Dodaj do ulubionych

Liczba podwojna

10.03.03, 12:21
Pewien Sloweniec studiujacy ze mna we Wloszech zapytal mnie czy w naszym
jezyku tez jest tzw liczba podwojna. powiedzialem ze nie, ale ze wydaje mi
sie ze kiedys byla. Poprosil o szczegoly, a ja mu na to ze sie dowiem.
Pomozecie?
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Liczba podwojna 10.03.03, 13:06
      Liczbę podwójną masz na przykład w przysłowiu „Mądrej głowie dość dwie słowie”.
      Dawniej było tak: dwie słowie, trzy słowa, cztery słowa itd. Jest też jakiś
      taki cytat „[coś tam, coś tam], dwie niewieście narobiły jarmark w mieście” -
      te dwie niewieście to też liczba podwója (a trzy i więcej to już niewiasty).

Poza tym pozostałości liczby podwójnej to „rękoma”, „oczyma” (bo oprócz tego
      mamy „rękami” i „oczami”wink.
    • ja22ek Re: Liczba podwojna 10.03.03, 13:47
      Z reliktów mamy jeszcze dwieście (a nie dwasta) i dwadzieścia (tu jeszcze
      dodatkowo męski ten dziesięć).
      W koniugacji w niektórych gwarach robiwa, nosiwa, róbwa, nieśwa to także
      pozostałości form osobowych liczby podwójnej czasownika.

Do szczegółów odesłałbym do podręczników...
      • gacus2 Re: Liczba podwojna 10.03.03, 16:01
        Jesli moglbys mi podeslac na maila. Jak wroce (o ile wroce) do kraju to zajrze.
        Dziex
        • kicior99 Nie czytajta tego 10.03.03, 18:39
          a jakie szanse ma aby zostac zrozumiane jako dualis? Moj wujek (kieleckie) tak
          mowi ale jakos nie pomyslalem kiedys, ze chodzi mu o 2 osoby. Dopiero w szkole
          mi to powiedzieli.
          • sze Re: Nie czytajta tego 10.03.03, 19:18
            Bo to i jest (a raczej był) dualis. Zresztą tak jak i inne dualisy - 'idźwa'
            czy 'ręku'. Nikt już chyba tego nie rozumie ani nie używa jako dualisu ('ręku'
            jest chyba współcześnie wręcz rozumiane bardziej jako sing., jak sądzę).
            Zawsze, gdy się stykam z formami typu 'idźwa' czy 'róbta', mam wrażenie, że
            jest to po prostu dominująca końcówka pluralis na jakims terenie dialektalnym.
            I nic więcej.

No, chyba że ktoś ma inne dane...? Że gdzieś (np. w dwóch wsiach pod Sieradzem;
            chociaż archaizmy się raczej uchowują na peryferiach, więc powiedzmy w
            Zwardoniu) ktoś rozumie toto podwójnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka