
      • keekees Re: Strona aktywna i strona pasywna 02.03.18, 18:21
        stefan4 napisał:

> keekees:
        > > Co to jest strona aktywna i strona pasywna w odniesieniu do seksu oralneg
        > o
        > > (właściwie: oralno-genitalnego)?
        >
        > A czy strona pasywna (czyli ta, co ma już dość i mówi ,,passe'') może do
        > brze namalować akt?
        >
        > - Stefan
        >

Wg mnie nie, ale może go pewnie ładnie oprawić w pas-partu smile
    • arana Odwieczny polski problem! 02.03.18, 06:54
      keekees napisał:

> Pytanie moje może wydawać się wydumane, ale jest precyzyjne i jednoznaczne określanie czynności seksualnych jest bardzo ważne, kiedy mówi się np. o chorobach przenoszonych droga płciowa.

Wy się, Keekes, niepotrzebnie usprawiedliwiacie. Wszak już dawno Boy-Żeleński problem rozpoznał, a rozwiązania wciąż nie ma.

• keekees Re: Odwieczny polski problem! 02.03.18, 18:23
        arana napisała:

> keekees napisał:
        >
        > > Pytanie moje może wydawać się wydumane, ale jest precyzyjne i jednoznaczn
        > e określanie czynności seksualnych jest bardzo ważne, kiedy mówi się np. o chor
        > obach przenoszonych droga płciowa.
        >
        >
        > Wy się, Keekes, niepotrzebnie usprawiedliwiacie. Wszak już dawno Bo
        > y-Żeleński problem rozpoznał, a rozwiązania wciąż nie ma.

Znajdźmy to rozwiązanie! Forum jest przecież nomen omen językowe!
        • arana Gdzie leży sedno? 03.03.18, 07:30
          keekees napisał:

> Znajdźmy to rozwiązanie! Forum jest przecież nomen omen językowe!

Pewnie, że słowo język jest wspaniale wieloznaczne, ale my tu na forum możemy stanowić zaledwie maleńki przyczynek do zagadnienia: coś wskazać, zanalizować, ocenić... Najważniejsza część należy do sztuki. Inaczej całej Polsce dostarczymy jedynie zabawy, jakiej nie było od czasu Kurkiewów [ A tu prace Kurkiewicza, o których pisze Boy].

Wracając jednak do sztuki słowa, westchnąć muszę, że w rodzimej twórczości panuje pod tym względem realizm na miarę opisów Orzeszkowej. A któż ich nie ominie wzrokiem! Na początku mogą zaciekawić, ale szybko znudzą. Ale przyznaję, że spotkałam niezwykle ciekawe ujęcie tematu i języka w powieści Ingi Iwasiów W powietrzu. Schwytać niewyrażalne to zadanie sztuki. Myślę, że jej to się udało.
          • keekees łechtant i łechtat 03.03.18, 21:29
            arana napisała:

> keekees napisał:
            >
            > > Znajdźmy to rozwiązanie! Forum jest przecież nomen omen językowe!
            >
            > Pewnie, że słowo język jest wspaniale wieloznaczne, ale my tu na forum m
            > ożemy stanowić zaledwie maleńki przyczynek do zagadnienia: coś wskazać, zanaliz
            > ować, ocenić... Najważniejsza część należy do sztuki. Inaczej całej Polsce dost
            ...

Moja propozycja: strona łechcąca i łechtana, czyli łechtant i łechtat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka