dropser 01.01.08, 23:45 Czyja jest ta książka czy kogo jest ta książka? Ale do kogo należy..? Czy osobowe to kogo a nieosobowe czyje? Kogo matka i czyja skarpeta? Wyraz "czyja" wygląda idiotycznie,tak na marginesie. Pomożecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaj.ka Re: czyje.... kogo 02.01.08, 00:29 Zaimek: czyj, czyja , czyje mój, moja, moje to zaimek dzierżawczy, wskazujący na przynależność, posiadanie, co w odniesieniu do matki czy żony jest przekroczeniem uprawnień. Odpowiedz Link
pam75 Re: czyje.... kogo 02.01.08, 01:27 kto, DB. kogo zaimek pytajny odnosżacy sie do osób i (rzadziej)zwierząt, niezależnie od rodzaju i liczby. Czyj, czyja, czyje - zaimek dzierżawczy używany w pytaniach lub w zdaniach podrzędnych w funkcji zaimka względnego. Markowski przytacza zdanie: "Mogę wiedzieć, czyja to harfa?(nie: Kogo ta harfa?)".Również:" Konkurs wygra ten, czyj projekt będzie bardziej nowoczesny.(nie:którego projekt....). Relacja przynależności - jak widać - nie jest warunkiem koniecznym. Odpowiedz Link