ariwederczi 05.05.06, 18:08 Jak poprawnie akcentować imię Weronika? I dlaczego WeROnika brzmi lepiej niż WeroNIka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarykot Re: WeroNIka / WeROnika 05.05.06, 21:56 » I dlaczego WeROnika brzmi lepiej niż WeroNIka? jezusiemaryjo... widzicie a nie grzmicie Odpowiedz Link
zajaczek79 Re: WeroNIka / WeROnika 06.05.06, 09:56 ariwederczi napisał: > I dlaczego WeROnika brzmi lepiej niż WeroNIka? Nie, [we'ronika] nie brzmi lepiej niż [wero'nika]. Nigdy zresztą nie słyszałam, by ktoś tak mówił. Zgodnie z ogólną regułą, akcentujemy na drugą sylabę od końca, jak większość polskich wyrazów, chyba że mamy do czynienia z wyjątkiem. W tym przypadku nie mamy. Odpowiedz Link
jacklosi Re: WeroNIka / WeROnika 08.05.06, 12:50 zajaczek79 napisała: > Nie, [we'ronika] nie brzmi lepiej niż [wero'nika]. Nigdy zresztą nie słyszałam, > by ktoś tak mówił.> Wsłuchaj się, Zajączku, jak mówią w radiu i telewizji, to usłyszysz i WeROnikę, i MOnikę, i oKOlicę, i NAukę, i jeszcze mnóstwo innych obcych wyrazów. Odpowiedz Link
zajaczek79 Re: WeroNIka / WeROnika 11.05.06, 09:37 jacklosi napisał: > Wsłuchaj się, Zajączku, jak mówią w radiu i telewizji, to usłyszysz i WeROnikę, > > i MOnikę, i oKOlicę, i NAukę, i jeszcze mnóstwo innych obcych wyrazów. Owszem, akcentowanie [o'kolica] i ['nauka] da się dość często słyszeć, natomiast przyznam, że z podanym przez Ciebie sposobem akcentowania imion nigdy się nie spotkałam. Sam jednak fakt, że są co do tego wątpliwości, dowodzi, że problem istnieje, więc się nie spieram co do jego występowania Pozdrawiam, Z. Odpowiedz Link
coldsilence Re: WeroNIka / WeROnika 06.05.06, 15:55 z tego co wiem WeROnika tez jest poprawne,ksiadz w LO tak akcentowal,przebywal dlugo we wloszech,i tam podobno w ten sposob sie akcentuje. Odpowiedz Link
tawananna Re: WeroNIka / WeROnika 06.05.06, 18:41 > z tego co wiem WeROnika tez jest poprawne,ksiadz w LO tak akcentowal,przebywal > dlugo we wloszech,i tam podobno w ten sposob sie akcentuje. Za granicą to się może akcentować jakkolwiek; w tym przypadku rozmawiamy o regułach akcentuacji w języku polskim. Po polsku mówi się Monika z akcentem na drugą sylabę, w angielskim akcentuje się pierwszą - i z Weroniką w różnych językach też różnie bywa. Możliwe, że we włoskim właśnie inaczej niż w polskim . Odpowiedz Link
piscina Re: WeroNIka / WeROnika 06.05.06, 18:50 To jest inna wersja imienia BereNIka. Mimo że końcówka -ika, jednak akcent na drugiej od konca, a nie na trzeciej, bo to jest złożenie dwóch słów dwusylabowych, członem drugim jest greckie 'nike', czyli zwycięstwo. Odpowiedz Link
plazzek Re: WeroNIka / WeROnika 08.05.06, 10:29 A to ciekawe. 1. Berenika po przemianie greckiego 'b' w 'v' staje się Weroniką. 2. Złożenie podobne jak Kostaryka (Costa Rica), które niedouczeni ludzie z prof. M. na czele akcentują na trzecią od końca. Odpowiedz Link
piscina Re: WeroNIka / WeROnika 08.05.06, 15:26 gdabski napisał: > A jak się ma do tego Monika? Nijak Po pierwsze, 'Monika' nie jest złożeniem, a po drugie - w łacinie to imię ma krótkie 'i', co (w łacinie) każe kłaść nacisk na trzecią sylabę od końca. Odpowiedz Link
hetman4 Re: WeroNIka / WeROnika 08.05.06, 23:12 piscina: > co (w łacinie) każe kłaść nacisk na trzecią sylabę od końca. Ale Monika się zadomowiła w polszczyźnie. I dobrze, bo inaczej musiałby skomponować Wasowski i inaczej zaśpiewać Czechowicz tę piękną balladkę: "Pani Monika to jest taka muzyka o której skrzypce po nocach śnią..." Przy okazji wpadam we własne sidła, bo znacznie częściej mówię MUzyka niż muZYka. Widać ciągle bliższa mi Monika niż muzyka Odpowiedz Link
piscina Re: WeroNIka / WeROnika 09.05.06, 15:04 Ja wprawdzie nadal mówię MUzyka, ale już coraz częściej MoNIka, zwłaszcza że przeważnie tak mówią teraz na siebie nosicielki tego imienia. Odpowiedz Link
szarykot Re: WeroNIka / WeROnika 10.05.06, 22:16 a ja będę mówił na siebie maCIEK. i od dziś proszę właśnie tak się do mnei zwracać. no ludzie kochani nooo... bez przegięć... Odpowiedz Link
pam75 Re: WeroNIka / WeROnika 10.05.06, 22:47 szarykot napisał: > a ja będę mówił na siebie maCIEK. i od dziś proszę właśnie tak się do mnei zwracać. Co to ma być? Autoreklama? Odpowiedz Link
szarykot Re: WeroNIka / WeROnika 11.05.06, 08:43 tak. aLE taKA autoreklaMA z akcenTEM na ostatNIĄ sylaBĘ. żadNEJ inNEJ nie upraWIAM Odpowiedz Link