Dodaj do ulubionych

czy wiadomo już kiedy będzie można...

04.11.05, 18:46
.. pracować legalnie we Francji?
czytałam, że początek 2006, potem znów że 2007
a może wcale? wink

ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 04.11.05, 21:44
      to zalezy gdzie chcesz pracowac , na jakim statusie ... a
      a bylas/es na prefecturze ? dowiadywales/as sie ?
      wszytstko zalezy od tego jaka chcesz podjac prace i jaki jest twoj status we w
      Fracnji
      • nanan1 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 12:16
        chodzi mi o to, kiedy Polacy ogolnie beda mogli pracowac legalnie we Francji
        bez pozwolenia ze wzgledu na przynaleznośc do Unii (jak w Anglii, Irlandii czy
        Szwecji). I czy to w ogole nastapi wink
        • nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 14:31
          nanan1 napisała:

> chodzi mi o to, kiedy Polacy ogolnie beda mogli pracowac legalnie we Francji
          > bez pozwolenia ze wzgledu na przynaleznośc do Unii (jak w Anglii, Irlandii czy
          > Szwecji). I czy to w ogole nastapi wink

ogolnie mozna juz teraz wink
          tak jak ci napisalam wczesniej, mozesz juz teraz pracowac, wszystko zalezy co
          chcesz/mozesz robic

Polske obowiazuje dwu letni okres przejsciowy na podejmowanie pracy we Francji
          (1 maja 2004 + dwa lata = 1 maja 2006) ale Francja ma mozliwosc po minieciu tych
          dwoch lat na wydluzenie tego okresu ( bodajze na kolejne dwa lata, ale nie
          jestem pewna)

Mozna juz teraz podjac prace, pod warunkiem ze Twoj "przyszly" pracodawca
          udowodni ze na miejsce pracy dla ciebie nie znalazl nikogo chetnego ( musi dac
          ogloszenie w ANPE i czekac 3 miesiace az sie zglosi ktos chetny z rodakow,
          francuzow oczywiscie)

Na chwile obeca, generalnie i ogolnie, nalezy posiadac pozwolnie na prace i
          karte pobytu, ale zapewniem cie ze co departament, co nowe umowione RDV to inne
          informacje sa udzielane, (Policja wysyla na prefekture , prefektura na merostwo,
          merostwo do departamentu pracy , departament pracy do ambasady, ambasada na
          policje) i tu zaczyna sie kolko graniaste, bo zeby otrzymac pozwolenie na prace
          nalezy posiadac karte pobytu, a zeby bylo smiesznije nie jest ona juz wydawana
          polakom, bo Polska jest w UE.

Moja wedrowka w poszukiwaniu infomacji trwala trzy tygodnie wink
          skonczylo sie wkoncu u adwokata, i tez nie jestem pewna czy to koniec

Poczekamy, pozyjemy, zobaczymy wink co beda mowic po 1 maja 2006 wink

a dowiadywalas sie Ambasadzie Francuskiej w Polsce ?
          Od tego nalezaloby zaczac, jesli cialem jestes oczywiscie w Polsce smile

zycze powodzenia
          jak masz jeszcze jakies pytania - polecam sie na przyszlosc wink
          • rududu10 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 14:44
            co do karty pobytu to bym sie nie zgodzila, bo jest ona nadal wydawana Polakom, jesli ktos odczuwa
            potrzebe jej posiadania, tyle ze nie ma obowiazku ubiegania sie o nia, aby moc legalnie przebywac we
            Francji. natomiast jej posiadanie jest warunkiem ubiegania sie o zezwolenie na podjecie pracy. ale w tym
            wypadku uzyskanie jej jest czysta formalnoscia, w porownaniu z dokumentami ktore trzeba bylo
            przedstawic przed przystapieniem do UE.
            • nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 16:59
              owszem o karte mozesz wystapic ale bedzie w niej adnotacja ze nie masz
              mozliwosci pracy
              karta o ktorej pisalam, jest karta pobytu z adnotacja pozwolenia na prace

Po co posiadac karte pobytu, jak mamy "otwarte" granice i w tym przypadku jest
              ona zbedna , jednak jest NIEZBEDNA gdzie chcemy otrzymac pozwolenie na prace

Karta pobytu wystepuje zamiennie z tytulem pobytu wink

wystepujac o "zwykla " karte pobytu traci sie czas, bo np dobrze moze pojsc do
              biblioteki i zapisac sie na podstawie paszportu + np fakutra EDF z adresem gdzie
              sie mieszka ...

ale co miasto to inny obyczaj wink
          • nanan1 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 15:12
            dziekuje za odpowiedz
            pytam w imieniu kolezanki, ktora pracowala we Francji, ale za wzgledu na brak
            pozwolenia (ktorego wyrobienie trwa i kosztuje) ciagle byla niby na stażu, za
            cos jak SMIC. Czeka teraz w PL niecierpliwie, az bedzie tak jak w Londynie wink
            • rududu10 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 15:35
              mam nadzieje ze wszystko sie Twojej kolezance ulozy. ja rowniez mam nadzieje pracowac we Francji i
              licze na to ze bedzie to mozliwe, choc obserwujac sytuacje na francuskim rynku pracy i to co sie tutaj
              slyszy na temat bezrobocia, to mysle ze Francuzi beda starali sie przedluzac okres przejsciowy ile tylko
              sie da. wzsytko oczywiscie zalezy od tego jaki sie ma fach, bo ja tez mama kolezanke Polke, ktorej sie
              udalo znalezc prace, ale ona skonczyla studia informatyczne na renomowanej francuskiej uczelni, biegle
              zna kilka jezykow i rowniez jej znajmosc polskiego okazala sie bradzo necaca dla pewnej renomowanej
              francuskieh instytucji z siedziba w paryskiej la Defense.
          • mickey13 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 16:04
            >>>Polske obowiazuje dwu letni okres przejsciowy na podejmowanie pracy we
            Francji (1 maja 2004 + dwa lata = 1 maja 2006) ale Francja ma mozliwosc po
            minieciu tych dwoch lat na wydluzenie tego okresu ( bodajze na kolejne dwa
            lata, ale nie jestem pewna)

Niestety, Polacy nie beda jeszcze mogli legalnie pracowac po 1 maja
            2006....Francja ma zamiar okres przejsciowy wydluzycsad(
            • nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 17:01
              mickey13 napisała:

> Niestety, Polacy nie beda jeszcze mogli legalnie pracowac po 1 maja
              > 2006....Francja ma zamiar okres przejsciowy wydluzycsad(

to jest pewne jak 2+2
              wink
              • mickey13 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 21:26
                Wiem, dlatego to jest moj komentarz do watku poprzedniego a nie odkrywcza
                wypowiedzsmile)
          • wojtech451 Re: nimeska napisała: 06.11.05, 08:34
            > a dowiadywalas sie Ambasadzie Francuskiej w Polsce ?
            > Od tego nalezaloby zaczac, jesli cialem jestes oczywiscie w Polsce smile

Miałem "przyjemność" 1,5 roku temu prosić o informację w Ambasadzie Francji w
            Warszawie (byłem osobiście)i usłyszałem, że potrzebne mi informację mogę
            uzyskać od radcy w Ambasadzie Polski w Paryżu! Dostałem nawet numer telefonu.
            Gdy nalegałem, poinformowano mnie, że Ambasada Francuska jest dla obsługi
            obywateli francuskich! - Bez komentarza.

> merostwo do departamentu pracy , departament pracy do ambasady, ambasada na
            > policje) i tu zaczyna sie kolko graniaste...

Właśnie poznaję administracje francuską.
            Sposób funkcjonowania wywołuje u mnie najdziksze instynkty ludzi pierwotnych!
            Trzeba mieć nerwy ze stali aby na kolejne "demain" nie zareagować agresją!
            Także terminy kolejnych RDV mogą spowodować niekontrolowane zachowanie.
            No cóż, mój wybór i muszę się dostosować.
            • koralka do wojtech 06.11.05, 10:25
              odwagi!z administracja tak zawsze, a na dodatek nie wiadomo czy oni klada te
              klody pod nogi, bo jestes Polakiem czy to po prostu brak jakiekolwiek
              kompetencji; niemniej moge sie zalozyc, ze jakbys byl arabem nie mialbys takich
              problemow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka