Dodaj do ulubionych

Czy ktoś zna TPPF (w Krakowie)?

21.09.04, 19:46
MUSZĘ wybrać wreszcie kurs dla siebie i ciągle się waham...Poniżej jest
wątek "Francuski w Krakowie", ale wszyscy wspominają tylko o Instytucie
Francuskim. A jak jest w Towarzystwie Przyjaźni Polsko-Francuskiej? Pomóżcie
mi wybrać, proszę!
Obserwuj wątek
    • biedronka01 Re: Czy ktoś zna TPPF (w Krakowie)? 22.09.04, 00:02
      Podtrzymuje watek! I jeszcze jenda prosba - moze ktos zna jakies prywatne
      szkoly jezykowe w Krakowie, gdzie rowniez mozna sie uczyc francuskiego?!
      • kaimek Biedronko...:) 22.09.04, 10:06
        Wczoraj w Gazecie Wyborczej był wykaz wszystkich szkół językowych. Znalazłam
        francuski...pooglądałam wszystkie strony www...wcześniej trochę popytałam
        (np.o Empik)i słyszę, że prywatne szkoły są trochę nastawione na komercję.
        Pewnie nie wszystkie - nie wiem. Pytałam o TPPF, bo jestem tam zapisana, ale
        chyba zrezygnuję. Nikt o tej szkole nic nie słyszał...Wszyscy są tam mili, ale
        jakoś mnie nie przekonuje. Chyba zdecyduję się na Instytut Francuski. Najwięcej
        pochlebnych opinii, dużo mówienia (a przecież o to chodzi), certyfikat...a
        taniej niż w TPPF...
        Ale poniżej podaję Ci strony www szkół prywatnych. Zobacz sama:

www.profi-lingua.pl

www.sita.krakow.pl

www.uj.edu.pl (SDJNA)

www.malyrynek.krakow.pl

www.tricolore.pl

www.erudita@pl

www.glossa.pl

Pozostałe nie mają stron www...
        Pozdrawiam mocnosmile
        • biedronka01 Kaimek 30.09.04, 14:37
          Wielkie dzieki za informacje. Ja pewnie zrobie dokladnie, co Ty! Po malym
          wywiadzie wsrod znajmomych i "znajomych krolika" stwierdzilam, ze czy chce czy
          nie - chyba pozostaje mi wybrac kurs w IF. Bylam na tescie w IF(oj, kiepsko mi
          to poszlo), ale bylam pod wrazeniem. Nauczyciel przeprowadzil rozmowe
          kwalifikacyjna profesjoanlnie i po francusku. Jedna z moich znajomych
          zachecajac mne do wyboru IF powiedziala, ze oni stawiaja przede wszystkim na
          mowienie, co dla mnie osobiscie jest niezykle wazne! To co mnie zniecheca to
          fakt, ze grupy maja sie skladac z 15 osob. Jak na moj gust to troche za duzo!
          Daltego wlasnie pytalam o szkoly prywatne, bo tam grupy sa mniejsze i liczylam
          na bardziej indywidualne podejscie...Ale z tego wynika, ze pare dni zaczne
          nauke w IF! Pozdrawiam!
          Aha - do TPPF probowlam uderzac w wakacje na intensywny kurs ale nie mieli oni
          poziomu podstawowego, wiec bylam tylko na jednej lekcji dla zaawansowanych. Z
          tego co widze, TPPF w stosunku do IF jest o wiele bardziej kameralnym miejscem,
          ale przeciez wiadomo, ze "duzy moze wiecej"...
          • kaimek Biedronko...:)))) 30.09.04, 19:10
            Zdecydowałam się na Instytut i nawet napisałam o tym w osobnym wątku (nie wiem,
            czy zauważyłaśsmile "Co za rozbieżność! Przeczytajcie". Zajrzyj tamsmile)). Ja też
            byłam już na testach (w ostatni piątek) i też w sumie najlepiej nie poszłosmile
            Jestem tylko na 1.2 (E), ale myślę, że to jest adekwatne do mojej wiedzy (a już
            na pewno mowysmile). Zajęcia rozpoczynam już w najbliższy poniedziałeksmile
            Zakładam, że dokonałyśmy ddobrego wyboru!
            Pozdrawiam!!!
            • biedronka01 Kaimek - ale ten swiat jest maly :)! 01.10.04, 00:22
              Hihihi-ale ten swiat jest maly! Ja rowniez zostalam zakwalifikowana na poziom
              1.2 i co ciekawe tez bylam w ostatni piatek na tescie smile Suma sumarum jutro ide
              wplacic "haracz" wink i zamierzam zapisac sie na kurs 1.2E lub 1.2A w zaleznosci
              od wolnych miejsc. Ksiazke Campus I juz nabylam, zeby sie zmotywowac do
              zapisania na kurs (a nie rozmyslac nad tym kolejne pol roku). Tak jak
              poprzednio pislam test nie poszedl mi dobrze (rzeklabym, ze nawet okropnie) -
              okolo 10 letnia przerwa w nauce zrobila swoje, wiec na pytania na podstawie
              rysunku prawie nic nie napisalam a na pozniejsze pytania lektora odpowiadalam
              wdziecznie "oui", "c'est vrai" - na tyle mnie tylko bylo stac sad((. Nauczyciel
              jednak stwierdzil, iz trzeba ambitnie podejsc do nauki jezyka i ma byc poziom
              1.2 a nie 1.1 (bo ja go sie ze trzy razy pytalam czy aby na pewno nie od
              podstaw mam sie uczyc). W takim razie jak dobrze pojdzie spotkamy sie w
              poniedzialek na zajecia, jesli zapisze sie do grupy E.Pozdrawiam serdecznie smile
              • kaimek No, rzeczywiście:) 02.10.04, 23:21
                To pewnie siedziałyśmy na sali w tym samym czasiesmile Byłam tak przejęta, że nie
                pamiętam ani jednej twarzysmile Wiem tylko, że wszyscy wokół wyglądali mi na
                młodszych ode mniesad Koniecznie daj znać, w której ostatecznie jesteś grupie.
                Nie przejmuj się tak, że miałaś przerwę w nauce! A ja to co? Dokładnie to samo!
                9 lat!
                Pozdrawiam, Ala
                • biedronka01 Re: No, rzeczywiście:) 03.10.04, 13:15
                  Witaj Alu!Ostatecznie wyladowalam na kursie 1.2 A, wiec zajecia zaczynam w
                  najbliszzy wtorek. Tez wydawalo mi sie ze bylam jedna z najstarszych
                  uczestniczek (no moze z wyjatkiem jednej pani ubranej w kostium). Moze
                  wymienimy sie pogladami na temat zajec, nauczycieli i uczestnikow? Jesli masz
                  ochote to napisz do mnie na adres: biedronka01234@wp.pl Pozdrawiam serdecznie!
              • kaimek Książka 02.10.04, 23:24
                ...a ja nie wiedziałam o żadnej książce! Powiedziano mi, że wszystkiego dowiem
                się na pierwszych zajęciach!
                • biedronka01 Re: Książka 03.10.04, 13:20
                  Ze mna konwersacje przeprowadzal pan z broda i to on mnie poinformowal o
                  ksiazce. Ale z tego co widzialam rozmowy byly przeprowadzane rowniez przez
                  jakas pania i moze ona takich informacji nie udzielala. Po drugie gosc
                  stwierdzil, ze musze troche nadrobic i sobie przypomniec, wiec bedzie dobrze
                  jak sobie taka ksiazke kupie wczesniej i przejrze perwsze trzy rozdzialy (bo
                  one odpowiadaja poziomowi 1.1). Cala ksiazka starcza na 4 poziomy (1.1, 1.2,
                  2.1, 2.2). Mowil, ze mam sobie kupic ja na ul. Jana 15 w ksiegarni Eukator, bo
                  tam powinno byc najtaniej. Zaplacilam 46 zl. Oczywiscie na razie jej nie
                  przejrzalam...Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka