Dodaj do ulubionych

Watek kulinarny : Sernik

05.12.10, 18:33
Kochani, zazwyczaj na sernik przywoze sobie ser z Polski.
Ale powiedzcie mi, czy robicie moze sernik z serow dostepnych w tutejszych sklepach ? Jesli tak, bardzo prosze powiedzcie ktory polecacie ?

Bardzo dziekuje
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 05.12.10, 19:34
      Zrob sobie sama: kup 3 litry "lait Ribot" (ja uzywam lait complèt),
      ogrzej delikatnie w bain-marie (nie przegrzej tzn podgrzewaj w mozliwie najnizszej temperaturze pozwalajacej na sciecie sie bialka i niezbyt dlugo).
      Odcedz przez biala bawelniana sciereczke (albo przez filtr do kawy) i maksymalnie odsacz pod jakakolwiek zaimprowizowana praska.
      Bedziesz miala najlepszy mozliwy bialy ser jak polski.
      • wanna421 Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 09:01
        To co pisze Feline mozna jeszcze zmodyfikowac : polowe mleka nastawic na zsiadle ( tego nigdy nie robilam, moze sie to okazac nie mozliwe) i potem wymieszac z wrzacym slodkim.
        Przypomnialam sobie, ze byl tu watek poswiecony polskiemu sernikowi we Francji:
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,18704076,,robie_twarog_z_fromage_blanc_a_la_faisselle_.html?v=2
        i jeszcze Ela zilustrowala to pieknie
        www.ccwhois.net/parisvarsovie/twarog-fromage-a-la-faisselle.html
        • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 11:36
          Z tego, co napisalam nie ma co modyfikowac - Lait Ribot jest JUZ mlekiem zsiadlym.
          • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 11:37
            Natomiast "Fromage blanc à la faisselle" wymaga tylko odsaczenia i odcisniecia, wiec wersja jeszcze prostsza, jak sie nie ma ochoty pilnowania ogrzewania.
          • asiazlasu Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 19:30
            znalazlam to na pewnym forum :

"Laits fermentés
            Lait ribot
            Il s'agit à l'origine d'une spécialité bretonne préparée par la maîtresse de maison pour accompagner traditionnellement la consommation de crepes de froment et de galettes de sarrasin.
            Doux (avec une pointe d'acidité) et onctueux, le lait ribot s'obtient par fermentation de lait de vache, au préalable chauffé c'est-à-dire pasteurisé, puis ensemencé avec un reste de lait fermenté.
            Fabriqué aujourd'hui en laiterie, le lait pasteurisé est ensuite ensemencé avec des souches de bactéries très spécifiques dont le secret est soigneusement gardé.
            Beaucoup de pays possèdent leur recette, à base de lait de chamelle, de jument, d'ânesse, de chèvre, de vache ou de brebis.
            C'est le Koumys (ou koumis) d'Asie centrale, le Lassi ou Da-hi en Inde, l'Elben des pays du Maghreb.
            Parfois le lait fermenté résulte d'une coupure de yaourt avec de l'eau.
            À signaler que les laits fermentés sont très digestes, la fermentation ayant fait disparaître le lactose source d'intolérances fréquentes".

wiec ten "moj" Elben bedzie sie nadawal.
            Wynika tez z tego co wyczytalam ze lait ribot sprzedaje sie glowniew Bretagne (w Paryzu tez mozna znalezc). A ze ja na drugim koncu...to nie dojechalo.

• asiazlasu Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 15:49
        nigdy nigdzie u mnie nie widzialam lait ribot ! czy moge uzywac "elbyn" (z arabskimi pisaniami na kartoniku ) ktory wydaje sie byc zsiadlym mlekiem ...?
        • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 17:36
          A gdzie szukasz? U mnie jest w kazdym supermarkecie; arabskiego nie znam ani tez i mleka, o ktorym piszesz.
          Zaryzykuj, kup butelke, sprobuj i jesli to rzeczywiscie jest zsiadle mleko to dalej wg tego, co juz napisalam.
          • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 17:40
            Moze nie szukaj tez miedzy "kartonikami", ale miedzy mlekiem w butelkach, niepasteryzowanym.
            Butelka jest biala, nieprzezroczysta, ze "zlota" nakretka.
            To mleko jest puszne.
            Jesli nie chcesz zbyt tlusytego to szukaj nakretek zielonych (démi écremé)..
            Albo swieze niepasteryzowane z podobnej butli zostaw do zsiedniecia (odkorkuj).
            • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 17:41
              To mleko jestpyszneoczywiscie smile
              • szpulkaa Re: a maślanka? 06.12.10, 17:55
                Sernika nie zamierzam piec, ale naszło mnie na zrobienie pierogów z przepisu, który podała Fettinia w Galerii potraw smile Jeden ze składników to maślanka.
                Pytałam, badałam i znajoma poleciła mi właśnie lait ribot. A teraz Was czytam i piszecie, że to zsiadłe mleko...
                Naprawdę? Nie ma nadziei, że to jednak to, czego mi potrzeba?
                • felinecaline Re: a maślanka? 06.12.10, 18:06
                  Maslanki w handlu nie widuje, co do lait Ribot jestem absolutnie pewna.
                  • felinecaline Re: a maślanka? 06.12.10, 18:09
                    Ale i maslanke mozesz sobie sama wyprodukowac i swieze maselko domowe przy okazji: bierzesz dobra, tlusta Crème fraiche taka w "kubelku" (nie "liquide"!!!!), ubijasz mocniej i dluzej niz na bita smietane, zrobi Ci sie w ten sposob maslo.
                    Oddzielasz grudki masla, wyrabiasz je razem formujac zwarta brylke a plyn, ktory pozostaje to wlasnie maslanka - ot, co! Kazda nasza babcia umiala.
                    • asiazlasu Re: a maślanka? 06.12.10, 19:22
                      bede szukac choc glowe bym dala...no ale ta moja glowa juz wiele razy w ten sposob spadla wiec ....Znajde sobie na necie etykietke, wbije w oczy/mozg i zapoluje na to mleko. Dzieki.
                    • gat45 Re: a maślanka? 06.12.10, 19:34
                      A ja maślankę kupuję w moim Leclercu. Le bas-beurre de Normandie, w butelkach. Nie pamietam marki, sprawdzę przy najbliższych zakupach tamże.
      • mrsjo2000 Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 22:11
        Dziaki Feline, poszukam tego mleka, choc nigdy o takowym nie slyszalam....
        ale czy naprawde nie znajdziemy w tutejszych sklepach sera na tego typu ciasta ?
        Kurcze, nie chce mi sie bawic tym zsiadlym mlekiem sad
        U nas mozna dostac tarte au fromage i zastanawiam sie z jakiego sera oni robia ta tarte ???
        Jesli ktos cos wie, niech sie odezwie ...
        • asiazlasu Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 22:18
          ja probowalam zrobic z gervais, ricotty i faiselle i to nie jest to. Moze szukam "magdalenki" ?
        • felinecaline Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 22:29
          To moze najprosciej - zapytaj, z czego ja robia.
          Dl mnie sernik nigdy nie byl jakims "flagowym" ciastem i robie go z czego popadnie, najlepsza jest faiselle, wszakoz po odcisnieciu.
          A Ribota non - stop mam w domu "na stanie". Jest to najlepsze zsiadle mleko, jakie pilam w zyciu pomijajac babcine takie "do krojenia nozem".

• gat45 Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 11:40
      Ja nie umiem piec, ale moja Mama dawała sobie radę z sernikiem za pomocą sera ricotta niesolona. I wychodził pyszny.
    • ela.tu-i-tam Re: Watek kulinarny : Sernik 06.12.10, 23:05
      Naszlo mnie na sernik kilka dni temu, zrobilam z faiselle.

Kupujesz "fromage blanc faisselle", trzebe wziac wielka puszke 1 kg, a moze nawet dwie (moj sernik byl dwuosobowy).
      Wycigasz "sitko" z opakowania, i zostawiasz na pokrywce. Co kilka godzin wylewasz wode z pokrywki (francuskie fromage blanc maja 82% wilgotnosci - sama woda). Po 48 godzinach mam polowe objetosci, czyli do uzycia. To jest bardziej miekkie niz polski twarog.

"faisselle" potrafi miec 7% tluszczu albo wiecej, nie udaje mi sie znalezc pol-tlustych.
      • mrsjo2000 Re: Watek kulinarny : Sernik 07.12.10, 09:54
        Dobra, poszukam tych serow, dziekuje wam dziewczyny.......
    • moustilou Re: Watek kulinarny : Sernik 19.12.10, 13:15
      ostatnio robilam sernik z tego przepisu
      pucebleue-jenreprendraibienunbout.blogspot.com/2010/08/perfect-gateau-au-fromage-blanc.html
      wychodzi z niego sernik raczej taki puszysty, piankowy, ale nie za bardzo, calkiem dobry, ale nie jest to typowy ciezki sernik z prawdziwego sera. no i latwo go zrobic.
      • asiazlasu Re: Watek kulinarny : Sernik 22.03.11, 00:36
        znalazlam polski sklep, kupilam polski twarozek w kuble, zrobilam sernik mojej mamy czyli smak z dziecinstwa. Powiem jedno : wychodza mi wspaniale ciasta rodem z Francji, z jednym czy dwoma jajkami i mam serdecznie dosc przepisow na 12 jajek (jak nie trzy kilo smietany i 500 g masla !) - sernik jest tak zawodzaco sredni, ze mam ochote rzucic nim w sciane. Fade, mou, ce fromage c'est pas ça, lourd, quelconque.
        Bleeeee
        • dziaadek Re: Watek kulinarny : Sernik 25.03.11, 11:04
          Ja robie sernik z faisselle i wychodzi mi zawsze bardzo dobry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka