nanan1 04.11.05, 18:46 .. pracować legalnie we Francji? czytałam, że początek 2006, potem znów że 2007 a może wcale? ktoś wie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 04.11.05, 21:44 to zalezy gdzie chcesz pracowac , na jakim statusie ... a a bylas/es na prefecturze ? dowiadywales/as sie ? wszytstko zalezy od tego jaka chcesz podjac prace i jaki jest twoj status we w Fracnji Odpowiedz Link
nanan1 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 12:16 chodzi mi o to, kiedy Polacy ogolnie beda mogli pracowac legalnie we Francji bez pozwolenia ze wzgledu na przynaleznośc do Unii (jak w Anglii, Irlandii czy Szwecji). I czy to w ogole nastapi Odpowiedz Link
nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 14:31 nanan1 napisała: > chodzi mi o to, kiedy Polacy ogolnie beda mogli pracowac legalnie we Francji > bez pozwolenia ze wzgledu na przynaleznośc do Unii (jak w Anglii, Irlandii czy > Szwecji). I czy to w ogole nastapi ogolnie mozna juz teraz tak jak ci napisalam wczesniej, mozesz juz teraz pracowac, wszystko zalezy co chcesz/mozesz robic Polske obowiazuje dwu letni okres przejsciowy na podejmowanie pracy we Francji (1 maja 2004 + dwa lata = 1 maja 2006) ale Francja ma mozliwosc po minieciu tych dwoch lat na wydluzenie tego okresu ( bodajze na kolejne dwa lata, ale nie jestem pewna) Mozna juz teraz podjac prace, pod warunkiem ze Twoj "przyszly" pracodawca udowodni ze na miejsce pracy dla ciebie nie znalazl nikogo chetnego ( musi dac ogloszenie w ANPE i czekac 3 miesiace az sie zglosi ktos chetny z rodakow, francuzow oczywiscie) Na chwile obeca, generalnie i ogolnie, nalezy posiadac pozwolnie na prace i karte pobytu, ale zapewniem cie ze co departament, co nowe umowione RDV to inne informacje sa udzielane, (Policja wysyla na prefekture , prefektura na merostwo, merostwo do departamentu pracy , departament pracy do ambasady, ambasada na policje) i tu zaczyna sie kolko graniaste, bo zeby otrzymac pozwolenie na prace nalezy posiadac karte pobytu, a zeby bylo smiesznije nie jest ona juz wydawana polakom, bo Polska jest w UE. Moja wedrowka w poszukiwaniu infomacji trwala trzy tygodnie skonczylo sie wkoncu u adwokata, i tez nie jestem pewna czy to koniec Poczekamy, pozyjemy, zobaczymy co beda mowic po 1 maja 2006 a dowiadywalas sie Ambasadzie Francuskiej w Polsce ? Od tego nalezaloby zaczac, jesli cialem jestes oczywiscie w Polsce zycze powodzenia jak masz jeszcze jakies pytania - polecam sie na przyszlosc Odpowiedz Link
rududu10 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 14:44 co do karty pobytu to bym sie nie zgodzila, bo jest ona nadal wydawana Polakom, jesli ktos odczuwa potrzebe jej posiadania, tyle ze nie ma obowiazku ubiegania sie o nia, aby moc legalnie przebywac we Francji. natomiast jej posiadanie jest warunkiem ubiegania sie o zezwolenie na podjecie pracy. ale w tym wypadku uzyskanie jej jest czysta formalnoscia, w porownaniu z dokumentami ktore trzeba bylo przedstawic przed przystapieniem do UE. Odpowiedz Link
nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 16:59 owszem o karte mozesz wystapic ale bedzie w niej adnotacja ze nie masz mozliwosci pracy karta o ktorej pisalam, jest karta pobytu z adnotacja pozwolenia na prace Po co posiadac karte pobytu, jak mamy "otwarte" granice i w tym przypadku jest ona zbedna , jednak jest NIEZBEDNA gdzie chcemy otrzymac pozwolenie na prace Karta pobytu wystepuje zamiennie z tytulem pobytu wystepujac o "zwykla " karte pobytu traci sie czas, bo np dobrze moze pojsc do biblioteki i zapisac sie na podstawie paszportu + np fakutra EDF z adresem gdzie sie mieszka ... ale co miasto to inny obyczaj Odpowiedz Link
nanan1 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 15:12 dziekuje za odpowiedz pytam w imieniu kolezanki, ktora pracowala we Francji, ale za wzgledu na brak pozwolenia (ktorego wyrobienie trwa i kosztuje) ciagle byla niby na stażu, za cos jak SMIC. Czeka teraz w PL niecierpliwie, az bedzie tak jak w Londynie Odpowiedz Link
rududu10 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 15:35 mam nadzieje ze wszystko sie Twojej kolezance ulozy. ja rowniez mam nadzieje pracowac we Francji i licze na to ze bedzie to mozliwe, choc obserwujac sytuacje na francuskim rynku pracy i to co sie tutaj slyszy na temat bezrobocia, to mysle ze Francuzi beda starali sie przedluzac okres przejsciowy ile tylko sie da. wzsytko oczywiscie zalezy od tego jaki sie ma fach, bo ja tez mama kolezanke Polke, ktorej sie udalo znalezc prace, ale ona skonczyla studia informatyczne na renomowanej francuskiej uczelni, biegle zna kilka jezykow i rowniez jej znajmosc polskiego okazala sie bradzo necaca dla pewnej renomowanej francuskieh instytucji z siedziba w paryskiej la Defense. Odpowiedz Link
mickey13 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 16:04 >>>Polske obowiazuje dwu letni okres przejsciowy na podejmowanie pracy we Francji (1 maja 2004 + dwa lata = 1 maja 2006) ale Francja ma mozliwosc po minieciu tych dwoch lat na wydluzenie tego okresu ( bodajze na kolejne dwa lata, ale nie jestem pewna) Niestety, Polacy nie beda jeszcze mogli legalnie pracowac po 1 maja 2006....Francja ma zamiar okres przejsciowy wydluzyc( Odpowiedz Link
nimeska Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 17:01 mickey13 napisała: > Niestety, Polacy nie beda jeszcze mogli legalnie pracowac po 1 maja > 2006....Francja ma zamiar okres przejsciowy wydluzyc( to jest pewne jak 2+2 Odpowiedz Link
mickey13 Re: czy wiadomo już kiedy będzie można... 05.11.05, 21:26 Wiem, dlatego to jest moj komentarz do watku poprzedniego a nie odkrywcza wypowiedz) Odpowiedz Link
wojtech451 Re: nimeska napisała: 06.11.05, 08:34 > a dowiadywalas sie Ambasadzie Francuskiej w Polsce ? > Od tego nalezaloby zaczac, jesli cialem jestes oczywiscie w Polsce Miałem "przyjemność" 1,5 roku temu prosić o informację w Ambasadzie Francji w Warszawie (byłem osobiście)i usłyszałem, że potrzebne mi informację mogę uzyskać od radcy w Ambasadzie Polski w Paryżu! Dostałem nawet numer telefonu. Gdy nalegałem, poinformowano mnie, że Ambasada Francuska jest dla obsługi obywateli francuskich! - Bez komentarza. > merostwo do departamentu pracy , departament pracy do ambasady, ambasada na > policje) i tu zaczyna sie kolko graniaste... Właśnie poznaję administracje francuską. Sposób funkcjonowania wywołuje u mnie najdziksze instynkty ludzi pierwotnych! Trzeba mieć nerwy ze stali aby na kolejne "demain" nie zareagować agresją! Także terminy kolejnych RDV mogą spowodować niekontrolowane zachowanie. No cóż, mój wybór i muszę się dostosować. Odpowiedz Link
koralka do wojtech 06.11.05, 10:25 odwagi!z administracja tak zawsze, a na dodatek nie wiadomo czy oni klada te klody pod nogi, bo jestes Polakiem czy to po prostu brak jakiekolwiek kompetencji; niemniej moge sie zalozyc, ze jakbys byl arabem nie mialbys takich problemow... Odpowiedz Link