takasobie 12.03.03, 21:09 Pewnie banalne, ale nie wiem, czy powinno się mówić (dla przykładu)"używać internet" czy "używać internetu", "słuchać muzykę" czy "słuchać muzyki". Często słyszę pierwszą wersję i razi mnie to, ale nie wiem, czy ma prawo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Używać internet? 13.03.03, 09:01 Może razić. Jeszcze. Tradycyjnie używało się dopełniacza, ale ostatnio zaczyna się używać Calgon... tzn. biernik. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Używać internet? 13.03.03, 14:05 Czy nie mam tu tesz duzego znaczenia partytywna funkcja dopelniacza? Uzywac mydla (czesc calosci), uzywac zycia Odpowiedz Link
ja22ek Re: Używać internet? 13.03.03, 14:41 To był 1800. Musiałeś się bardzo śpieszyć Gdyby partytywność miała znaczenie, to używałoby się Calgonu. Z pewnych dyskusji na Ortografia wynika, że młodzież nie czai dopełniacza cząstkowego (chyba że sfrncuziała Odpowiedz Link
gree Re: Używać internet? 13.03.03, 23:08 B smutne. Nie znosze tego biernika zamiast dopelniacza. A pleni sie coraz bardziej Ale tez juz zwatpilem w swoje wyczucie jezykowe, kiedy sprowaddzilem sie do Wawy przed kilkoma misiacami i w komunikacji miesjkiej zobaczylem "oficjalne nalepki" z haslem: ustąp miejsce. Na szczescie moje zwatpienie szybko minelo. Ale nalepki zostaly... Odpowiedz Link
otto_1 Re: Używać internet? 14.03.03, 14:42 Nalepki pojawiły się chyba rok temu. Spotkały się z falą krytyki. Jaka była odpowieź ZTM ? Od paru tygodni pojawiły się nowe nalepki: 'Dziękuję, że ustąpiłeś mi miejsce'. Nie będą Miodki i Bralczyki płuły nam w twarz. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Używać internet? 14.03.03, 19:40 otto_1 napisał: >Nie będą Miodki i Bralczyki płuły nam w twarz. Moze to haslo na nowe vlepki? Odpowiedz Link
kicior99 Re: Używać internet? 14.03.03, 12:09 ja22ek napisał: młodzież nie czai dopełniacza cząstkowego > (chyba że sfrncuziała Byl o tym watek (jeden z lepszych) Sfiniala mlodziez tez go uzywa =)))(wpisuj do odrebnego watku) Odpowiedz Link