dropser 30.01.07, 23:21 Wiem,że "ten satelita" a nie "ta satelita" Ale jak to brzmi "Dwa satelity.." Powiedzcie to głośno.Nie można by zmienić rodzaju satelicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: Satelita 30.01.07, 23:31 a to nie jest "dwaj satelici"? komecie zmienili rodzaj, mysle, ze to kwestia czasu. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Satelita 31.01.07, 05:13 dropser: > Wiem,że "ten satelita" a nie "ta satelita" Ale jak to brzmi "Dwa satelity.." > Powiedzcie to głośno.Nie można by zmienić rodzaju satelicie? A swoją drogą... Męskie rzeczowniki zakończone na ,,-a'' oznaczają głównie osoby: poeta, astronauta itp.; wtedy z liczbą mnogą nie ma problemów (,,dwaj poeci''). Czy oprócz ,,satelity'' są jeszcze inne męskie rzeczowniki na ,,-a'' oznaczające przedmioty? Jeśli ,,satelita'' jest jedynym takim, to popieram postulat Dropsera, żeby mu przeprowadzić operację zmiany płci. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
ambrig Re: Satelita 31.01.07, 10:16 Dwa satelity nie brzmi. Ale "Księżyc jest naturalną satelitą Ziemi" też nie. W tzw. językach obcych są takie przypadki, że przy zmianie liczby zmienia się też rodzaj. Przykładu nie podam, bo go sobie nie zanotowałam, tylko zarejestrowałam zjawisko (chyba we fr.)Bardzo lubię wyjątki, bez nich jest językowo nudno i nieżywo. Odpowiedz Link