Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie

IP: *.147.115.75.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.10.10, 17:58
.Jestem nauczycielem-logopedą. Uczę w szkole podstawowej. Niestety tylko 10 godzin tygodniowo. Za wypłatę wynoszącą niecałe 600 zł miesiecznie nie mogę utrzymać siebie i dwójki dzieci. Chciałam się dowiedzieć, czy jest możliwość, uzyskania dotacji unijnej na wyposażenie gabinetu prywatnego-logopedycznego, nawet jeśli nadal będę pracować na część etatu w szkole?
Obserwuj wątek
    • ekspert.collect.consulting Re: Witam serdecznie 20.10.10, 15:33
      Witam serdecznie,

Prowadzenie działalności i ubieganie się o dotację na tą działalność nie koliduje z pracą etatową (z punktu widzenia działalności i funduszy z UE). Dotację na tego typu inwestycję można pozyskać z działań kierowanych do mikroprzedsiębiorców. Uzależnione jest to jednak od miejscowości (województwa), w której będzie zlokalizowany gabinet. W przypadku niektórych należy spełnić restrykcyjne kryteria dotyczące innowacyjności podejmowanej inwestycji bądź wyłączone są pewne rodzaje inwestycji np. można jedynie kupić urządzenia, a nie można przeprowadzić remontu pomieszczenia pod inwestycję. Należy liczyć się z tym, iż o dofinansowanie ubiega się w trybie konkursowym – w ściśle określonym terminie i na zasadzie oceny spełnienia kryteriów konkursu.
      Zdarzają się także konkursy wspierające zakładających działalność (tzw. na rozpoczęcie działalności), które nie wymagają posiadania statusu bezrobotnego jednakże zazwyczaj wymagają nieprowadzenia już pracy etatowej. Szczegóły dostępne są w odpowiednim Wojewódzkim Urzędzie Pracy.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka