faucon6 07.06.10, 21:44 Witam szukam deklaracji do pracy, typu: tyle i tyle osob bedzie pracowac w takim i takim okresie. Niestety samej nienajlepiej mi idzie. Prosze o podpowiedz, Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiazlasu Re: zgloszenie do pracy 07.06.10, 22:18 nie zrozumialam pytania. Deklaracje to sa formularze drukowane przez panstwo ? Szukasz na necie un site zeby je pobrac ? Odpowiedz Link
asiazlasu Re: zgloszenie do pracy 07.06.10, 22:24 sciagnac na stronach urssaf to co dotyczy deklaracji pracy i co cie interesuje jesli chodzi o inne domeny, stukac w googlu np sécurité sociale : déclaration d'accident de travail etc. O do licha ! moja deklaracja podatkowa ! zapomnialam ! dziekuje za (posrednie) przypomnienie - zaraz ide zadeklarowac ufff www.urssaf.fr/employeurs/documentation/formulaires/les_entreprises_01.html Odpowiedz Link
faucon6 Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 19:02 Bardzo dziekuje Ja jestem srednia z francuskiego, ale znajomy, znajomego, prosi mnie o przysluge. Beda wynajmowani przez miesiac przez firme francuska. Ogolnie to firma niemiecka...i potrzebuja takiej deklaracji. Do mnie najbardziej przemawia ta: www.cfa- ameublement.org/Etablir_un_contrat_files/Declaration%20Unique% 20d'Embauche.pdf ale nie chce sie zblaznic;pTlumacza beda miec na miejscu. Teraz potrzebuja tylko zeby im wskazac dokumenty (ten) i przysluga przysluga...napatoczyli sie na mnie jak myslicie ta deklaracja jest najlepsza? Odpowiedz Link
asiazlasu Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 19:26 dla etrangera to pewnie to : www.immigration.gouv.fr/IMG/pdf/cerfa13653-01.pdf musisz sprecyzowac pytanie to moze znajdziemy WLASNIE TO CO TRZEBA; Odpowiedz Link
faucon6 Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 19:33 Firma podjela sie wykonania jakiejs pracy (dokladnie nie wiem jakiej). Prawdopodobnie sa to prace przy przebudowie torow samochodowych (cos a la chantier en France). Pracowac beda jako podwykonawcy dla firmy fancuskiej przez miesiac lub dwa. I teraz tak, osoba ktora zatrudnia tych ludzi (prawdopodobnie stali jego pracownicy) pojada do Francji. I on musi taka dekladacje zglosci. Ze taka i taka osoba pojedzie tam do pracy. Odpowiedz Link
faucon6 Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 19:36 nie mam za duzo danych. Zrozumialam, ze ta deklaracja jest dla francuskiego pracodawcy, ale moge sie myslic...bo tez za duzo nie chca mi powiedziec... Odpowiedz Link
faucon6 Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 19:58 Asia nie wiem czy to ten dokument. Tam trzeba podac logement, autorisation de travail. My chyba juz nie musimy podawac tych informacji jako czlonkowie Unii. Oni jeszcze nie maja zapewnionego zakwaterowania na miejscu bo to jest wszystko w trakcie. Ja sie sklaniam do tej deklaracji www.cfa- ameublement.org/Etablir_un_contrat_files/Declaration%20Unique% 20d'Embauche.pdf tyle tylko, ze tu pisze sauf pour les salariés intérimaires. A oni wlasnie beda zatrudnieni tymczasowo. N° Sécurité Sociale mozna podciagnac pod nasz E101... Pytalam, to do inspektoratu pracy sa potrzebne informacje. Odpowiedz Link
asiazlasu Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 20:37 ale jest to jakis specyficzny contrat z przemyslem meblowym ? bo ameublement w adresie ? a na moim egzemplarzu czerwonym jest kratka "z unii europejskiej" szukam dalej Odpowiedz Link
asiazlasu hurra, to napewno ten papier ! 08.06.10, 20:49 www.immigration.gouv.fr/IMG/pdf/cerfa65-0056.pdf tzn na 80 % (( Odpowiedz Link
asiazlasu Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 20:46 faktycznie z UE niczego nie potrzebuja. Tak wszedzie pisza ze niczego nie potrzebuja ze zapytuje sie Ciebie, siebie i kanarkow, czego w koncu im trzeba ? )) A jak kontraktu to przeciez pracodawca go pisze, ma formularz lub recznie (zalezy duzy jest czy maly, pracodawca)i ma zwyczaj to robic. A oni nie moga sobie sami poradzic ? czy to deklaracja do Urssaf'u ? zeby podatki za nich placic ? ciemno mam pod czaszka, oj ciemno Odpowiedz Link
faucon6 Re: zgloszenie do pracy 08.06.10, 21:21 Asia nie wiem. Nie mam pojecia czemu sie zwrocil do mnie. Tym bardziej, ze sie na tym nie znam. Tym bardziej, ze mozliwe ze ma tlumacza - wynajem mieszkan dla pracownikow itd. Ja mam znaesc tylko ten papier i zeby sobie zjem bo glupio mi powiedziec, ze nie wiem... Dziekuje Odpowiedz Link
faucon6 no i sie wyjasnilo 25.06.10, 20:40 No i sie wyjasnilo przez przypadek. Zadzwonila do mnie dzis jakas pani, prawdopodobnie tlumaczka. Jak sie okazuje sprawa jest bardziej zakrecona niz myslalam. Tzn. Firma polska jest zatrudniana przez niemiecka, a ta niemiecka przez francuska. No i teraz firma polska musi zlozyc raport do urzedu pracy francuskiego. Udzielilam jej informacji, ze nie studiowalam prawa (czyli lipa) ale wydaje mi sie ze oni powinni poinformowac urzad niemiecki, a ten francuski. Koniec koncow poradzilam doprecyzowanie z firma niemiecka jak ma to wygladac. Ogolnie jestem niepocieszona i czuje sie niedoinformowana...ale trudno...czasem trzeba powiedziec, ze sie nie wie dzwonilam nawet do konsulatu, ale tam zero odzewu powiedzieli, ze poradza sie kogos we Francji, kto sie zna na prawie. Punkt dla nich Odpowiedz Link
faucon6 Re: no i sie wyjasnilo 25.06.10, 20:41 a czemu sie do mnie zwrocili? bo oni sami nie wiedza. Tylko skad ja moge wiedziec...po filologii skonczonej parenascie lat temu. Tak tylko chcialam sie pozalic;p Odpowiedz Link