bo.tak 25.08.05, 16:18 czesc, czy ktos wiec cos na temat promocji na pociagi we Francji? Co to jest "carte 12-25" - i jakies inne? Bardzo dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkw98 Re: pociagi we Francji? 25.08.05, 21:34 "carte 12-25" jak sama nazwa wskazuje przeznaczona jest dla mlodziezy w wieku 12-25 placi sie za nia slono (50 euro za rok, o ile dobrze pamietam), ale chyba warto, bo dzieki niej ma sie duzo wieksze znizki (do 50%) i - jesli kupuje sie bilety z wyprzedzeniem - prawo do ciekawych promocji sezonowych (np. darmowe bilety powrotne). Te promocje zmieniaja sie co i rusz, wiec trzeba je sledzic na biezaco. SNCF przysyla chetnym newslettery z nowymi promocjami. A w ogole informacji racze szukac na stronie SNCF : sncf.fr/ Odpowiedz Link
wanna421 Re: pociagi we Francji? 25.08.05, 21:46 Ja juz sobie pojezdzilam troche pociagami francuskimi wiec moge sie odezwac.Bilety kupowalam przez internet(www.sncf.com) i w kasie(we Francji).Moja corka lat 13 korzystala z tej znizki dla mlodziezy,nikt zadnego dokumentu nie zadal.Znizka wynosi 25%.Teraz wysylaja mi oferty promocyjne,pol ceny za bilet na niektore pociagi.Znajomi tlumaczyli mi,ze jesli przewiduje nastepne podroze to warto wykupic jakas tam karte upowazniajaca do znizki.Dodam jeszcze,ze bilet kupowany za pomoca karty platniczej raz dostalam poczta do domu (w Polsce)a za drugim razem wybralam opcje drukowania i przezywalam horror w trakcie sciagania i drukowania))) Odpowiedz Link
prevostiere Re: pociagi we Francji? 25.08.05, 22:24 Lepiej jednak miec ze soba jakis dokument stwierdzajacy wiek. Nigdy nie kontroluja oprocz... tych razy kiedy skontroluja (jeden na dziesiec albo i zadziej). Pociagi jezdza naprazde dobrze i prawie punktualnie na stronie www.sncf.fr mozesz obejrzec trasy, godziny, zarezerwowaz itp. Nie mialam jak Wanna problemow z elektroniczna rezerwacja : jest wszedzie bez problemu respektowana. Wazniejsze bilety (za granice) jednak wysylam sobie do domu w wersji klasycznej. Odpowiedz Link
wanna421 Re: pociagi we Francji? 26.08.05, 08:44 Nikt ode mnie nie zadal,ale przeciez paszporty zawsze przy sobie mialysmy.Prevostiere pozdrawiam,cos za jakis czas skrobne))) Odpowiedz Link
kasienka80 Re: pociagi we Francji? 26.08.05, 09:03 Znizka 25% jest dla wszystkich w wieku 12-25 lat.Taryfa nazywa sie wtedy Decouverte. Sama na niej jeszcze jezdze Carte 12-25, ktora trzeba wykupic uprawnia do znizki 50%. Odpowiedz Link
mkw98 informacja uporzadkowana 26.08.05, 14:19 >Moja corka lat 13 korzystala z tej znizki dla mlodziezy, nikt zadnego > dokumentu nie zadal A, bo to sa dwie rozne rzeczy: 1. Znizka 25% "decouverte" dla wszystkich w wieku 12-25 - ta o ktorej pisze Kasienka80. Od trzynastolatki rzeczywiscie mogli nie zadac dokumentu, no bo trzynastolatka wyglada na ogol na trzynastolatke ale jesli sie jest troszke starszym, to dokument poswiadczajacy wiek lepiej miec przy sobie 2. Znizka z karta 12-25, za ktora sie placi raz w roku ok. 50 euro. O korzysciach wynikajacych z posiadania tej karty pisalam w moim pierwszym poscie Reasumujac : jezeli sie jedzie do Francji tylko na wakacje, to oczywiscie nie warto kupowac karty 12-25, wystarczy standardowa znizka Decouverte. Natomiast jesli planujesz dluzszy pobyt we Francji - warto o tej karcie pomyslec PS. Z zamawianiem przez internet mam raczej dobre doswiadczenia. Odpowiedz Link
iwonka55 Re: pociagi we Francji? 26.08.05, 08:30 witam naprawde sporo oszczedza sie kupujac bilety z wyprzedzeniem (co najmniej 2-3 tygodnie), tzw. bilety Prem's kosztuja ok.20e (np. Paryz-Tuluza). pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
kasiab30 Re: pociagi we Francji? 10.01.06, 16:51 witam A jak jest ze zniżkami dla dzieci 5-12 lat? Odpowiedz Link
koralka Re: pociagi we Francji? 10.01.06, 21:05 50% znizki, ale jezeli dziecko ma 5 lat, zawsze mozesz oszukac, ze ma 4 i jedzie za darmo, nikt nie sprawdza wieku. Odpowiedz Link
marcys1 Re: pociagi we Francji? 11.01.06, 09:04 bo.tak witam serdecznie potwierdzam, ze Prem's-y sa korzystne cenowo, latwo jest je zamowic przez internet i faktycznie sncf w ciagu chyba 2 tygodni (u mnie bilety byly po niespelna tygodniu) wysyla je poczta np do polski za darmo (za bilet placisz karta kredytowa na stronie sncf'u). jest tylko jeden warunek - te bilety zdaje sie sa niewymienialne i nie zamienialne - czyli jak kupisz bilet to albo go wykorzystasz dokladnie na ten pociag, na ktory kupilas albo pieniazki i bilety przepadaja. aha i bilety Prem's sa z miejscowkami i wszystkim innym jak "normalne" bilety. pozdrawiam Odpowiedz Link
timbwolf3 Re: pociagi we Francji? 15.01.06, 14:27 a moze moglby mi ktos udzielic informacji na temat ceny biletu toulouse - barcelona?? chcialbym pojechac do hiszpanii w marcu ale wlasnie eurolines jest zbyt drogi o samolotach nie wspominajac Odpowiedz Link
wanna421 Re: pociagi we Francji? 15.01.06, 18:25 Pojawilo sie ubezpieczenie (2€-jeden bilet) tych "zoltych"biletow.Nazywa sie l'assurance annulation.Jak to dziala w praktyce nie wiem. www.voyages-sncf.com/info_resa/popup/elvia/fr/cgv_assurance.pdf Odpowiedz Link