12.12.03, 11:37
Hmmmm.... "który" Jaka to część zdania/mowy?
Obserwuj wątek
    • jacklosi Re: który... 12.12.03, 12:19
      Spójnik jako część mowy
      A jako część zdania nie wiem
      JK
      • emka_1 Re: który... 12.12.03, 14:41
        jacklosi napisał:

> Spójnik jako część mowy

???
        spójnik jest nieodmienną częścią mowy!

zaimek
        • jacklosi Re: który... 12.12.03, 15:15
          emka_1 napisała:

> jacklosi napisał:
          >
          > > Spójnik jako część mowy
          >
          > ???
          > spójnik jest nieodmienną częścią mowy!
          >
          > zaimek
          Za który imek? Po mojemu spójnik, bo spaja jedno zdanie podrzędne z drugim.
          Funkcją zaimka jest zastępowanie rzeczownika. A który go nie zastępuje. A że
          odmmienny to co?
          JK
          P.S. Chyba że nie mam racji
          • jottka Re: który... 12.12.03, 15:30
            "który - ZAIMEK wprowadzający różne wypowiedzenia podrzędne. (...) ZAIMEK
            rozpoczynający pytania samoistne"

/Jerzy Podracki, Słownik interpunkcyjny języka polskiego.., Warszawa 1998, s.160
          • emka_1 Re: który... 12.12.03, 15:31
            jacklosi napisał:

> Za który imek? Po mojemu spójnik, bo spaja jedno zdanie podrzędne z drugim.
            > Funkcją zaimka jest zastępowanie rzeczownika. A który go nie zastępuje. A że
            > odmmienny to co?
            > JK
            > P.S. Chyba że nie mam racji

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=27428
          • arana kompromis krakowski :) 12.12.03, 16:39

> jacklosi napisał:
            > Spójnik jako część mowy
            > >

Emka i Jottka:
            > > zaimek

No to krakowskim targiem: zaimek w funkcji spójnika. Jak Wam się podoba? smile

Arana
            • jottka Re: kompromis krakowski :) 12.12.03, 20:30
              ja tylko cytuję słowniki i nie poczuwam się w prawie do zawierania kompromisów
              tej wagi
              • arana Re: kompromis krakowski :) 12.12.03, 20:58
                jottka napisała:

> ja tylko cytuję słowniki i nie poczuwam się w prawie do zawierania
                kompromisów tej wagi

No dobrze, poczekajmy na wzory z Brukseli w sprawie Nicei; załatwimy sprawę jak
                Europejczycy. smile)

Arana

Arana

• jottka nie 12.12.03, 21:14
                  ma na co czekać, poloniści suwerennie dość dawno ustalili zasady w tej mierze
                  • ja22ek SBB 14.12.03, 13:53
                    Szukaj, burz i buduj...

Poloniści sobie ustalili suwerennie, a Jacklosi może sobie też suwerennie
                    ustalić. Np. prof. Dunaj sobie też ustalił suwerennie, że nie ma partykuł, a są
                    modulanty i coś tam jeszcze.
                    Mnie się nawet 'który' jako spójnik podoba smile

J.
                    • emka_1 Re: SBB 14.12.03, 14:32
                      ja22ek napisał:

> Szukaj, burz i buduj...

zostanie ci skrzek w garścisad

> Jacklosi może sobie też suwerennie
                      > ustalić.

może, na właśny użytek i odpowiedzialność, inaczej wprowadza w błąd niewinne
                      jednostki.

> Mnie się nawet 'który' jako spójnik podoba smile

de gustibus non disputandum est.
                      • jottka Re: SBB 14.12.03, 18:37
                        jest różnica między uzasadnioną stosownie teorią czy hipotezą naukową a
                        oświadczeniem typu 'bo ja tak uważam'

niech jacklosi przedstawi argumenta za swą tezą, a chętnie się przychylimy
                        • ja22ek Re: SBB 15.12.03, 08:57
                          > jest różnica między uzasadnioną stosownie teorią czy hipotezą naukową a
                          > oświadczeniem typu 'bo ja tak uważam'

I jest różnica między nauką, jaka jest np. fizyka, a wiedzą, którą jest
                          przepojona polonistyka. Mnie się wydaje, że klasyfikacja części mowy to w
                          pewnej mierze widzimisię klasyfikantów.

> niech jacklosi przedstawi argumenta za swą tezą, a chętnie się przychylimy

Przychylić nie przychylić, a posłuchać można... O to mi chodzi, żeby nie
                          zamykać swojego umysłu. A biedni nieświadomi niech się sami o siebie troszczą,
                          o!

J.
                          • jacklosi Spójnik 15.12.03, 10:29
                            W moim poglądzie nie jestem osamotniony:
                            www.druid.com.pl/051200-m.html (chociaż facet w trakcie pisanie zmienia
                            zdanie).
                            Argumenty za spójnikiem przedstawiłem.
                            I dalej dziwię się słownikom.
                            JK
                            • emka_1 Re: Spójnik 15.12.03, 13:53
                              jacklosi napisał:

> Argumenty za spójnikiem przedstawiłem.

tyle, że jeden fałszywy. 'ktory'zastępuje rzeczownik np. który z was to zrobił?
                              którego dzisiaj mamy? pożycz ksiązkę. którą?

co 'ktory' spaja w powyższych zdaniach?

• arana Wzmocniony kompromis 15.12.03, 18:39

> jacklosi napisał:
                                >
                                >
                                > > Argumenty za spójnikiem przedstawiłem.

> emka_1 napisała:

> tyle, że jeden fałszywy. 'ktory'zastępuje rzeczownik np. który z was to
                                zrobił?
                                > którego dzisiaj mamy? pożycz ksiązkę. którą?
                                >
                                > co 'ktory' spaja w powyższych zdaniach?

Czy ta dyskusja nie wzmacnia podstaw kompromisu, który przedstawiłam wyżej?
                                Dodałabym tylko słówko CZASEM, czyli "zaimek, ale czasem w funkcji spójnika
                                (gdy rozpoczyna zdanie podrzędne)"

PS
                                W Nicei impas, u nas być może będzie lepiej. Postarajmy się, a wtedy dla nich
                                paw i papuga! smile
                                >
                                >
                                • emka_1 Re: Wzmocniony kompromis 15.12.03, 18:58
                                  arana napisała:

>(...), ale czasem w funkcji spójnika
                                  > (gdy rozpoczyna zdanie podrzędne)"

to jest człon nawiązania smile))

> PS
                                  > W Nicei impas, u nas być może będzie lepiej. Postarajmy się, a wtedy dla nich
                                  > paw i papuga! smile
                                  twardo stoim na gruncie zaimka!
                                  • arana Kim jest Emka? :) 15.12.03, 21:01
                                    emka_1 napisała:

> arana napisała:
                                    >
                                    >
                                    > >(...), ale czasem w funkcji spójnika
                                    > > (gdy rozpoczyna zdanie podrzędne)"
                                    >
                                    > to jest człon nawiązania smile))

...czyli łącznik, czyli spójnik, o!

>
                                    > twardo stoim na gruncie zaimka!

Byłaś w helikopterze i jesteś usztywniona??? smile)
                                    • emka_1 Re: Kim jest Emka? :) 15.12.03, 22:52
                                      arana napisała:

>
                                      > ...czyli łącznik, czyli spójnik, o!

o! nie jest spójnikiemsad pełnić funkcję a być to nie to samo.
                                      >
                                      > >
                                      > > twardo stoim na gruncie zaimka!
                                      >
                                      > Byłaś w helikopterze i jesteś usztywniona??? smile)
                                      dążenie do poznania godne enkawudzistysmile
                                      co by cię jak angielskiego kota - nie byłam. więcej ani słowa, bo kicior
                                      wywnętrzania politycznego nie lubi.

• ja22ek Filozofem? 16.12.03, 09:05
                                        emka_1 napisała:

> o! nie jest spójnikiemsad pełnić funkcję a być to nie to samo.

To jest temat na dłuższą dyskusję dotykającą podstaw poznania smile

P.o. kierownika jest kierownikiem de facto, choć nie de iure. Z praktycznego
                                        punktu widzenia, jaki w sprawach językowych lepiej chyba przyjmować, stan
                                        faktyczny ma większe znaczenie. Np. 'niewierzący' jest de facto rzeczownikiem,
                                        choć odmienia się jak przymiotnik, a i z czasownikiem ma co nieco wspólnego;
                                        jednak najważniejsze jest, że pełni funkcję rzeczownika. Podobnie 'zielony':
                                        czy jest to przymiotnik, czy rzeczownik, zależy od funkcji, jaką pełni w zdaniu.

Więc raczej stój twardo na gruncie zaimka. Żadnych ustępstw na korzyść
                                        spójników! wink

J.
                                        • arana Re: Filozofem? 16.12.03, 14:18
                                          Arana: "Kim jest Emka?"

Jazzek: "Filozofem?"

Arana: "Dziękuję!"

• arana Powrót na trakt :) 16.12.03, 14:08
                                        emka_1 napisała:

> o! nie jest spójnikiemsad pełnić funkcję a być to nie to samo.

Cieszmy się z rozmaitości i licznych zastosowań zaimków; niech to bogactwo nas
                                        łączy, a nie dzieli! smile

emka_1 napisała:

> > > twardo stoim na gruncie zaimka!
                                        > >
                                        > > Byłaś w helikopterze i jesteś usztywniona??? smile)
                                        > dążenie do poznania godne enkawudzistysmile
                                        > co by cię jak angielskiego kota - nie byłam. więcej ani słowa, bo kicior
                                        > wywnętrzania politycznego nie lubi.

Przepraszam, wyszło niezręcznie, a miał to być zwykły żartobliwy manowiec, nie
                                        żadna polityka. Już wracam - stosownie skruszona - na główny trakt.
                                        Cieszę się, ze Jazzek zareplikował właściwym tytułem.

A co z tym kotem? żnam tylko jednego z tych rejonów, któru znikał zostawiając
                                        uśmiech, co niniejszym czynię. smile

Arana
                                        • emka_1 Re: Powrót na trakt :) 17.12.03, 14:57
                                          arana napisała:

>
                                          > A co z tym kotem? żnam tylko jednego z tych rejonów, któru znikał zostawiając
                                          > uśmiech, co niniejszym czynię. smile

angielskie porzekadło mówi: curiosity kill the cat. btw. kot z cheshire
                                          rozpoczynał znikanie od koniuszka ogonawink ale nie ważne, uśmiech się liczy.
                              • stefan4 Re: Spójnik 15.12.03, 21:15
                                emka_1:
                                > 'ktory'zastępuje rzeczownik np. który z was to zrobił?

Który z nas zastępował rzeczownik? Ja kiedyś próbowałem, ale okazałem się za
                                mało rzeczowy.

- Stefan
                                • emka_1 Re: Spójnik 15.12.03, 22:57
                                  stefan4 napisał:

> Który z nas zastępował rzeczownik? Ja kiedyś próbowałem, ale okazałem się za
                                  > mało rzeczowy.

czysta kokieteria sad
                          • emka_1 Re: SBB 15.12.03, 14:10
                            ja22ek napisał:
                            Mnie się wydaje, że klasyfikacja części mowy to w
                            > pewnej mierze widzimisię klasyfikantów.

widzimisię oparte na jakiejś teorii, można teorię podważyć i na przykład
                            klasyfikować części mowy wg. porządku alfabetycznego i wszystkie wyrazy
                            rozpoczynające się na 'a' będa przymiotnikami w bierniku (adiectivus,
                            accusativus) sad
                            >
                            >
                            >
                            > Przychylić nie przychylić, a posłuchać można... O to mi chodzi, żeby nie
                            > zamykać swojego umysłu.

dezyderata! dezyderata! dezyderata!!! smile))

>A biedni nieświadomi niech się sami o siebie troszczą,
                            > o!
                            skrajny egoizmsad((

• ja22ek Re: SBB 16.12.03, 09:09
                              emka_1 napisała:

> widzimisię oparte na jakiejś teorii, można teorię podważyć

To nie jest nauka, gdzie teorię można podważyć. To jest klasyfikacja. Różne
                              klasyfikacje mogą współistnieć.

> dezyderata! dezyderata! dezyderata!!! smile))

Oświeć mnie, co by to miało znaczyć.

> >A biedni nieświadomi niech się sami o siebie troszczą,
                              > skrajny egoizmsad((

Nieświadomi niech kierują się na forum Ortografia, albo lepiej na słownik
                              języka polskiego. Tutaj jest z założenia pół serio, 3/4 żartu.

J.
                              • emka_1 Re: SBB 16.12.03, 14:17
                                ja22ek napisał:

>
                                > Oświeć mnie, co by to miało znaczyć.

początek powszechnie znanej pieśni piwnicznej, zwyty z radością skutkiem
                                skojarzenia wywołanego słowami o nie zamykaniu umysłu -
                                "...wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoja
                                opowieść...".smile))

p.s. wszelka zbieżność przypadkowa, powyższy cytat nie odnosi się do żadnego z
                                forumowiczów.

• dialektolog które który, o którym ta mowa? 30.12.03, 10:57
                                ja22ek napisał:

> Nieświadomi niech kierują się na forum Ortografia, albo lepiej na słownik
                                > języka polskiego. Tutaj jest z założenia pół serio, 3/4 żartu.

Lubię być i tu, i tam.
                                Lubię i serrrio, i sierioznie, półserio, i bułę ze serem, zwaną też drożdżówką.
                                Muszę przemyśleć, czym świadom, czy nie.

---------------------------------------------------

A "który" wedle SWJP pod red. Dunaja to albo przymiotnik (dawny zaimek np.
                                pytajny), albo relator (dawny zaimek względny).

Za to według "Gramatyki języka polskiego" prof. Henryka Wróbla (Kraków 2001)
                                istnieją względniki: "Względniki to leksemy, które spełniają funkcję łączącą,
                                ale równocześnie zajmują pozycję członu zdania. Łączą one zdania pojedyncze w
                                zdania złożone w taki sposób, że zastępują jeden z odmiennych członów zdania
                                pierwszego lub całe zdanie pierwsze, ale stanowią człon zdania drugiego.
                                Odmieniają się przez przypadki, większość też przez rodzaje i liczby, a ich
                                forma jest uzależniona od dwu składników łączonych zdań [...]. Do klasy tej
                                należą leksemy takie, jak KTÓRY, JAKI, KTO, CO, ILE, nazywane tradycyjnie
                                odmiennymi zaimkami względnymi" (s. 79)

Ku większej radości. H. Wróble wymienia też wśród części mowy: relatory,
                                operatory trybu, modalizatory, przyliczebniki i przywyrazki.
                                • arana Smakowite nowinki 30.12.03, 22:11
                                  dialektolog napisał:

> Ku większej radości. H. Wróble wymienia też wśród części mowy: relatory,
                                  > operatory trybu, modalizatory, przyliczebniki i przywyrazki.

No to się cieszę, tym bardziej, że dopiero co usłyszałam o operatorach ciągłych
                                  i 'pełnotłustych', a tu jeszcze spadają na człowieka operatory trybu i inne
                                  nowinki!
                                  Mógłbyś dać po przykładzie?

Arana
                                • ja22ek Re: które który, o którym ta mowa? 31.12.03, 11:13
                                  Względniki bardzo mi się podobają. Bezwzględnie.
                                  Bravo Dunaj & Wróbel! wink

J.
                • emka_1 papugą 12.12.03, 21:53
                  narodów nie będziem.
    • arana Brak 12.12.03, 16:44
      light napisała:

> Hmmmm.... "który" Jaka to część zdania/mowy?

A gdzie to zdanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka