Dodaj do ulubionych

korekta- 5 zdań

06.03.11, 13:55
Hej ! Znów mam pewien problem , niedawno zaczęłam uczyc się francuskiego , także pewnie mam mnóstwo błędów . Proszę o korektę smile

Je suis en train de regarder une célèbre chaîne . D'aujord'hui sujet semble être très intéressant. Nous avons une possibilité d'apprendre , comment apercevoient Polonaise étrangers. ( Jak się okazało) nous sommes très ouverte , main notre le plus gros défaut est envie. J'ai le même l'impression.

( jestem w trakcie oglądania popularnego programu . Dzisiejszy temat wydaje się być interesujący. Mamy możliwość dowiedzieć się , jak postrzegają Polki obcokrajowcy . Jak się okazało , jesteśmy bardzo otwarte , ale naszą największą wadą jest zazdrość. Mam to samo odczucie) .

Bardzo dziękuję i pozdrawiam ! smile
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: korekta- 5 zdań 06.03.11, 17:19
      Pamietaj o zasadzie szyku zdania: sujet + verbe + compl.
      Zatem np:Le sujet d'aujourd'hui semble ...etc
    • piaf16 Re: korekta- 5 zdań 06.03.11, 18:18
      czyli - Le sujet semble être très intéressant d'aujord'hui ?

a jak powiedziec : "jak się okazało"?

dziękuję !
      • felinecaline Re: korekta- 5 zdań 06.03.11, 18:47
        Le sujet d'aujoud'hui semble (tu podmiot jest zlozony).
        Popraw najpierw pozostale zdania, co do tego jak powiedziec "jak sie okazalo" okaze sie pozniej
        big_grin
        • piaf16 Re: korekta- 5 zdań 06.03.11, 19:03
          Je suis en train de regarder une célèbre chaîne . Le sujet d'aujord'hui semble être très intéressant. Nous avons une possibilité d'apprendre , comment apercevoient Polonaise étrangers. ( Jak się okazało) sommes nous très ouverte , main envie est notre le plus gros défaut . J'ai le même l'impression.

• felinecaline Re: korekta- 5 zdań 06.03.11, 20:08
            Jeszcze maly wysilek dla uporzadkowania tego:

comment apercevoient Polonaise étrangers. ( Jak się okazało) sommes nous
            > très ouverte , main envie est notre le plus gros défaut . J'ai le m&ec
            > irc;me l'impression.

>

Zwroc uwage na koncowki - zgodnosc liczby i rodzaju.
            Moze to nie "envie" - warto przyswajac sobie synonimy.
            • piaf16 Re: korekta- 5 zdań 07.03.11, 15:44
              to ouvertee ? nie , już nie wiem jak to będzie sad , a potrzebuję na dzisiaj .
              • felinecaline Re: korekta- 5 zdań 07.03.11, 15:49
                Ouvertes.
              • felinecaline Re: korekta- 5 zdań 07.03.11, 16:02
                Ouvertes.
                Szyk zdania "comment apercevoient Polonaise étrangers" jest niewlasciwy - powtarzam: podmiot + orzeczenie + cala reszta
                dla ulatwienia: podmiotem jest "les étrangers", orzeczeniem: aperçoivent
                uwaga na liczbe : "Polonaise..."
                Premia za wysilek: okazuje sie = "il s'avère que"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka