24.02.05, 12:32
"Chodzi o imiesłowy. - W 2001 r. zmieniła się ich pisownia z partykułą "nie". Od tego czasu pisze się je łącznie. A na egzaminie maturzyści powinni mieć słowniki podające aktualny stan wiedzy - informuje Mieczysław Grabianowski, rzecznik ministra edukacji. Przyznaje jednak, że nie ma żadnego przepisu z datą graniczną 2001. - Jeśli szkoła nie ma pieniędzy na nowe wydawnictwa, może wykorzystać również te z lat 90. Pod warunkiem, że tuż przed egzaminem nauczyciel poinformuje o tym zdających i uprzedzi, że teraz "nie" z imiesłowami pisze się już inaczej. "

Jeżeli nauczyciele nie zdążyli "poinformować i uprzedzić" o tym przez całe liceum, wydaje mi się, że "tuż przed egzaminem" to trochę za późno na tak szokujące dla młodzieży infromacje.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2568155.html?nltxx=1078293&nltdt=2005-02-24-02-05
Obserwuj wątek
    • pam31 Re: Nie 24.02.05, 15:36
      Taki tekst wpisałem na forum pod artykułem GW-----------------------------------
      --------------------------------------------
      Nowy przepis łącznego pisania nie- z imiesłowem został wprowadzony stosunkowo
      niedawno i prościej byłoby poinstruować sprawdzających, aby wykazali się
      tolerancją w odniesieniu do ewentualnych błędów w tem zakresie,
      szczególnie,że sami poloniści nie zawsze skrupulatnie go egzekwowali.
      Instruktaż na sali przed rozpoczęiem egzaminu nie powinien być
      przeprowadzany, jako stresogenny.Jest jeszcze trochę czasu,żeby to
      przypomnieć zainteresowanym. Apelowanie o zakup słowników wydaje mi sie
      niepoważny.

Tak się zbiegło,ze myślimy podobnie
      • gatta13 Re: Nie 24.02.05, 17:08
        Mnie się wydaje, że można też znieść maturę, jako stresogenną.

wink
        • pam31 stres? 24.02.05, 18:26
          Właściwie to cała szkoła i studia sa stresogenne, może przedszkole i początkowe
          klasy podstawówki troche mniej. Wspomniałem o dodatkowym stresie wynikajacym z
          doraźnej instrukcji przedstawianej już zestresowanej młodzieży, czekajacej na
          podanie tematów.
    • tawananna Re: Nie 24.02.05, 23:05
      Wszystko pięknie tyle, że:
      - primo, owszem, jest zasada, że można pisać "nie" łącznie z imiesłowem
      przymiotnikowym, ale cały czas jest możliwość pisania go rozłącznie we
      wszystkich takich przypadkach, w których można było pisać je rozłącznie przed
      zmianę.
      - secundo, skąd się wziął ten 2001 rok??? O ile mnie pamięć nie myli, zmiana
      miała miejsce w 1997...
    • jacklosi Re: Nie 28.02.05, 15:28
      Nie wiem, czego się czepiasz. Ale jeżeli tego, że cała wiedza pretendujących do
      dojrzałości maturzystów powinna pochodzić od nauczyciela, to się zdziwię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka