Dodaj do ulubionych

Filologia Francuska UJ

20.11.03, 00:05
Czy ktos z Was wie gdzie mozna zdobyc testy na romanistyke z poprzednich lat, spis zagadnien i inne takie? W sekretariacie niestety poki co nic nie maja... dopiero po nowym roku... a mnie cos zzera od srodka, bo nie wiem nawet jaki jest pozion egzaminu zarowno z jezyka polskiego jak i francuskiego... fakt, ze sa 4 osoby na miejsce nie mowi mi zbyt wiele... jezeli ktos moglby podzielic sie ze mna jakimikolwiek informacjami (lub odczuciami...) W ogole, to interesuje mnie wszystko, co sie wiaze z tematem wink Bede wdzieczna
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 20.11.03, 08:19
      oooo smile testy mam ja :> bo w ogole zmienila sie formula testu podobno nie ma
      ustnego a pisemny jest conajmniej dziwnyuncertain z fancuskeigo masz tekst ze sluchu i
      kilkanascie szczegolowych pytan na kotre masz bardzo ladnie i rozwiniecie
      opowiedziec. z polskiego- jesli nie jestes super-to juz teraz zacznij wkuwac
      czesci mowy, rozbiory zdania i inne takie... cos strasznego. trzeba miec
      lekturki dodatkowe przeczytane - oni na ujocie maja spis tych ksiazek ale
      generalnie polonisci w twojej szkole powinni go miec. na polskim jest
      najwiekszy odsiew. i nie 4 tylko 3.5 smile- zawsze to jakas pociecha. w
      olimpiadzie nie startujesz? (aaa to juz jutrosad( )
      • zeppelinka Re: Filologia Francuska UJ 20.11.03, 14:13
        Witam Szanowana Konkurencje wink))

W olimpiadzie nie startuje... jakos moja romanistka zupelnie olala sprawe... a tak poza tym mam zle wspomnienia z podstawowki wink

Troche mnie zmartwilas sad wcale nie jestem super z polskiego, z francuskiego pewnie tez nie... Moglabys mi powiedziec na jakim mniej wiecej poziomie jest tez egzamin z francuskiego? jakbys mogla go do czegos porownac... delfa... jakiegos podrecznika, albo jakos okreslic zakres wymagan bylabym wdzieczna smile jeszcze jedno pytanie... czy egzamin z francuskiego polega tylko i wylacznie na cwiczeniu ze sluchu i opisowce? RATUNKU!! aha... jeszcze a propos tych lekturek... oni to na UJu maja gdzies wywieszone? w gablocie nic takiego nie znalazlam, w sekretariacie mnie zbyli, ze jeszcze nic nie maja... a polonistow nie bede pytac... bo o co? lektorki na romanistyke na UJ? takich wariatow jak ja u mnie w szkole nie ma zbyt wielu... Dzieki wielkie smile
        • klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 20.11.03, 14:35
          smile)
          alors
          lekturki nie wiem gdzie maja, ale moge Ci powiedziec co do nich nalezy ( z tego
          co ja wiem nie wiem czy jest cos wiecej): iwaszkiewicz-matka joanna od aniolow
          i panny z wilka, andrzejewski- ciemnosci kryja ziemie i bramy raju, herling-
          grudzinski- wieza pieta dell`isola krotka spowiedz egzorcysty, marquez - sto
          lat samotnosci, orwell- rok 1984 i folwark zwierzecy, cos becketta ma byc nie
          wiem jeszcze co, dostojewski-idiota, cos czechowa, cos stachury poswiatowskiej
          i bursy smile wszystkie to jest niesamowicie ciekawe wiec czyta sie z
          przyjemnoscia.
          poziom francuskiego - masz te pytania i tlumaczenia zdan wykonac. poziomu nie
          potrafie scharakteryzowac- to ze sluchu to troche wyzsze niz maturalne, tak mi
          sie zdaje, nie wiem, w jakim tempie to czytaja. a zdania do tlumaczenia... nie
          wiem- moze troche drugi stopien delfa. moze dalf. a moze i nie.nie wiem, nie
          potrafie porownac. jak znajde ten test, napisze Ci przykladowe zdanie smile
          no no no olimpiada w podstawowce taka zla nie byla.. w porownaniu z tym co jest
          teraz... brrr.
          zakres wymagan uu nie wiem... pewnie szkola srdenia :>
          pozdrawiam smile)
          • zeppelinka Re: Filologia Francuska UJ 20.11.03, 15:40
            ojoj sad a ja slyszalam, ze francuski jest calkiem prosty... a zakres szkoly sredniej to baardzo szerokie pojecie - wszystko zalezy od poziomu nauczania w szkole i ilosci godzin francuskiego (jak sie ma poziom szkoly sredniej dla klasy dwugodzinnej do poziomu klasy rozszerzonej?). a tak BTW, jak dadza az tak trudny egzamin to kto go napisze? w koncu szkoly (nawet te dobre i bardzo dobre) nie maja znowu az tak super wysokiego poziomu nauczania... oprocz tych z XVII LO chyba malo kto jest na poziomie DALF'a...

pozdrawiam i dziekuje
            • klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 20.11.03, 17:12
              eej ale nie zamartwiaj sie smile wlasnie ze z XVII ludzie sie czesto ne dostaja-
              to na polskim jest odsiew i do tego trzeba przylozyc wage. moje zdanie jest
              niewymierne bo sama jestem po dalfie i po prostu nie widze roznicy poziomow.
              nie wolno sie zalamywac tak z gory smile
              • noir.desir Re: Filologia Francuska UJ 21.11.03, 09:48
                Hej,

Niezła jesteś, skoro w klasie naturalnej masz już DALF'a smile Mógłbym się dowiedzieć jak to się robi? wink A tak poważnie powiedz z jakiej metody korzystałaś, ile lat się uczysz itp. zaimponowalas mi wink

ND
                • klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 21.11.03, 14:50
                  <lol> jedyna metoda to wielka i ogromna milosc do jezyka i tego co sie z nim
                  wiaze tongue_out od podstawowki robilam wszystko zeby go umiec - kolko francuskie
                  przygtowywyjace do olimiady, instytut francuski (oj gdyby nie instytut sytuacja
                  wygladalaby inaczej...), konkurs i w koncu roczne stpyednium. i jakos to
                  poszlo :> nb- wlasnie mialam olimpiade uncertain brr
      • m85 Re: Filologia Francuska UJ 09.01.04, 15:53
        > trzeba miec
        > lekturki dodatkowe przeczytane - oni na ujocie maja spis tych ksiazek ale
        > generalnie polonisci w twojej szkole powinni go miec

Klymenystra, skad masz takie dane? Widze, ze nawet podalas czesc tych lektur... Bylam pare dni temu na ujocie - nic o zadnych lekturkach nie bylo mowy (po przeczytaniu tego posta pytalam sie nawet pani w sekretariacie) - wszystko jest zawarte w wymaganiach (lektury z zakresu szkoly sredniej, slowa o dodatkowych nie bylo). Przegladalam test z polskiego z zeszlego roku - tez nie zawieral nic ponad. Jezeli na UJ nic na ten temat nie wiedza, ani pracownicy, ani studenci, ani kandydaci, to skad Ty tyle wiesz? Polonisci w mojej szkole tez nic o czyms takim nie slyszeli, bo niby skad?

pozdrawiam
        m.

• klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 09.01.04, 18:17
          no wiec walsnie z zakresu szkoly sreniej tylko ze program jest okrojny do
          minimum bo nie ma czasu na przerobienie wszystkiego- moze tylko w klasach z 15
          godzianmi polskiego w tygodniu... nie boj sie, nie klamie a moja nauczycielka
          ktora od lat prowiadzi fakultet dla zdajacych na roznorakie filologie tym
          bardziej... poza tym egzamin z polskego na romanistyke o ile wiem ma wiele
          wspolnego z egzaminiem na poloistyke ( framgenty jakowes) a egzemplarze tegoz
          egzaminu mam w domu. zapewniam ze nie sa to lektury przerabiane tak jak lord
          jim czy inny potop... i jeszcze mam egzamin pismeny z polskiego na romanistyke-
          tam sa pytania o bohaterow lektur- tylko przypadkiem wszystkie te ksiazki
          przerobilam w szkole, bo np kumpela z innego liceum nie miala "sklepow
          cynamonowych". nie zaprzeczysz ze lektura obowiazkowa prawda?a jednak u nich
          pominieta. troche logincznego myslenia. pozdrawiam
          • m85 Re: Filologia Francuska UJ 10.01.04, 11:41
            > bo np kumpela z innego liceum nie miala "sklepow
            > cynamonowych". nie zaprzeczysz ze lektura obowiazkowa prawda?

Ja tez nie przerabiam "sklepow.." w calosci z powodu wiadomego - brak czasu (poza tym naleza one do kanonu lektur dodadkowych, nie obowiazkowych). Ale sa one pozycja oczywista i kazdy zainteresowany wie, ze nalezy sie z nimi zapoznac. Natomiast czesc z tych ksiazek, ktore podalas nie nalezy do kanonu lektur w ogole, inne natomiast sa rzeczywiscie w rozszerzonym...

m.
            • klymenystra Re: Filologia Francuska UJ 10.01.04, 13:40
              konkluzja jest prosta- pani profesor s. z VI lo klamie zeby tylko miec program
              na caly rok szkolny. mozna i tak.
              posluchaj jeszcze raz: nasz fakultet przygotowywuje do filologii. lekutry ktore
              robimy sa niezbedne zeby dostac sie na rozne filologie. mozliwe ze na francuska
              nikt nie potrzebuje zalozmy opowiadan iwaszkiewicza a na hiszpanska emigrantow
              mrozka. nie wiem tego.
              my jestesmy uczeni w ten sposob bo na polskim najwiecej ludzi oblewa francuski
              jest stosunkowo latwy. lepiej zrobic za duzo niz za malo prawd? jesli bedziesz
              miec pytanie na egzaminie z polskiego o to kim byla zalozmy maud z bram raju no
              to lezysz jesli tego nie bedziesz wiedziec. nie tweirdze ze ludzie kotrzy tego
              nie czytaja nie dostana sie. ale ja sie czuje teraz pewnie jesli chodzi o
              literature.
              czyzbys az tak nie lubila czytac ze kilka ksiazek cie przeraza? jesli tak jest
              to lepiej zrezygnowac z filologii. tam sie duuuuuuzo czyta...
              • m85 Re: Filologia Francuska UJ 10.01.04, 14:12
                > trzeba miec
                > lekturki dodatkowe przeczytane - oni na ujocie maja spis tych ksiazek ale
                > generalnie polonisci w twojej szkole powinni go miec

Skoro najpierw twierdzisz, ze oni maja spis na ujocie, a potem twierdzisz ze kobieta od fakultetu w VI LO przygotowuje pod filologie wiec wie. OK, moze i wie, ale po co wprowadzasz zamieszanie twierdzac, ze to jest odgornie okreslone przez UJot? Widocznie ja chodze do zlej szkoly, w ktorej takich rzeczy nie ucza, ale to juz jest moj problem.

> czyzbys az tak nie lubila czytac ze kilka ksiazek cie przeraza? jesli tak jest
                > to lepiej zrezygnowac z filologii. tam sie duuuuuuzo czyta...

Wrecz przeciwnie, spora czesc z tych ksiazek przeczytalam juz jakis czas temu, bynajmniej nie z koniecznosci...

Tylko wiesz, tak powstaje plotka... Bo UJot UJotem, a szostka szostka...
                Tak generalnie - moglas od razu napisac, ze chodzi o lektury dodadkowe zawarte w zakresie szkoly sreniej (moze sa rozne listy) ale nie tworzyc swoja wlasna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka