23.06.18, 10:49
z pewnego forum. Cyt.:

"Czy ktoś ma dostęp do angielskiego tłumaczenia Ferdydurke i wie jak standardowo tłumaczy się "upupiać"?

Bo mnie nie podchodzą zadne buttock down ani enbum...
Ja osobiście powiedzialabym po prostu "enarse"... "

Pierwsza rzecz, to co mial na mysli Gombrowicz przez "upupiać". Czytalem jedna jego ksiazke "Trans-Atlantyk", która mnie oslabila. Szczególnie cala strona w stylu. "A ja tak chodzę, chodzę i chodzę, chodzę chodzę , chodzę i chodzę.... i tak ze sto razy.

Ponadto, moje pytanie do znawców gombrowiczowskiej twórczości: Czy upupić to eufemizm udupienia?
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: Przerzut 23.06.18, 11:06
      al.1 napisał:
      Czy upupić to eufemizm udupienia?
      =============================

W języku Johanna Wolfganga von Goethego na porządku dziennym jest:

"Verarschen"

Arsch - rzeczownik

Verarschen - czasownik

Była moja porada pomocna?

tak

nie

Niepotrzebne skreślić.
      • al.1 Re: Przerzut 23.06.18, 12:24
        the-great-inuk napisała:

> W języku Johanna Wolfganga von Goethego na porządku dziennym jest:
        >
        > "Verarschen"
        >
        > Arsch - rzeczownik
        >
        > Verarschen - czasownik
        >
        > Była moja porada pomocna?

> tak

ptaszek

> nie

skreslam

Przy okazji: "verarschen" według tłumacza google'owskiego:
        pol. - syf wokół
        ang. - muck around

• stefan4 Re: Przerzut 23.06.18, 11:42
      al.1 :
      > Czy upupić to eufemizm udupienia?

Nie. Udupienie jest na poważnie i na ostro. Upupienie
      • al.1 Re: Przerzut 23.06.18, 12:14
        stefan4 napisał:

> Przeczytaj lepiej znacznie bardziej klasyczną ,,Ferdydurke'', a nie ,,Transatlantyk''.

Dzięki za oświecenie.

Czy "Ferdydurke" to jest o udlawieniu sie karaskami? Bo jeśli tak, to tą sztukę oglądałem w telewizji. Nie wydawala mi się wysokich lotów. W moim odczuciu byla denna i zabrala mi czas.
        • arana Zwierzenie Chwina 23.06.18, 13:56
          al.1 napisał:

> Czy "Ferdydurke" to jest o udlawieniu sie karaskami? Bo jeśli tak, to tą sztukę oglądałem w telewizji. Nie wydawala mi się wysokich lotów. W moim odczuciu byla denna i zabrala mi czas.

"Iwona, księżniczka Burgunda" kończy się sceną, w której terroryzowana przez dwór Iwona musi siąść do talerza, na którym leży ryba, i dławi się na śmierć ością karaska. Słowo "karasek" już do końca życia będzie dla mnie brzmiało jak sygnał ostrzegawczy. Od czasu tamtej lektury karasków unikam.
          • al.1 Re: Zwierzenie Chwina 23.06.18, 15:58
            arana napisała:

> al.1 napisał:
            >
            > > Czy "Ferdydurke" to jest o udlawieniu sie karaskami? Bo jeśli tak, to tą
            > sztukę oglądałem w telewizji. Nie wydawala mi się wysokich lotów. W moim odczu
            > ciu byla denna i zabrala mi czas.
            >
            > "Iwona, księżniczka Burgunda" kończy się sceną, w której terroryzowan
            > a przez dwór Iwona musi siąść do talerza, na którym leży ryba, i dławi się na ś
            > mierć ością karaska. Słowo "karasek" już do końca życia będzie dla mnie brzmiał
            > o jak sygnał ostrzegawczy. Od czasu tamtej lektury karasków unikam.

No, to przypomnialas mi o tej milczacej xiezniczce nie wiedziec czemu Burgunda, a nie Burgundii (Bourgogne). Zdumienie mnie wzielo przeogromne jak precyzyjnie zostal przeprowadzony zamach na króla (czy kogos tam) przez udlawienie go oscia z karaska.

--
            wiem, że jest tam (Wąs smile ) ~ 1:20
            • arana Burgundem go! 23.06.18, 19:29
              al.1 napisał:

> No, to przypomnialas mi o tej milczacej xiezniczce nie wiedziec czemu Burgunda, a nie Burgundii (Bourgogne).

Bo to była jedna ze szpil wsadzonych Mickiewiczowi:

Bez wątpienia Adam Mickiewicz jest ikoną polskiej poezji, nie tylko romantycznej. Mało kto jednak wie, że jego ulubionym winem było Bordeaux. Nie mniej ważnym, aczkolwiek bardziej współczesnym, aby nie powiedzieć ponadczasowym pisarzem był Witold Gombrowicz – ten zaś stawiał ponad wszystkie trunki Burgundy. Sam Gombrowicz o sobie mówił, że pisał na przekór Mickiewiczowi; jego rozrachunki z romantyzmem są ciekawą analogią do odwiecznej wojny pomiędzy Bordeaux i Burgundią.

Mickiewicz ponoć przed śmiercią poprosił o Bordeaux, Gombrowicz zaś o Burgunda ... czyżby tylko dlatego, że żył o 8 lat dłużej i zdążył ... poznać smak wina idealnego?

• al.1 Re: Burgundem go! 23.06.18, 20:48
                arana napisała:

> Bo to była jedna ze szpil wsadzonych Mickiewiczowi:

Jednym słowem, xiężniczka była winna.
                • arana Re: Burgundem go! 23.06.18, 21:29
                  al.1 napisał:

> Jednym słowem, xiężniczka była winna.

Ale niezawiniona!
      • kalllka Re: Przerzut 24.06.18, 10:56
        Oo stef się wnerwił i udupia w aksamitnych rękawiczkach...
    • arana Re: Przerzut 23.06.18, 13:59
      al.1 napisał:

> z pewnego forum. Cyt.:
      > "Czy ktoś ma dostęp do angielskiego tłumaczenia Ferdydurke i wie jak standardowo tłumaczy się "upupiać"?

Nie mam dostępu do tłumaczenia angielskiego, lecz jedynie do gógla, w którym można znaleźć
      refleksje tłumaczki Danuty Borchardt na ten temat.

Jeszcze tu w rozszerzonej wersji.

• al.1 Re: Przerzut 23.06.18, 16:12
        arana napisała:

> Nie mam dostępu do tłumaczenia angielskiego, lecz jedynie do gógla, w którym mo
        > żna znaleźć
        > refleksje tłumaczki Danuty Borchardt na ten temat.
        >
        > Jesz
        > cze tu w rozszerzonej wersji.

>
        Dzięk you.
        Przy okazji przepraszam za przeoczenie kogo udlawili ryba. Myslalem, ze mezczyzne, ale skoro byla to xiezniczka Burgunda, to swiadczyc to moze o mojej sklerozie. Na usprawiedliwienie dodam, ze w pewnym wieku skleroza to nie choroba, a przywilej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka