Dodaj do ulubionych

Bilet Inter Rail

10.07.06, 16:59
Hi, rozważam zakup biletu Inter Rail. Czy ktoś miał z nim jakieś
doświadczenia? Chodzi mi o to, jak to wygląda w praktyce, no bo sama oferta
jako taka przedstawia się zachęcająco, ale mogą w niej jednak tkwić różne
pułapki. Koleje - wzorem rozmaitych bandziorów wykorzystujących sytuację -
mogą przecież żerować na zakupionym już bilecie i przykładowo żądać
przeróżnych, absurdalnych dopłat za przejazdy - nie tylko pociągami
kwalifikowanymi, bo to jest w pewnym sensie zrozumiałe, ale także innymi.
Obserwuj wątek
    • magdusiek2 Re: Bilet Inter Rail 17.07.06, 12:55
      dzieki biletom interail zjeździliśmy praktycznie całą Europę Zachodnią. Polecam
      ten sposób podróżowania. w porównaniu z lokalnymi cenami biletów kolejowych, np:
      we francji czy danii oferta interrailowa jest bardzo atrakcyjna. wiekszosc
      pociągów jest "gratis", dopłacac trzeba tylko za expresy,sypialne, czy nocne z
      miejscówkami, ale spokojnie można jeździć nocą "zwykłymi" pociągami. generalnie
      wszystko zalezy od celu wycieczki, warto kupić kilka stref. Nam nie zdarzzyły
      sie problemy z pracownikami lokalnych kolei. W Europie to jest popularny bilet.
      • brutus36 Re: Bilet Inter Rail 17.07.06, 13:33
        Dzięki za odpowiedź. To wszystko jest mi w zasadzie wiadome, głównie chodziło o
        to, czy we włoskich nocnych "espresso" nie trzeba płacić za miejsca siedzące?
        Kiedyś nie było takiego wymogu, ale gdzieś czytałem, że teraz jest.
        Samych "espresso" pozostało już niestety niewiele, wypierane są przez hotelowce,
        a jeszcze jakieś 10 lat temu wyruszały z Rzymu późnym wieczorem praktycznie w
        każdym kierunku: Nicea, Lugano, Bolzano, Wiedeń, Palermo, Syrakuzy, Tarent...
        Przemierzyłem nimi całą Italię, a samą koleją większość Europy - choć akurat na
        podstawie innego biletu, jakkolwiek podobnego w założeniu do IR.
        • magdusiek2 Re: Bilet Inter Rail 18.07.06, 08:01
          hmm...włochy zwiedzalismy 4 lata temu. wtedy nie trzeba było dopłacać do tych
          pociągów, więc kilka nocy przespaliśmy w tychże wink jak jest teraz nie
          wiem...zazdroszczę planów podróżniczych, chwilowo o urlopie, szczególnie
          kilkutygodniowym mogę jedynie pomarzyć....pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka