Dodaj do ulubionych

chusty, krzyze...

01.03.04, 17:53
Jak przyjeto ustawe na tzw. ulicy? I czy zaognily sie stosunki miedzyrasowe w
prywatnych kontaktach?
Obserwuj wątek
    • melmire Re: chusty, krzyze... 01.03.04, 18:42
      Wedlug tego co widze, to stosunki "miedzyrasowe" nijak sie nie zaognily, moze
      tylko bardziej widac dziewczyny w chustach, przedtem tez byly , ale sie o tym
      nie mowilo, wiec i nie patrzylo zwyczajnie.
      Ja akurat mieszkam w takiej bardziej muzulmanskiej dzielnicy i zarazem kolo
      synagogi, ale zadnych zamieszek rasowych nie widzialam big_grin
      • klymenystra Re: chusty, krzyze... 01.03.04, 20:29
        za moich czasow jak tam bylam nikt w szkole dziewczynom nie robil problemow.
        bylo ich kilka w chustach i o ile wiem, prowizor ich do siebie nie wzywal. ja
        nosilam kiedys w uchu dwa krzyze- byly ladne i nic nie znaczyly i tez mialam
        spokoj. ten problem jest dosyc sztuczny i nie zdziwie sie jak zaczna sie
        manifestacje. albo jak ludzie oleja ustawe. bo tak tez moze byc.
        • melmire Re: chusty, krzyze... 01.03.04, 20:58
          Olac ustawy sie nie da, jest egzekwowana bardzo surowo - z chusta nie masz
          wstepu do szkoly i tyle. Problem polega na tym ze bardzo wiele dzieciakow
          znajdzie sie poza systemem szkolnym, czyli -brak szkoly, brak dyplomu, brak
          pracy, brak perspektyw.
          Zgadzam sie jak najbardziej z tym ze problem, przynajmniej na poziomie szkoly,
          jest nieco rozdmuchany, mozna bylo znalezc jakis kompromis. Mysle ze duzy wplyw
          na sytuacje mial fakt ze ostatnimi czasy zdarzaly sie inne problemy na tle
          religijnym - kobiety nie chcialy sie leczyc u lekarza mezczyzny, mezowie
          zabierajacy rodzaca zone ze szpitala bo wszyscy poloznicy to mezczyzni, itp,
          czysta paranoja.
          Istnieje tez obawa, moim zdaniem uzasadniona, ze nie wszystkie dziewczeta w
          chustach nosza te chusty z wlasnej nieprzymuszonej woli.
          Tak ze sprawa jest skomplikowana, i swietnie nadaje sie do odwracania uwagi od
          spraw wazniejszych smile
          • kicior99 Re: chusty, krzyze... 02.03.04, 12:17
            czy szkolnictwo we Hrancji nie jest obowiazkowe? Z tego co wiem, w UE
            nieobowiazkowe ma tylko Dania
            • krystyna_jl Re: chusty, krzyze... 02.03.04, 13:25
              obowiazkowe od 6 do 16 lat.
            • melmire Re: chusty, krzyze... 02.03.04, 15:48
              Teoretycznie (i praktycznie tez) mozna sie uczyc w domu - obowiazkowa jest
              edukacja, nie szkola. Problem w tym ze samemu w domu ciezko sie uczyc, a
              nauczanie korespondencyjne "zarezerwowane" jest dla osob przebywajacych za
              granica badz niepelnosprawnych. Wiec wiele dzieciakow ryzykuje wypadniecie z
              systemu, a co za tym idzie, z zycia.
    • kana1 Re: chusty, krzyze... 01.03.04, 21:21
      Raczej nie ..... Cala sprawa ma wiecej wydzwieku medialnego niz oparcia w
      rzeczywistosci. W jednym dzienniku czytalem ze od roku 2000 bylo 14 przypadkow
      wykluczenia ze szkoly publicznej ze wzgledu na chusty islamskie; reszte spraw
      zalatwiano przez mediacje.
      Choc ostatnio, jak bylem w Lyonie (w polowie lutego) to widzialem manifestacje
      przeciwko tej ustawie: protestowali muzulmanie, tzn. emigranci z Magrebu. Bylo
      ich sporo (cala dosc dluga ulica byla zajeta); ale manifestacja byla spokojna i
      nawet hasla nie byly szczegolnie wyzywajace.
      Co do krzyzy: to rzadko je sie widzi - takze u ludzi czy uczniow.
      Faktyczne problemy zaczynaja sie w tzw. dzielnicach zamieszkalych przez grupy
      fundamentalistyczne - czesto obowiazuja tam "prawa danego klanu" czy tradycyjne
      zwyczaje muzulmanskie - np.: kobieta w szpitalu moze byc badana tylko przez
      kobiete-lekarza i to w obecnosci swojego meza. Opowiadano mi tez o wypadkach
      samosadow (morderstwo rytualne) na kobietach ktore poslubily chrzescijanina (lub
      niemuzulmanina).
      Sa to skrajne przypadki; w wielu wypadkach spolecznosc muzulmanska to grupa
      spokojnych i przyjaznych ludzi. Sam czesto z nimi rozmawiam i oni potepiaja te
      przestepstwa.
    • klymenystra Re: chusty, krzyze... 04.03.04, 13:21
      w najnowszej polityce jest swietny arytkul stommy... musze przynzac ze zmienil
      moj punkt widzenia. polecam
      • kicior99 Re: chusty, krzyze... 04.03.04, 18:23
        tak, jest bardzo francuski w przekonaniach i sposobie myslenia
        • klymenystra Re: chusty, krzyze... 04.03.04, 21:09
          podaje prae aspektow ktore do tej pory byly pomijane albo nieznane
          dziennikarzom. i jednak jest dosyc obiektywny
          • melmire Re: chusty, krzyze... 07.03.04, 10:24
            Zaciekawiliscie mnie - nie wiecie moze czy artykul Stommy dostepny jest na
            necie?
            • liloom stomma polityka 07.03.04, 11:59
              Ktory w najnowszej polityce??? Ja znalazlam tylko ten:
              polityka.onet.pl/162,1020389,1,0,2186-1999-13,artykul.html
              • klymenystra Re: stomma polityka 07.03.04, 12:41
                nie nie to nie ten artykul. ten o kotrym mowie ma tytul "francja tolerancja"
                ale nie moge go znalezc na stronie. tak jakby go nie bylo sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka